Najlepsze książki o tańcu i tancerzach
Och, walczyłam o nią kilka miesięcy. Była tylko w jednym antykwariacie w Warszawie. Nawet dwa razy zapłaciłam, ale tam są jakieś ofermy i nie wysłali mi tego, moja koleżanka później ją zamówiła dla mnie i tez się nie udało. Nie wiem, czy przypadkiem nie kupiła tego w końcu Ewa J. Zatem potwierdzam - jest po polsku, ale ciężko ją zdobyć, po angielsku zresztą też 
-
Pauletta13
Teoria do pracy doktorskiej
Witam wszystkich
Mam na imię Paula i jestem doktorantką na AWF Katowice. W swojej pracy zajmuję się biochemią wysiłku fizycznego u tancerek i tancerzy klasycznych.
Jestem na etapie gromadzenia literatury.
I tu mam pytanie/prośbę do Was
Czy ktoś z Was może mi polecić książki/artykuły dotyczące takich zagadnień jak m.in.:
- budowa ciała/sylwetka w tańcu klasycznym
- rekrutacja/selekcja do szkół baletowych
- trening/żywienie w tańcu klasycznym
Jeśli chodzi o historię, technikę - tu jest łatwiej coś znaleźć.
Z góry dziekuję za pomoc/wskazówki.
Pozdrawiam
Mam na imię Paula i jestem doktorantką na AWF Katowice. W swojej pracy zajmuję się biochemią wysiłku fizycznego u tancerek i tancerzy klasycznych.
Czy ktoś z Was może mi polecić książki/artykuły dotyczące takich zagadnień jak m.in.:
Pozdrawiam
Re: Teoria do pracy doktorskiej
[quote22="Pauletta13"]Witam wszystkich
Pozdrawiam
[/quote22]
Polecam:
- "Zdrowie tancerzy" Krystyna Swiderska - ( miedzy innymi zawiera - Postawa ciala w balecie, przciazenia ukladu ruchu, odzywianie, choroby itp )
- "Anatomia w tancu" Jacqui Greene Haas (przyklady cwiczen pomocnych dla rozwoju techniki tanecznej)
i moze troche juz mniej ale byc moze tez znadziesz cos co okaze sie przydatne dla twojej pracy:
- "Szkola baletowa. Studia i szkice" praca zbiorowa. Wydawnictwo Akademii Muzycznej im. F. Chopina (rozdzial Problem anoreksji i bulimii w szkole baletowej)
polecam tez blog http://simpledancerslife.blogspot.fr/ autorka jest zawodowa tancerka w zespole Polskiego Baletu Narodowego. Zawsze mozna do niej napisac i zapytac o jeszcze jakies wskazowki odnosnie literatury

Pozdrawiam
Polecam:
- "Zdrowie tancerzy" Krystyna Swiderska - ( miedzy innymi zawiera - Postawa ciala w balecie, przciazenia ukladu ruchu, odzywianie, choroby itp )
- "Anatomia w tancu" Jacqui Greene Haas (przyklady cwiczen pomocnych dla rozwoju techniki tanecznej)
i moze troche juz mniej ale byc moze tez znadziesz cos co okaze sie przydatne dla twojej pracy:
- "Szkola baletowa. Studia i szkice" praca zbiorowa. Wydawnictwo Akademii Muzycznej im. F. Chopina (rozdzial Problem anoreksji i bulimii w szkole baletowej)
polecam tez blog http://simpledancerslife.blogspot.fr/ autorka jest zawodowa tancerka w zespole Polskiego Baletu Narodowego. Zawsze mozna do niej napisac i zapytac o jeszcze jakies wskazowki odnosnie literatury
Nie znam Kasiu dwóch pierwszych z polecanych przez Ciebie książek, ale pamiętniki Krzesińskiej czytałem. I polemizowałbym, nie tylko w kwestii wspomnień pozostawionych przez tancerki tamtego okresu, ale przede wszystkim co do wartości zapisków samej Krzesińskiej. Przypomnę tylko wspomnienia Jekatieriny Wazem czy Tamary Karsawiny – może nie tak lukrowane, ale dużo bardziej interesujące od strony poznawczej.
Natomiast książka Krzesińskiej
pozostawiła we mnie zgoła odmienne wrażenia. W większości swej wydała mi się wyjątkowo sztuczna, wydumana i niewiarygodna. Począwszy od jawnej mitomanii, z jaką autorka próbuje przedstawić pochodzenie swojej rodziny, poprzez naiwnie przesłodzone opowieści o jej kontaktach z Mikołajem Romanowem i nieszczere o jednoczesnych stosunkach ze jej książęcym
„sponsorem” Siergiejem, aż po równie wyidealizowane relacje z późniejszym mężem Andriejem Romanowem. Pewne wrażenie zrobiły na mnie jej prywatne losy od wybuchu rewolucji po ucieczkę z Rosji, ale generalnie ona sama wydała mi się w tych wspomnieniach zadufaną w sobie megalomanką, próżną i bezrefleksyjną. Byłem zawiedziony, często zażenowany, a chwilami szczerze rozbawiony czytając kiedyś te jej pamiętniki.
Choć poznać je oczywiście warto, by wyrobić sobie własną opinię o sławnej rodaczce.
Natomiast książka Krzesińskiej
Choć poznać je oczywiście warto, by wyrobić sobie własną opinię o sławnej rodaczce.
No prosze, a ja mam zupełnie inne odczucia. Oczywiście, dziele przez połowe wszystko co ona pisze, ale tez przyjmuje do wiadomości że NIE MOGŁA - zarówno ze wzsględu na wychowanie, szacunek dla rodziny carskiej jak i konwenanse pisac o byciu "kochanką" tego czy tamtego wielkiego księcia - taka epoka, taka autorka. Mnie to nie przeszkadza, taka konwencja. A Krzesińska jest własnie w tych swoich wspomnieniach taka urocza
jak jakis lekko przestarzały ale wdzięczny balet typu "Przebudzenie Flory"