Jakie mam podbicie ?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

Oczywiście, że podbicie się pogarsza. Najłatwiej zniszczyć sobie podbicie nieodpowiednimi butami i brakiem ćwiczeń (wiem, co piszę - jak byłam mała miałam bardzo duże podbicia, potem przestałam tańczyć, a zaczęłam chodzić w martensach :?. Płaskie podbicie gwarantowane...)
Nati, myślę, że wszystko zależy od predyspozycji, ale jeśli ktoś zarzuci ćwiczenia na długo to potem pewnie trudniej wrócić do poprzedniej formy, tak jak z rozciąganiem. Stopy też się "starzeją".
M.

Post autor: M. »

Dodam coś od siebie - w sprawie rzeczy, które w podbiciu można wypracować i których forma zależy od tego ile ćwiczymy.

Princes ma rację w tym, że to na ile obciągamy stopę i palce, czyli jak wygląda podbicie zależy od siły mięśni mających przyczepy na podeszwie stopy i z tyłu goleni np. zginacz długi i krótki palców, zgianacz długi palucha, strzałkowy długi itd.

Poza ogólną budową stopy, na którą nie mamy wpływu, na pewno też trochę zależy od rozciągnięcia mięśni i więzadeł grzbietu stopy.

No i jeszcze, ta prześliczna górka, która nam się pojawia na grzbiecie stopy gdy godzinami ćwiczymi flex/półpalce/point - to nic innego jak wzmocnione mm. prostownik krótki palców i prostownik krótki palucha - które jak wszelkie pozostałe mięśnie wzmacniają się ćwiczone i osłabiają gdy o nich zapominamy.
Maron

Post autor: Maron »

no mi całe życie wkręcano [nieważne czy z otoczenia czy z forum baletowego] że podbicie się nie może zmniejszyć, tłumaczyłam sobie że to pewnie wina utracenia siły w nogach, ale widzę że nie tylko, dobrze że ktoś zwrócił uwagę w końcu :wink:

hmmm moja kol z klasy nosi martensy i podbicie ma lepsze od mojego... nie ćwiczyła tego nigdy, zresztą w ogóle nie tańczy...
Czajori

No to jest na najlepszej drodze, żeby sobie podbicie popsuć - ponoć generalnie ciężkie buty tego typu źle działają na stopy (wbrew dodatkowi słowa "doktor" do ich nazwy ;) )
Sephorka

Post autor: Sephorka »

Ja mam dobre podbicie, a chodzę w glanach :) Myślę, że jak się nosi tego typu buty, a się cwiczy, to podbicie się nie pogarsza :wink:
nati853

Post autor: nati853 »

a czy ktos mógłby napisac wiekszosc rodz. butów od których podbicie sie pogarsza? Proszę!! :506:
Czajori

Na pewno wyrobieniu podbicia służy chodzenie na obcasach - to chyba dobra wiadomość :D Natomiast co do psucia... no cóż, mi ciężkie i do tego trochę za duże buty zaszkodziły (zmniejszyły podbicie), jak już pisałam, ale nie wiem, czy to ogólna zasada
nathaliye

Post autor: nathaliye »

jeśli pobicie jest wynikiem długich treningów a nie wodzonego wysklepienia to prędzej czy później nie trenowanie zacznie sie zmniejszać, a co do wcześniejszego pytanie to łatwiej wrócić do podbicia jęsli się je miało niż wyrabiać od nowa, tak jest z większościa wypracowanych rzeczy, rozciągnięcia itp
MiKi

Post autor: MiKi »

A co powiecie o moim podbiciu? Po feriach będę się zapisywać do ogniska baletowego:) Czeka mnie ciężka praca z wyrobieniem podbicia??

PRAWA STOPA:
[url]http://www8.speedyshare.com/data/865550114/14677528/52110629/prawa(2)%20p.jpg[/url]

LEWA STOPA:
[url]http://www8.speedyshare.com/data/374472979/14677624/83809684/lewa%20p.jpg[/url]

ps. przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam je przed chwilą aparatem komórkowym, więc nie mogłam się spodziewać extra jakości...;) Mam nadzieję, że nie będzie to problemem:)
Joanna

Post autor: Joanna »

[b:c269fbc8fe]MiKi[/b:c269fbc8fe], masz bardzo ładne podbicie. Jak jeszcze trochę wzmocnisz stopę, to już w ogóle będzie super.
ODPOWIEDZ