Halluksy, płaskostopie a taniec

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
uleczka

Halluksy, płaskostopie a taniec

Post autor: uleczka »

Mam wrażenie że moje pointy robią sie ciasne po szerokości...czy to możliwe że moja stopa zrobiła sie szersza?Nie wliczam w to halluxów
Ariodante

Post autor: Ariodante »

Nie wiem, jak to dokladnie jest u tancerzy, ale normalna rzecza jest poszerzanie sie stopy z wiekiem. Szkoda, ze nie mamy tu zadnego podologa, ktory podzielilby sie fachowa wiedza :( .
Gość

Post autor: Gość »

Moje stopy od point wyglądają jak rozjechane walcem :wink: i oczywiście zrobiły mi się halluksy. Właśnie podolog tłumaczył mi kiedyś, dlaczego tak się dzieje (ale niestety pamięc już nie ta). Takie stopy dość często (choć nie wszystkie ) mają tancerki. To jest zależne od kości - jeśli z natury mają skłonność do ulegania deformacjom, to pionty je zniekształcą.
Wojtek4p

Post autor: Wojtek4p »

Witajcie . O ile mi wiadomo to Joanna jest dość dobra w tym temacie jeśli chodzi o anatomię ciałka no i oczywiście stópek .
Pewnie jak tylko się zaloguje to równierz dopowie coś ciekawego w tym temacie . :D .
uleczka

[quote:8dc1339f5c] ale normalna rzecza jest poszerzanie sie stopy z wiekiem. [/quote:8dc1339f5c]

Tylko że ja mam 16 lat, a zmiany zauważyłam od mniej wiecej pół roku...
Ariodante

Post autor: Ariodante »

Tutaj musi sie wypowiedziec ktos, kto tanczy, tak jak Ty. A w SB nie rozmawiacie o tym?
uleczka

Nio moja nauczycielka powiedziała ze to sprawy genetyczne czy cos takiego, ale w mojej rodzinie nikt nie ma halluxów...Przyjżałąm sie jej stopą, tesh są szerokie, ale co innego jak ma sie 50 lat i 40 lat ciężkieej pracy nad ciałem, a nie dopiero 16 i wiele pracy przed sobą
sisi

Post autor: sisi »

powstawanie halluksow jest generalnie uwarunkowane genetycznie, jednak latwo sie ich nabawic przez czeste noszenie zbyt ciasnych butow. tanczenie na pointach moze sprzyjac ich rozwijaniu, poniewaz caly ciezar ciala spoczywa na stopie ulozonej w nienaturalnej pozycji.
ODPOWIEDZ