obroty-->jak zrobić podwójny?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:3d7554fd48="Offpeak"]http://uk.youtube.com/watch?v=UaKWStmq7mM

polecam to... ;)[/quote:3d7554fd48]

większość już to zna i wie/powinna wiedzieć że to fotomontaż :)
IrishDancer

Post autor: IrishDancer »

Dla mnie dobrym sposobem oprócz w/w było uczenie się w częściach po 0,15, 0,30, 0,45 obotu, potem 1, 1 ,15, 1,30 itd. ; )
Pozdr. : )
miss Julia

Post autor: miss Julia »

Czyli podsumowując- ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.... Jak wszystko zresztą
vickop

Re: obroty-->jak zrobić podwójny?

Post autor: vickop »

[quote:df32447fa6="gonia"]Mam taki problem, że właściwie odkąd zaczęłam tańczyć, nie potrafię nauczyć się robić obrotu [color=darkred:df32447fa6]PIQUE[/color:df32447fa6]. Jakby spadam z półpalców lub kręci mi się w głowie. Dlaczego kręci mi się w głowie to wiem, ale dlaczego spadam z półpalców? Przy podwójnym już nie wspomnę... katastrofa... po pierwszym obrocie spadam z półpalców, i prawie ląduję na podłodze...
Jak można nauczyć się robić podwójne pike? Jakie ćwiczenia można wykonywać, by robić to poprawnie?

p.s. Jeśli taki temat już był, to proszę o wykasowanie tego.

[color=darkred:df32447fa6]na szczęście teraz już mamy słowniczek, więc w razie potrzeby proszę o korzystanie z niego :)[/color:df32447fa6][/quote:df32447fa6]

Dlaczego Ci się kręci w głowie? - Ponieważ nie pracujesz dość dobrze głową.
Dlaczego spadasz? - Bo nie możesz utrzymać pionu w obrocie.
Dlaczego podwójne jest tragiczne? - Dlatego że pojedyńczego nie potrafisz dobrze robić.
No i musisz być cała spięta, i wyciągnięta w górę :!: :)

Powodzenia życzę w nauce :wink:
Sagittaire

Re: obroty-->jak zrobić podwójny?

Post autor: Sagittaire »

[quote:c9386ed24f="vickop"][quote="
Dlaczego Ci się kręci w głowie? - Ponieważ nie pracujesz dość dobrze głową.
wink:[/quote:c9386ed24f]

nie pisze z zasady w tym dziale, bo nie jestem praktykiem ale to zdanie mnie zastanowilo.
Co masz na myśli w zwrocie "pracowac glową"
Bo ja myslalam sobie, ze zwyczajnie sie probuje iles razy i w miare czasu jakos sie organizm zaczyna "samoczynnie" przyzwyczajac i sie przestaje krecic w glowie? Tak mi przynajmniej to w tym forum kilka tyg temu wyjasnil J w watku o lyzwiarstwie figurowym.
vickop

Pracowanie głową: Jeżeli robisz jakieś obroty po linii prostej lub miejscu to patrzysz "w jeden punkt". Gdy już nie można utrzymać głowy w tej pozycji, robi się obrót i znów patrzysz w "ten punkt". No chyba że robi się np. 10 obrotów w takim tępie że nie jest wykonalne pracowanie głową. Od ZAWSZE nie tak uczono.
A w łyżwiarstwie figórowym zazwyczaj robią bardzo szybko, dużo obrotów.

Zaraz znajdę, i wstawię jakiś link.
vickop

Tak się pracuje głwą :

http://www.youtube.com/watch?v=fNygeUUgW30&feature=related

:P
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

dzięki za wyjaśnienia. :)

wiem, ze zabrzmi to okropnie dziecinne ale wiele razy w teatrze jak bardzo blisko sceny siedzilam, to widziałam takie "wpatrzenie" tancerza w jeden punkt ale troche inaczej sobie to tłumaczyłam...
Widać taka wiedza jest tez przydatna choćby do samego oglądania...
sisha945

Post autor: sisha945 »

jeszcze co do obrotów to bardzo ważne miec biodra na tej samej wysokości. kiedy noga jest na passe to biodro podnosi sie i od razu tracimy równowage
dobra, moze to banał , ale dużo osób o tym zapomona
Czajori

Post autor: Czajori »

Z tym "pracowaniem głową" to święta prawda. Patrzenie w jeden punkt pozwala opanować kręcenie w głowie, bo ograniczamy latanie obrazów przed oczami. :)
ODPOWIEDZ