obroty-->jak zrobić podwójny?
-
IrishDancer
-
miss Julia
Re: obroty-->jak zrobić podwójny?
[quote:df32447fa6="gonia"]Mam taki problem, że właściwie odkąd zaczęłam tańczyć, nie potrafię nauczyć się robić obrotu [color=darkred:df32447fa6]PIQUE[/color:df32447fa6]. Jakby spadam z półpalców lub kręci mi się w głowie. Dlaczego kręci mi się w głowie to wiem, ale dlaczego spadam z półpalców? Przy podwójnym już nie wspomnę... katastrofa... po pierwszym obrocie spadam z półpalców, i prawie ląduję na podłodze...
Jak można nauczyć się robić podwójne pike? Jakie ćwiczenia można wykonywać, by robić to poprawnie?
p.s. Jeśli taki temat już był, to proszę o wykasowanie tego.
[color=darkred:df32447fa6]na szczęście teraz już mamy słowniczek, więc w razie potrzeby proszę o korzystanie z niego :)[/color:df32447fa6][/quote:df32447fa6]
Dlaczego Ci się kręci w głowie? - Ponieważ nie pracujesz dość dobrze głową.
Dlaczego spadasz? - Bo nie możesz utrzymać pionu w obrocie.
Dlaczego podwójne jest tragiczne? - Dlatego że pojedyńczego nie potrafisz dobrze robić.
No i musisz być cała spięta, i wyciągnięta w górę :!: :)
Powodzenia życzę w nauce :wink:
Jak można nauczyć się robić podwójne pike? Jakie ćwiczenia można wykonywać, by robić to poprawnie?
p.s. Jeśli taki temat już był, to proszę o wykasowanie tego.
[color=darkred:df32447fa6]na szczęście teraz już mamy słowniczek, więc w razie potrzeby proszę o korzystanie z niego :)[/color:df32447fa6][/quote:df32447fa6]
Dlaczego spadasz? - Bo nie możesz utrzymać pionu w obrocie.
Dlaczego podwójne jest tragiczne? - Dlatego że pojedyńczego nie potrafisz dobrze robić.
No i musisz być cała spięta, i wyciągnięta w górę :!: :)
Powodzenia życzę w nauce :wink:
-
Sagittaire
Re: obroty-->jak zrobić podwójny?
[quote:c9386ed24f="vickop"][quote="
wink:[/quote:c9386ed24f]
nie pisze z zasady w tym dziale, bo nie jestem praktykiem ale to zdanie mnie zastanowilo.
Co masz na myśli w zwrocie "pracowac glową"
Bo ja myslalam sobie, ze zwyczajnie sie probuje iles razy i w miare czasu jakos sie organizm zaczyna "samoczynnie" przyzwyczajac i sie przestaje krecic w glowie? Tak mi przynajmniej to w tym forum kilka tyg temu wyjasnil J w watku o lyzwiarstwie figurowym.
wink:[/quote:c9386ed24f]
nie pisze z zasady w tym dziale, bo nie jestem praktykiem ale to zdanie mnie zastanowilo.
Co masz na myśli w zwrocie "pracowac glową"
Bo ja myslalam sobie, ze zwyczajnie sie probuje iles razy i w miare czasu jakos sie organizm zaczyna "samoczynnie" przyzwyczajac i sie przestaje krecic w glowie? Tak mi przynajmniej to w tym forum kilka tyg temu wyjasnil J w watku o lyzwiarstwie figurowym.
Pracowanie głową: Jeżeli robisz jakieś obroty po linii prostej lub miejscu to patrzysz "w jeden punkt". Gdy już nie można utrzymać głowy w tej pozycji, robi się obrót i znów patrzysz w "ten punkt". No chyba że robi się np. 10 obrotów w takim tępie że nie jest wykonalne pracowanie głową. Od ZAWSZE nie tak uczono.
A w łyżwiarstwie figórowym zazwyczaj robią bardzo szybko, dużo obrotów.
Zaraz znajdę, i wstawię jakiś link.
A w łyżwiarstwie figórowym zazwyczaj robią bardzo szybko, dużo obrotów.
Zaraz znajdę, i wstawię jakiś link.
-
Sagittaire