taniec brzucha

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
coppelia

taniec brzucha

Post autor: coppelia »

[color=darkblue:425e94eb0b]posty wydzielone z innego wątku
mod.[/color:425e94eb0b]

Chętnie bym zrzuciła kilka kilogramów z brzucha :lol:
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

no to taniec brzucha ci się raczej do tego nie przyda, bo jak mówi definicja, pomaga on kobiecie w wymodelowaniu idealnej sylwetki.
heh, tylko nikt nie wie, że chodzi o sylwetkę idealną w arabskim tego słowa znaczeniu, tj. miękki brzuszek etc. :P
Joanna

Post autor: Joanna »

Tak, jest zupełnie inne trzymanie brzucha - na pewno nie takie wciągnięte, jak np. w klasyce czy współczesnym. Tancerki brzucha mają np. te mięśnie brzucha twarde, mocne, ale... tego nie za bardzo widać, bo one są takie wystające na zewnątrz (w 'naszych' technikach uczy się, żeby chować brzuch), takie trochę jakby lejące się. Oczywiście, na to się pracuje pewnie latami, i żeby tak tanczyć, więc po jednych warsztatach nic Ci nie grozi ;) - ale jak wspomniała Makova to raczej nie licz na zrzucenie brzuszka, bo to nie ma z tym absolutnie nic wspólnego.
Nati

Post autor: Nati »

tak- brzuszka nie zrzucisz...No w Gdańsku nie wiem czy jest ale w Zabrzu w moim ośrodku jest :D byłam nawet ze dwa razy na lekcji.... tak nie za bardzo mnie się podobało ale kilka rzeczy w zapamiętaniu zostało ;)
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Zeby tanczyc taniec brzucha, trzeba tez miec troche tego brzuszka. Czesto jest tak ze instruktorki odradzaja niektorym ten typ tanca bo maja za malo cialka na brzuchu.
Joanna

Post autor: Joanna »

Poza tym osoby, które mają mocny, wyrzeźbiony, szczupły, schowany i 'podciągnięty' brzuch, fatalnie wyglądają w tańcu brzucha! Tam zdecydowanie trzeba mieć trochę tego tłuszczyku (niekoniecznie chodzi o to, że bardzo dużo i totalnie bez mięśni, ale tancerki brzucha mają te brzuchy jakieś takie inne, specyficzne - nie ma tak dużo tej tkanki tłuszowej, mają mięśnie, ale jakieś takie inne, bardziej wystające, miękkie) ;)
celtic_a

Post autor: celtic_a »

ja tancze taniec brzucha od roku;) i powiem wam, ze jak zawsze mailam dosyc "prosty", to tak teraz mam wiekszy problem w utzrymaniem go wciagnietego..niz kiedys (przed tancem)
chociaz nie ukrywam, ze krece nim o wiele lepiej niz przed nauka:P:P hihi... w kazdym badz razie, taniec ten usprawnia nie tylko brzuch, ale tez i ramiona i biust i dllonie, ktorymi rowniez uczymy sie ruszac;) ogolnei mowiac poznajemy ruch swojego ciala;) pozdrawiam
egnerek

Post autor: egnerek »

shakira jest najlepszym dowodem na to, że taniec brzucha, czy jak kto woli, taniec arabski, dodaje kobiecych kształtów i sprawia, że nasze sylwetki są bardziej "sexi". Tylko co zrobić, żeby nasze ciała były bardziej "jędrne", a sylwetki smukłe?
Wiotka

Post autor: Wiotka »

Ja ostatnio zaczełam naukę tańca brzucha i powiem szczerze, że mimo wszystko balet cenię bardziej, a mam swiadomości jak odległe są do siebie te dwa rodzaje. Jakoś balet bardziej czuję. Nie wiem jak to opisać. Pozatym w tancu brzucha rzczywiscie trzeba mic pewien "brzuszek", a ja jestem chuda jak patyk. :D
Ejrenne

Post autor: Ejrenne »

witam :) tańczę tribal (współczesny taniec orientalny), który bazuje na tańcu brzucha, flamenco i różnych tańcach orientalnych. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że w tym tańcu nie o to tak naprawdę chodzi, jak która tancerka wygląda, ale jak się czuje :) bo jest to taniec niezwykle kobiecy i zmysłowy :) brzuszek się oczywiście przydaje, ale nie jest to absolutny obowiązek :P I co jest ważne - bez względu na to ile tancerka ma tłuszczyku - ma pod nim niezwykle mocne (ale rozluźnione) mięśnie :)
ODPOWIEDZ