Ciekawostki na temat baletu-dla laików

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
mirrorball

Ciekawostki na temat baletu-dla laików

Post autor: mirrorball »

Drodzy Baletomani,

zamarzyłam sobie w ramach WOK zrobić lekcję dla mojej kochanej klasy na temat tańca. Zaplanowałam sobie trochę historii tańca, podział na różne jego rodzaje i krótkie charakterystyki każdego z nich (t.klasyczny, ludowy,towarzyski-sportowy,wspolczesny,nowoczesny..)

Pomyślałam, że na temat klasyki, prócz historii, słynnych tancerzy,baletów mogłabym powiedzieć parę słów o ćwiczeniach przy drążku, adagio i allegro, 5 pozycjach, tzw 'wykręceniu', kątach, które przyjmują nogi u tancerza ;), o szkole baletowej..

Stąd moja prośba do Was: czy moglibyście podać mi (najlepiej w punktach) wszelkie ciekawostki na temat tańca klasycznego, które mogłyby zainteresować całkowitych baletowych ignorantów? ;)
Mam na myśli np. ile lat trwa nauka w ognisku baletowym, z czego wykonane są pointy, po ilu latach nauki tancerz uczy się piruetów, jakie są zakazy dla baletnic etc etc co tylko ciekawego przyjdzie Wam do głowy. Chciałabym żeby ta lekcja nie była nudnym wykładem historii, ale zaciekawiła moich kolegów i koleżanki.

za wszelką pomoc serdecznie dziękuję ;)

pozdrawiam
m.
sisi

Post autor: sisi »

zajrzyj do wątku o mitach - myślę ze obalenie kilku z nich byłoby ciekawe...
sfra

Post autor: sfra »

Oto np. przekrój poprzeczny pointy.
[img:82f9d1b778]http://img372.imageshack.us/img372/466/pointecoupee5ye.gif[/img:82f9d1b778]
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

nie od dziś wiadomo, że pointa poincie nie równa... :wink:
http://www.dancer.com/peekinside.html
Paula

Re: Ciekawostki na temat baletu-dla laików

Post autor: Paula »

[quote:e1fbb1c5e4="mirrorball"]Mam na myśli np. ile lat trwa nauka w ognisku baletowym (...) po ilu latach nauki tancerz uczy się piruetów, jakie są zakazy dla baletnic etc etc [/quote:e1fbb1c5e4]

Na ten temat to moge się wypowiedzieć. Jesli chodzi o Ogniska Baletowe to to zależy. Jeśli chodzi o moje Szczecińskie Ognisko, to nauka trwa tu 9 lat (od zerówki do kalsy VIII w której zdaje się dyplom). Teraz utworzono jeszcze klasę, tzw. "przygotowawczą", gdzie uczą się prawdziwe maluszki 4-5 latki. Jest organizowany nabór, jednak zazwyczaj jeśli komuś nie brak ręki lub nogi to zostają przyjomwani wszyscy :) I tak po pewnym, zazwyczaj doś krótkim czasie, słabsze osobniki odpadają. Kiedyś dyplom zdawało się dopiero w X lub w IX klasie, ale przepisy się zmieniły i teraz ten rok krócej to jest jednak długo.

Ja już zdałam dyplom, ale mam mozliwość chodznia do Ogniska nadal razem z moimi koleżankami i całe szczęście bo kocham to co robię i nie wyobrażam sobie innego życia. Ale to juz moje osobiste rozmyślania a jeśli chodzi o "Ogniska Baletowe" to myslę że taki informacje to już zawsze coś :)

Zakazów jako takich to u nas nie ma, ale oczywistą sprawą wydaje się ze padegodzy woleli by żebyśmy nie wyglądali jak beczki... Tańca na pointach w naszym Ognisku dzieci zaczynają sie uczyć w drugim semestrze 5 klasy. Natomiast w 4 klasie zaczynają mieć lekcję z techniki tańca klasycznego. W 5 zaczyna się normalny taniec klasyczny. Piruetów zacznają się uczyć właśnie od 5 klasy.
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

a mnie właśnie ciekawi ten podział na "szkoły". jedna mówi że od adepta sztuki baletowej wymaga się w jakiśtam wieku pewnych elementów (jak odpisała to Paula) , druga zaś że jeżeli adept ów otrzyma odpowiednie przygotowanie (siła w nogach, odpowiednio ćwiczone preparacje) to dopiero można wprowadzać nowe elementy (takim systemem ja jestem uczona, [size=9:93ded08086]chociaż ostatnio to szkoda gadać[/size:93ded08086]). a już najciekawszy jest fakt, że uczniowie obywdu systemów mogą osiągać tak samo dobre wyniki :wink:
Gość

Post autor: Gość »

Możesz im powiedzieć czym różni się baletmistrz od pierwszego solisty i pointy od baletek
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

[quote:64929e007e="mirrorball"] z czego wykonane są pointy[/quote:64929e007e]

Sama jestem zaciekawiona tym teamtem. Moze oprocz rysunkow ktos bedzie mial dokladny opis kazdej z czesci z zaznaczeniem gdzie sie znajduje? (najlepiej po polsku)
Paula

Post autor: Paula »

http://www.dancer.com/anatomy.html
Po angielsku niestety, ale bardzoc iekawy z opisem każdej części :)
ODPOWIEDZ