Jak to jest z tą wagą?!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
milton

Post autor: milton »

Ja również absolutnie się zgadzam z Bajaderką (co jednak jest żadkie;) Post bardzo przemyślany i dojrzały. Stanowiący kontrapunkt do tekstów Gurdiana i filmu, wyjaśniający wiele nieperozumień oraz świetnie podsumowującu.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Dziękuje bardzo.
Cieszę się, że moje pisanie nie poszło na marne i że w jakimś stopniu się zrozumieliśmy! :wink:
Brzydula

Post autor: Brzydula »

Tyklo jest jedna rzeczy. a mianowicie czy widzowi podoba sie na scenia tancerka ktorej prawie nie widac? bo jest tak chuda ze tonie w 200 czy ilus tam warstwach tiulu. moze i jest dluga i chuda ale moim zdaniem wystajace wszystkiwe kosci i brak biustu wcale nie wyglada dobrze nawet w balecie rosyjskim ktory pod wzgledem technicznym oczywiscie jest wspanialy. ;)
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Ach, to pewnie na wiosne :D 8)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Cheryl... :D

Brzydulo...pisaliśmy o tym już wiele razy. I właśnie o tym był mój post.
Scena pogrubia. Z widowni nie widac tych wystających kosci, nie widać do policzenia żeber.
Być może nie wszystkim się to podoba, niektórzy wolą oglądać pełniejsze tancerki. Dlatego jest na świecie tyle zespołów baletowych, tyle teatrów, każdy ma inną hierarchię, każdy ma inne wymagania.
Blanche

Post autor: Blanche »

Poza tym to, że ktoś jest szczupły, nie oznacza IMO, że jest do przesady wychudzony. Na przykład Diana Vishneva - jest bardzo szczupła, ale jest tak zbudowana, ma takie proporcje ciała, że nigdy mi nie przyszło na myśl, że jest niezdrowo chuda.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

w sumie post Bajaderki ukazywal to co pisza na temat anoreksji rozne artykuly i mniej wiecej tak anoreksja wyglada, ale to ze cale zycie nas niszczy, wiele osob uzywa takich okreslen ale ja tego nie lubie, bo roznie mozna przejsc przez zycie ale to nie temat na to :)
Torin

Post autor: Torin »

No powiem tak !
Brawoooo !!!
Bajaderka napisała posta podsumowującego a w zasadzie puentującego cała ta dyskusje "nieco" już przydługą i nudną (nie powiem jak flaki z olejem - bo jakoś mi się z chudością gryzie ;) ).
Co ciekawe widać dość mocną ewolucję jej postów w tym temacie ;)
I mimo, że coś niecoś różnię się w oglądzie tematu to zamilknę, bo było by to już tylko bicie niepotrzebnej piany ....

Torin
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:2686242262="Bajaderka"]Scena pogrubia. Z widowni nie widac tych wystających kosci, nie widać do policzenia żeber.[/quote:2686242262]

U niektorych widac. Niestety. (i to mowie o scenach operowych!).

Zdarzaja sie tancerki swietne technicznie i wyrazowo, ale jesli sa tak chude, ze wygladaja jakby sie mialy zaraz zlamac, to tego nie oglada sie przyjemnie - gdzie linie, estetyka? Linie tworzy rowniez np. ladny ksztalt miesni, a nie same proste linie z wystajacymi stawami...

Co do Vishnevy - ona wyglada bardzo ladnie, i chyba nie o takiej 'chudosci' mowimy, bo ona wyglada w porzadku, a mowimy chyba o sytuacji typu 'kolana szersze niz uda' :/
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:e610ff7de4="Joanna"]Linie tworzy rowniez np. ladny ksztalt miesni, a nie same proste linie z wystajacymi stawami...[/quote:e610ff7de4]całkowicie sie z tym zgadzam, niekiedy aż strach patrzeć kiedy to się im nic nie stanie na scenie, ale skoro wytrzymują to nie jest z nimi tak źle chociaż mam na ten temat własną filozofię
ODPOWIEDZ