Pointy a wrastające paznokcie. Pomóżcie! :(

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
DolceGabbana

Pointy a wrastające paznokcie. Pomóżcie! :(

Post autor: DolceGabbana »

Od początku tańczenia na pointach mam ten sam bolesny problem. Wrastające paznokcie. Wbijają się w palec i okrutnie bolą. Próbowałam już robić różne rzeczy : od kupowania specjalnych mazideł przeciwko wrastaniu paznokci, wkładaniu odrobiny waty pod końcówkę do nowoodkrytej : po porstu wycinaniu końcówek paznokcia. Na początku, ten ostatni sposób bardzo mi pomógł ale później ból powrócił z podwójną siłą :(
Nie wiem co już robić :( Pomóżcie!
Zuzka

Post autor: Zuzka »

Nie mam na szczescie tego problemu mimo, ze nie obcinam paznoki rowno z koncowka.
DolceGabbana

No tylko o to właśnie chodzi że nawet odpowiednie obcinanie mi nie pomaga :( Cokolwiek by nie robiła, brzegi i tak mi się wbijają. Może powinnam rozważyć amputację palców? :D
Czajori

Post autor: Czajori »

DolceGabbana, radziłabym jednak nie zniechęcać się do mazideł, i wypróbować płyn zmiękczający paznokcie firmy Dr Scholl (podaję dokładną nazwę: "Toenail softening solution" - jakie to oczywiste :)).

Oraz oczywiście wkładki. Osoby, które mają problemy z wrastającymi paznokciami, zdecydowanie powinny używać wkładek, nie prowizorycznych z chustczek, tylko najlepiej silikonowych. Osobiście używam najzwyklejszych wkładek z materiału i zdecydowanie mniej narzekam na wrastające paznokcie.

Usunięcia nie polecam, bo często po takich zabiegach paznokcie odrastają słabsze i nierówne, co przy tańcu w pointach powoduje dodatkowy dyskomfort.
Paula

Post autor: Paula »

A pozatym po zabiegu na pewno na jakiś czas musiałbyś sie oderwac od tańca, a to w naszej sytuacji absolutnie odpada...
DolceGabbana

No tak zapomniałam że musimy trzymac kondychę ;) Pozostaje mi zacinąć zęby lub wymigiwać się od point aż do czasu kiedy wyrwane ostatnio brzegi paznokci mi odrosną :(
Gad, czemu to musi tak drastycznie brzmieć? :shock:
Lilia

Post autor: Lilia »

ja osobiście uważam ,że jeżeli chodzi o sprawę tak dużej wagi, to trzeba z tym pójś ć do lekarza, on ci na pewno pomoże...
ODPOWIEDZ