NAZWY RANG - po polsku czy po francusku?

Pytania i sugestie dotyczące działania Forum; porady techniczne (np. jak zamieścić emblemat).
NOWYCH UŻYTKOWNIKÓW PROSIMY O ZAPOZNANIE SIĘ Z REGULAMINEM FORUM!
Ariodante

NAZWY RANG - po polsku czy po francusku?

Post autor: Ariodante »

Pozwalam sobie zalozyc nowy topic, poniewaz i tak sa to topiki organizacyjne, ktore beda usuniete. Chodzi mi o przejrzystosc propozycji do ankiety i o to, zeby przeczytaly ten watek nowe osoby, bo czesto tak bywa, ze osoby ktorych nie interesuje dany topic (czyli nasz wczesniejszy o rangach) nie otwieraja juz nowych postow.

A zatem mamy dwie propozycje: by nazwy rang byly wylacznie po francusku lub wylacznie po polsku (oczywiscie z elementami francuskimi, jak npo. w corps de ballet).

Za chwile wkleje tu obie wersje proponowanych rang.
Ariodante

Rangi po polsku:

Adept
Corps de ballet
Koryfej
Solista
Pierwszy solista
Pierwszy tancerz

Rangi po francusku (tlumaczenia podane beda w regulaminie):

Élève
Premier Quadrille
Second Quadrille
Coryphée
Petit Sujet
Grand Sujet
Premier Danseur
Étoile
sfra

Post autor: sfra »

Choryphé (dodaje się e w wresji żeńskiej) - ja osobiście dałbym "demi soliste" (ale to juz sugestia kosmetyczna)
Joanna

Post autor: Joanna »

A ja nie rozumiem, po co nad pierwszym tancerzem jest jeszcze etoile, skoro p. tancerz to już jest najwyższa ranga w polskim balecie?...
sfra

Racja, w takim arzie zmaieńmy "premier danseur" na "étoile"
Ariodante

Nie sfra, choryphee jest wyrazem rodzaju meskiego pisanym jak wyraz r. zenskiego, z dodatkowym "e". Ma tylko jedna forme, wiec w formie podstawowowej bedzie pisany tak, jak dotychczas coryphée (ewentualnie CHoryphée)
sfra

ale wstyd...

:oops:
Ariodante

[quote:1ff29fcb30="Joanna"]A ja nie rozumiem, po co nad pierwszym tancerzem jest jeszcze etoile, skoro p. tancerz to już jest najwyższa ranga w polskim balecie?...[/quote:1ff29fcb30]

Ja uwazam, ze sie powinnismy albo trzymac polskiego podzialu, i wtedy bez ETOILE, albo francuskiego, i wtedy z etoile (ale bez rang typu "demi" ;-) ).
Ariodante

[quote:031bc4c553="sfra"]ale wstyd...

:oops:[/quote:031bc4c553]

No co Ty! ;-) Mi tu tez cos nie pasowalo i sprawdzilam i taka jest podtawowa forma slownikowa. Oboje sie czegos nauczylismy :-)
sfra

Nazwa demi-soliste funkcjonuje jak nie w balecie farncuskim, to flamandzkim. :-) Oznacza to samo co choryphée.
ODPOWIEDZ