Najdziwniejsze miejsce z ciepłym słówkiem o balecie :)

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Olimpia

Post autor: Olimpia »

http://demotywatory.pl/155099/Dzieciece-marzenie

słówko może nie ciepłe, ale zawsze coś.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

skandal, zostało uzyte MOJE zdjęcie i w dodatku zciągniete z naszego forum :evil:
Joanna

Post autor: Joanna »

Ale chyba nie rozumiem 'przesłania', przecież to są tancerze? Dlaczego to miałoby być coś złego?

Swoją drogą to nie w porządku wziąć czyjeś zdjęcie, bez podania autora, źródła, itp... :roll:
Kasia G

no, ja rozumiem przesłanie, ze to oni biedni się męczą bo spełniają "dziecięce marzenie" swoich matek.... a może wcale nie chcą. Głupie o tyle, ze to dorosli tancerze, czyli ludzie którzy robia to zawodowo (a nie muszą), a nie np. dzieci w szkole baletowej które czasem jeszcze nie wiedza czego chcą.

No a zdjęcie moje, ukazuje konkretnych tancerzy w konkretnej sytuacji a poza tym umieszczone w necie w konkretnym watku i temacie :(
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Ale podając tu zdjęcia na forum troche sie decydujemy na przetwarzanie ich bez naszej zgody, czy nie?
Kasia G

nie, każda własnosc intelektualna (czyli również zdjecie) jest chroniona z definicji chocbys nie umieściła przy niej c w kołeczku :) To znaczy ze do dobrego tonu i obyczaju należałoby podać np. foto: forum balet.pl

oczywiście nie będe o to kopi kruszyć ani szukac autora przeróbki, ale pomyście co by było gdyby ktos wykorzystał w ten sposób Wasze zdjęcia z konkursu wakacyjnego podpisując np. "grunt to wiesniacki kostium"................
Joanna

[quote:d9d169e426="Kasia G"]Głupie o tyle, ze to dorosli tancerze, czyli ludzie którzy robia to zawodowo (a nie muszą), a nie np. dzieci w szkole baletowej które czasem jeszcze nie wiedza czego chcą. [/quote:d9d169e426]

No tak... Właśnie tego nie mogłam złapać - skoro to są tancerze, to jest to ich już wybór, że to robią, a także pewna determinacja, aby w ogóle utrzymać się w tym zawodzie... W przypadku dzieci w szkole może być inaczej - faktycznie zdarzają się takie, które tam są głównie dla rodziców, ale zawodu na dłuższą metę w ten sposób uprawiać się nie da, za ciężki...

Ale fakt, znam to zdjęcie, i wiem, że nie dość, że są to tancerze, to jeszcze jakby nie patrzeć, z własnego wyboru na tę lekcję przyszli ;)

Co do praw zdjęcia - właśnie, chyba nawet w przypadku tzw. cytowania, powinno się podać źródło/ autora?
Father

Post autor: Father »

[quote:e259924ea8="Kasia G"]"grunt to wiesniacki kostium".[/quote:e259924ea8] :D
I tak można by dywagować bez końca bo zastanawiam się czy być może niektórzy mają faktycznie wieśniackie kostiumy? Np. ja z kolegą :oops:

[color=olive:e259924ea8]Nie offtopować mi tu :)
O.[/color:e259924ea8]
Siunia

Post autor: Siunia »

[quote:6d757705ca="Olimpia"]http://demotywatory.pl/155099/Dzieciece-marzenie

słówko może nie ciepłe, ale zawsze coś.[/quote:6d757705ca]

Wydaje mi się ,że to zdjęcie (a głównie podpis) bardziej nadaje się do tematu "jak postrzegają was ludzie nietańczący".
Bo to jest tylko i wyłącznie wyśmianie baletu i to jeszcze w niezbyt kulturalny sposób ( biorąc pod uwagę, że jest to zdjęcie zrobione przez Kasię G, i użyte bej Jej zgody).

[quote:6d757705ca="Kasia G"]Głupie o tyle, ze to dorosli tancerze, czyli ludzie którzy robia to zawodowo (a nie muszą)[/quote:6d757705ca]

Ludzie którzy piszą tego typu rzeczy po prostu nie są w stanie czegoś takiego zrozumieć.
Joanna

[quote:c1e1c86803="Siunia"]Ludzie którzy piszą tego typu rzeczy po prostu nie są w stanie czegoś takiego zrozumieć.[/quote:c1e1c86803]

Ale co tu jest do rozumienia? Równie dobrze można powiedzieć, że np. każdy prawnik to spełnianie marzeń rodziców :roll: (co w przypadku niektórych osób może być prawdą, ale czy to powód by aż generalizować, i wręcz jak tutaj, deprecjonować daną dziedzinę?...)
ODPOWIEDZ