Kostiumy baletowe a damska bielizna ;)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Jesli jestesmy juz przy strojach w jakich cwiczycie na zajeciach - jak wyglada sprawa z bielizna? Slyszalam o tym ze podobno po strojem nie wolno nosic bielizny bo nie wyglada to estetycznie jesli z pod stroju wystaja majtki. Czy zawsze tak jest? Czy jest jakas specjalna bielizna dla balenic?
Chcialabym raz na zawsze rozwiac wszelkie swoje watpliwosci.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

W sumie nie powinno się nosić bielizny pod kostiumem, bo to nie wygląda estetycznie. Mnie się np. nie podoba, jak w prywatnych szkołach dzieci (a nawet młodzierz) tańczy, a z kostiumów wystaje im część bielizny (majtki). W ogólnokształcących szkołach od początku uczy się tej estetyczności, czystości na zajęciach, dlatego codziennie trzeba prać kostium, rajtki.

Dla mnie opcja "bez bielizny" pod kostiumem jest o wiele wygodniejsza, nie muszę się martwić, że cokolwiek mi wystaje spod kostiumu, a pozatym nie czuje, ze mam 10 warstw ubrań na sobie.
Ale niestety w szkołach baletowych reakcja na to, jak powiem , że tak ćwicze nie jest za przyjemna :roll:
Maron

Post autor: Maron »

a stringi..? :roll: :lol: :wink: :mrgreen:
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Jesli chodzi o te majtki, to ja np w nich cwicze i nie wyobrazam sobie by miec same rajstopy i body :shock:
ale jak bylam mala to tak nosilam.
dawno temu.
jednak majtki tez mozna chowac tak, by nie wystawaly, po prostu nie moga to byc takie nierozciagliwe majtuchy tylko takie z troche wiekszym wycieciem.
nie wyglada za fajnie, gdy bielizna wystaje, ale zawsze mozna ja porzadnie schowac :)
a jesli chodzi o stringi, to jesli ktos lubi, to niech nosi, ja sie w to nie pakuje :mrgreen:
jednak przy tych z kolei stroj strasznie sie wbija w tylek .. :| a to wyglada jeszcze gorzej, gdy widzi sie spory kawalek.. podczas cwiczen.
;)
Columbina

Post autor: Columbina »

Wracając do ocieplaczy, to ja osobiscie uwazam, ze zaklada sie je tylko zeby bylo latwiej sie rozgrzac, a potem gdy sie czuje, ze stopy i stawy skokowe sa rozgrzane to sie je zdejmuje. Nie tylko dlatego, ze jest w nich za goraco, ale dlatego, ze nasze stawy moga zaczac szwankowac :)
Joanna

Post autor: Joanna »

Dlaczego niby miałyby szwankować stawy? Getry nic im nie szkodzą. Co najwyżej to, że jak się spocisz, a potem je zdejmiesz, to Cię przewieje. A tak to nic złego nie robią. Chociaż faktycznie niewygodnie byłoby w nich ćwiczyć cały czas, ale to już kwestia indywidualnych upodobań, warunków na sali, itd.
raisa

Post autor: raisa »

Ja w getrach na całej lekcji ćwiczę i jest ok.
Nawet nie zdjejmuję ich bo znowu by mi było za zimno.
Columbina

Zobaczymy jak bedzie, gdy bedziemy stare :P
raisa

Post autor: raisa »

co masz na myśli?
Columbina

No, ze beda bolec :) ale to sie juz zaczyna robic off top :roll:
ODPOWIEDZ