szybka i dobra rozgrzewka.

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
susselle.

szybka i dobra rozgrzewka.

Post autor: susselle. »

jakie macie pomysły na rozgrzewkę, która nie zabierze dużej ilości czasu i jednocześnie będzie skuteczna? :)
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Bardzo duzo razy rozmawialismy na ten temat.
Kazdy ma swoj indywidualny sposob na to zeby przygotowac cialo do cwiczen.

Poszukaj - na pewno cos znajdziesz.
susselle.

chodzi mi głównie o jakieś nie trwające długo ćwiczenia, które pozwoliłyby mi na szybkie przejście do rozciągania. czy istnieje taki zestaw?
pozdrawiam! :)
sasetka2505

Post autor: sasetka2505 »

mi najbardziej pomaga półszpagat i schylanie się w rozkroku z wyprostowanymi kolanami
raisa

Post autor: raisa »

Ja uważam, że zestaw rozgrzewki każdy powinien sam sobie dobierać. Ja robię tak, że w poniedziałek dopasowuję ćwiczenia do stanu mojego ciała i później przez cały tydzień robię tę samą rozgrzewkę ale np. z drobnymi zmianami. U mnie ostatnio zestaw tak wyglądał:
- na stopy- "półpalec-point" a następnie siłowe naciąganie podbicia różnymi sposobami
- rozgrzewka do szpagatu
- żabka
- ruchy głową i ramionami
- trochę ćwiczeń na wykręcenie
A tuż przed rozpoczęciem lekcji jeszcze trochę grand battement i "fal korpusu".
Mam czasen takie dni, że czuję się jak z zaschniętego wosku i wtedy trzeba trochę dłuższej rozgrzewki.
agnieszka102

Post autor: agnieszka102 »

Pytam sie bo nie wiem co to właściwie ta żabka :?: nie jestem jeszcze doświatczona w tych sprawach ......... A i zgóry dziękuje
susselle.

na pewno ćwiczyłaś żabką na niejednym wfie :P
wystarczy zerknąć na wikipedię :)

Żabka - ćwiczenie gimnastyczne, polegające na obunożnym podskoku z pozycji kucznej do wyprostowanej. Wykonywane wielokrotnie przypomina sposób poruszania się żaby na lądzie.
Calineczka

Post autor: Calineczka »

Ale tu chyba nie o taką żabkę chodzi a o żabę opisaną w tym temacie http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?p=87171&highlight=#87171
Czajori

Post autor: Czajori »

Nie chodzi o żabkę, którą opisała susselle.
Princess Kraehe

Post autor: Princess Kraehe »

Co prawda nie tańczę, ale w karate, aby wysoko kopać trzeba być rozciągniętym. Najszybciej rozciągasz się, gdy mięśnie na początku mają przynajmniej minutę ruchu. Potam skłony, wymachy nóg, a pod koniec siad płotkarski i skłony do nogi.
ODPOWIEDZ