Y czy V???

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
agata31

Post autor: agata31 »

z obu jest ładna ale chyba z pierwszego bo nie jest taka "pospolita" i nie latwo ja miec tzn.biala jest latwiej dostac
Zygfryd czy Romeo? 8)
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Zdecydowanie Romeo . Lubię nie tylko balet ale i powieść . Zygfryd jak dla mnie przereklamowany.

Paczka złota i srebrne pointy czy paczka srebrna i złote pointy ?
Biedronka

Post autor: Biedronka »

Co za dużo, to niezdrowo! Z dwojga złego paczka srebrna, pointy złote.

Albrecht piękny bez wyrazu czy niezbyt przystojny, ale z wyrazem?
Lienka

Post autor: Lienka »

Niezbyt przystojny, ale z wyrazem, jeśli będzie na prawdę wiarygodny, brak urody nie będzie przeszkadzał.

Tancerz, który jest zbyt mocno umalowany czy zupełnie bez makijażu w czasie przedstawienia?
ebaleciara

Post autor: ebaleciara »

Nie znoszę upaćkanych kosmetykami mężczyzn, mówię stanowcze NIE. Lepiej już, kiedy nie mają makijażu.
Legendy czy pointy Grishko?
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Pointy Grishko...kocham je!;p

No to ... Basill z DQ czy Solar z Bajadery?
Biedronka

Post autor: Biedronka »

Don Basilio. Wolę takich dzielnych chłopców od tych, którzy dają się sterować kobietom jak marionetki. A już Basilio w wykonaniu Barysznikowa - palce lizać.

Solor "nie leży" mi też z dość specyficznych powodów. Libretto "Bajadery" oparte jest na indyjskim micie o Siakuntali - mieszkance leśnej pustelni, którą w trakcie łowów spotkał król Duszjanta. Historię ich miłości, porzucenia i rozpoznania przez Duszjantę syna Siakuntali, Bharaty, pokazuje się do dziś w teatrze świątynnym Kudijatam w indyjskim stanie Kerala (płd-zach czubeczek Płw. Indyjskiego). Wygląda to [url=http://www.youtube.com/watch?v=gz1JcY4dhtY&feature=related]mniej więcej tak[/url] (chociaż podlinkowany film zawiera fragment innej sztuki, ale klimat jest ten sam). Hmm, trochę odmiennie od baletu, nieprawdaż? Tak się złożyło, że wiedzę o Siakuntali i Kudijatam zdobyłam, [i53]zanim[/i53] zobaczyłam "Bajaderę", a nawet zanim zapoznałam się bliżej z librettem. I to mnie chyba uwarunkowało przeciwko jasnowłosym, subtelnym Solorom.

Dokłada się do tego jeszcze interpretacja Siakuntali. Duszjanta jest nieco dzikim wojownikiem folgującym swoim pragnieniom (polowanie, zaloty). Dopiero spotkanie z Siakuntalą, a zwłaszcza z jej opiekunami w świątyni-eremie, sprawia, że musi powściągnąć swe żądze. Zdaję sobie sprawę, że "Bajadera" jest dziełem odrębnym, ale po wizji "żądnego zdobyczy wojownika" absolutnie nie wzrusza mnie zakochany, liryczny, dworny Solor.

Nikija na pointach jakoś nie wypada tak źle w porównaniu z [url=http://www.youtube.com/watch?v=Hsft_pRQxqw&feature=related]pierwotną Siakuntalą[/url] (tu znów trudno ustalić, co to za sztuka, ale Siakuntala, którą widzialam w trakcie wykładu, była właśnie taka).

Aha, jeśli będziecie szukać jakichś informacji o podrzuconej tu egzotyce, to szukajcie w transkrypcji angielskiej (koodiyattam/kootiyattam lub kudiyattam/kutiyattam, Shakuntala, Dushyanta etc.).

Niby lightowy wątek, a ja tu wykładem strzeliłam ;) Tak wyszło...

Mazurek czy czardasz?
Shecharchoret

Post autor: Shecharchoret »

Czardasz. Pod każdym względem i w jakiejkolwiek postaci.

Pytanie oddaję mojemu następcy...
Torin

Post autor: Torin »

[quote0a="Biedronka"]Niby lightowy wątek, a ja tu wykładem strzeliłam[/quote0a]
Wykłady lubimy w każdym wątku jakby nie był lajtowy ;)

Torin - tylko się wtrącił i o nic nie pyta ;)
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

występ na dużej scenie w teatrze czy na świeżym powietrzu?
ODPOWIEDZ