matura ustna ''motyw tańca...''

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
fijoletowa

matura ustna 'motyw tańca...'

Post autor: fijoletowa »

Część z Was pewnie też zdawało lub będzie zdawać maturę. Ja tą przyjemność mam w tym roku. Muszę zdecydować się na jakiś temat matury ustnej i myślałam o: 'Motyw tańca w wybranych dziełach literatury i innych tekstach kultury. Przedstaw sposoby jego realizacjii funkcje na wybranych przykładach'. Czy ktoś z was może ten temat realizował? Albo po prostu ma jakieś pomysły? Od razu mówię, że nie chce kupować żadnych prac, ściągać, nic takiego. Po prostu jesli ktoś miałby jakieś pomysły, sugestie, byłoby to dla mnie pomocne, gdyż pewnie znacie dużo wartościowych pozycji związanych z tańcem, potrzebne byłyby mi też jakieś opracowania. Na razie myślałam o autobiografii Izadory Duncan "Moje życie" i o dokumecie Kieślowskiego "Siedem kobiet w różnym wieku" (dokument o baletnicach- w różnym wieku właśnie), może jeszcze tango w 'Zapachu kobiety' Z góry dziękuje za sugestie i pomoc. :)
kfviatek

Post autor: kfviatek »

extra temat wybrałaś ;)
ja miałam bardzo podobny... bo motyw tańca w literaturze, filmie i sztuce.
bardzo dobrze mi się pracowało nad tym tematem chociaż wcale do łatwych nie należy...
jeśli chodzi o materiały to ja chętnie mogę pomóc ;)
korzystałam jako literatura przedmiotu z:
literatura: Mrożek 'Tango', Biblia;
film: reż Carlos Saura 'Tango';
sztuka: głównie obrazy impresjonisty Degasa + obrazy z filmu i scen Biblijnych zawierających taniec
jak by co to tak jak mówię chętnie się przydam chociaż z tego co widzę to trochę innego typu literaturę wybrałaś..
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:640b7b1209="fijoletowa"]Motyw tańca w wybranych dziełach literatury i innych tekstach kultury.[/quote:640b7b1209][quote:640b7b1209="fijoletowa"]dokumecie Kieślowskiego[/quote:640b7b1209]

to Kieślowskiego to jest film jak się domyślam, jeśli masz teksty kultury nie umieszcza się filmów, chyba że weźmiesz temat
[quote:640b7b1209="kfviatek"]motyw tańca w literaturze, filmie i sztuce. [/quote:640b7b1209]
Joanna

Post autor: Joanna »

film to przeciez jest tzw. tekst kultury...
kfviatek

najlepiej się poradzić polonistki... przecież nauczyciele mogą pomagać w takich rzeczach... a jeśli powie że może być no nawet lepiej że film... bo jest to coś innego niż lektury któyrch się wszyscy trzymają, więc jest też ciekawiej dla komisji i przez to więcej punktów ; )
fijoletowa

tak też zrobie. :) chciałam się tylko skonsultować, czy może macie jeszcze jakieś inne pomysły/wnioski/sugestie. a polonistki trochę się boje, gdyż egzaminowała w zeszłym roku z tego tematu koleżankę i cóż, nie było lekko, więc obawiam się, że będzie mi go chciała wybić z głowy (pomijając to, że powinnam zabrać się za to dawno, jako że termin upływa z końcem września <ale można potem zmieniać>)
kfviatek

[quote:7c7da71c08="fijoletowa"](pomijając to, że powinnam zabrać się za to dawno, jako że termin upływa z końcem września <ale można potem zmieniać>)[/quote:7c7da71c08]

haha ludzi robią swoje prezentacje matrualne na kilka dni przed... i nauczyciele sobie z tego raczej zdają sprawę ;p no a zmienić też zawsze możesz..
poza tym materiałły to chyba jakoś dopiero przed samym egzaminem się podaje...:?
fijoletowa

tak, tak, teraz trzeba tylko podać temat. :)
staace

Post autor: staace »

Witam ja również mam w tym roku mature :/ i tak jak fijoletowa wybralam temat o tańcu a mianowicie:
Różnorodne funkcje motywu tańca w literaturze i malarstwie.
Myśle o ksiażce Isadory Duncan ale czy wy znacie jeszcze jakies ciekawe ktore moglibyscie mi polecic?? A może jakies wiersze??
Gorąco pozdrawiam
Columbina

Post autor: Columbina »

Ja prawie 3 lata temu też miałam ten temat na maturze. Z tym, że mój temat brzmiał "Motyw tańca w literaturze i innych dziedzinach sztuki". I z tekstów miałam motyw tańca w Starożytności, w Starym Testamencie, motyw dance macabre (tutaj miałam drzeworyt), w "Panu Tadeuszu" Mickiewicza (i tu miałam fragment filmu ze słynnym polonezem), w "Weselu" Wyspiańskiego (też miałam fragment filmu z tańcem chocholim) i w "Tangu" Mrożka (tutaj miałam natomiast muzykę).
Wszystkie moje "pomoce naukowe" miałam zebrane w prezentacji multimedialnej, którą zresztą mam gdzieś do tej pory, więc służę pomocą w razie czego :)

[size=9:3892f4000a]Swoją drogą taki temat powtarza się [b:3892f4000a]chyba[/b:3892f4000a] z roku na rok przed maturą...[/size:3892f4000a]
ODPOWIEDZ