Pytania i sugestie dotyczące działania Forum; porady techniczne (np. jak zamieścić emblemat).
NOWYCH UŻYTKOWNIKÓW PROSIMY O ZAPOZNANIE SIĘ Z REGULAMINEM FORUM!
Pozwalam sobie zalozyc nowy topic, poniewaz i tak sa to topiki organizacyjne, ktore beda usuniete. Chodzi mi o przejrzystosc propozycji do ankiety i o to, zeby przeczytaly ten watek nowe osoby, bo czesto tak bywa, ze osoby ktorych nie interesuje dany topic (czyli nasz wczesniejszy o rangach) nie otwieraja juz nowych postow.
A zatem mamy dwie propozycje: by nazwy rang byly wylacznie po francusku lub wylacznie po polsku (oczywiscie z elementami francuskimi, jak npo. w corps de ballet).
Za chwile wkleje tu obie wersje proponowanych rang.
Nie sfra, choryphee jest wyrazem rodzaju meskiego pisanym jak wyraz r. zenskiego, z dodatkowym "e". Ma tylko jedna forme, wiec w formie podstawowowej bedzie pisany tak, jak dotychczas coryphée (ewentualnie CHoryphée)
[quote:1ff29fcb30="Joanna"]A ja nie rozumiem, po co nad pierwszym tancerzem jest jeszcze etoile, skoro p. tancerz to już jest najwyższa ranga w polskim balecie?...[/quote:1ff29fcb30]
Ja uwazam, ze sie powinnismy albo trzymac polskiego podzialu, i wtedy bez ETOILE, albo francuskiego, i wtedy z etoile (ale bez rang typu "demi" ;-) ).