Kroki jazzowe (wydzielony)

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

pas de bouree robimy na wspolczesnym... nie wiem jak wytlumaczyc ten krok... prawa noga w tyl lewa w bok prawa w przod... hmmm
kick to taki maly wykop nogi do przodu, nastepnie postawienie jej w tyl na palec i przestawienie nogi lewej w przod...
nie umiem tego inaczej wytlumaczyc :roll:
jeszcze sa piruety... to takie jak na klasyce tylko kolano w przod..
chasse... to chyba kazdy wie jak wyglada...
tenebra

Post autor: tenebra »

Chyba wiem o co Ci chodzi z tym kickiem, ale nigdy sie nie spotkalam z taka nazwą tego ruchu :) a co do pas de bouree to troche ciezko wytlumaczyc.

Najpierw krzyzyjemy z tylu jedna noge (zalozmy ze prawa bedzie mi dalej lepiej pisac)

Zatem
1. prawa noga skrzyzowana z tylu, jestesmy na releve
2. lewa noge odstwiamy do 2 pozyji (rownoleglej oczywiscie) nadal jestesmy na releve
3. stawiamy prawa noge z przodu do pozycji 4 i spadamy na plie

rece sa "do ustalenia"

i to samo w druga strone, zaczynamy od nogi, ktora jest z tylu.

to tak mniej wiecej wytlumaczylam jakby ktos nie wiedzial i chcial sie dowiedziec :)

i trzeba pamietac ze tu sa piety w tyl a nie do siebie, jak na klasyce.
tenebra

ocyzwiscie stopy sa rownolegle

a czy moze ktos mi napisac jak wyglada 3 pozyjca jazzowa bo musiz sie przyznac ze nigdy sie z takowa nie spotkalam.

ręce:
trzecia pozycjalong jazz arms to obie rece w gore (rece do gory, to jest napad! ;) ).
pozycje klasyczne znane...
pozycje jazz arms:
trzcia pozycja to takie rece prawie jak trzecia klasyczna tylko ze bardziej ugiete i zlaczone dlonie...

nogi:
a trzeciej pozycji nog to nie ma na tej mojej kartce. jest tylko 1, 2, 4 i 5..
tenebra

i mozna jeszcze opisac roznice miedzy piruetem klasycznym a jazzowym, bo jest spora
Nusia

Post autor: Nusia »

[quote:4393a2e423="Kasia :))"]
nogi:
a trzeciej pozycji nog to nie ma na tej mojej kartce. jest tylko 1, 2, 4 i 5..[/quote:4393a2e423]

Z tego co mi wiadomo, to trzecia pozycja jazzowa nóg wygląda trochę jak klasyczna czwarta, tylko nogi równolegle i lekko ugięte w kolanach. Mówiąc językiem wf-isty lekki wypad na jedną nogę ;)
Joanna

Post autor: Joanna »

Znalazłam stronkę z podstawowym opisem terminów jazzowych, jest nawet kilka zdjęć i filmów (po angielsku): [url]http://www.offjazz.com/term-jz.htm#PAS%20DIVERS[/url]

[color=darkblue:636cf7d62e][size=9:636cf7d62e]Co prawda podobny temat już powstał (zainteresowanych odsyłam [b:636cf7d62e][URL=http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2151]tutaj[/URL][/b:636cf7d62e]), ale niestety nie ma tu funkcji łaczenia tematów.[/size:636cf7d62e][/color:636cf7d62e]

nusiu, ta pozycja nog ktora nazwalas trzecia to wg mojej kartki IV pozycja parallel
Nusia

Post autor: Nusia »

No to ja już nie wiem Kasiu:)). Ja takie wytłumaczenie 3 pozycji usłyszałam na warsztatach z jazzu. Hm, przydałby nam sie jakiś fachowiec ;)

A tak w ogóle, to chciałam zaproponować, żeby cały dział, który nazywa sie "taniec współczesny" zmienić na coś w rodzaju "inne tańce" albo "pozostałe techniki taneczne", bo obecna nazwa nie odzwierciedla w pełni zawartości.
ODPOWIEDZ