Maja Plisiecka - primaballerina assoluta

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
jaromir

Post autor: jaromir »

I jak wczorajsze spotkanie - jakie wrazenie - niestety nie mogłem być :cry:
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Spotkanie wypadło bardzo uroczyście a jednocześnie swobodne: w pięknych wnętrzach sal redutowych ustawiono krzesła dla 400 osób, na podwyższeniu fotele dla gości – zasiedli na nich: Maja Plisiecka, Rodion Szczedrin, dyrektor naczelny TW-ON Waldemar Dąbrowski, dyrektor baletu Emil Wesołowski i prowadzący spotkanie kierownik literacki TW Paweł Chynowski. Przed wejściem Mai Plisieckiej mogliśmy obejrzeć na ekranie archiwalne nagranie jej wykonania umierającego łabędzia. Po powitaniu przez dyrektora i długiej owacji artystka zaprosiła zgromadzonych do zadawania jej pytań. Widzowie byłi bardzo aktywni i półtorej godziny upłynęło bardzo szybko. Primabalerina była bardzo wesoła, radosna, odpowiadała z duża prostotą. Rozbawilo ją pytanie o 3 życzenia jakie mogła by dla niej spełnić złota rybka – powiedziala zę bawi ją to bo jest zbyt dużo kawałów na ten temat. Powiedziala też że nie dzieli sztuki tańca na klasyczną i współczesną tylko na znamionującą talent lub nie. Nie przekreśla żadnego twórcy poszukującego choć „wielu szuka, mało kto znajduje”. Powiedziała też że podziwiała wiele tancerek, ale na żadne się nie wzorowała, robiła wszystko dokladnie odwrotnie niż one :) W tancerzu najbardziej ceni szczerość, a nad technikę przedkłada pełną wyrazu plastykę tańca.
Złożono Mai Plisieckiej życzenia urodzinowe oraz z okazji złotego jubileuszu małżeństwa z Rodionem Szczedrinem. Artystka otrzymała piękny pęk kremowych róż oraz wiele bukietów i bukiecików od widzów. Na koniec spotkania obejrzeliśmy nagranie Bolera Ravela w choreografii Bejarta z Mają Plisiecką w roli solowej. Tancerka rozdawala też autografy. Jednym slowem sukces :))
jaromir

Post autor: jaromir »

Dzięki Kasiu za relację.
Ciekawe jakie będzie odbicie w mediach, mysle ze byli i takze nagrywali z TV.
Kasia G

na pewno należy "polować" na następny program Piotra Nędzyńskiego "Wokół wielkiej sceny" bo ten dziennikarz wszystko filmowal i rozmawiał z Plisiecką w ciągu 3 dni jej pobytu w Warszawie. Ponadto kolorowe magazyny np. Gala. Dziś jest tylko jedna recenzja z Anny Kareniny w Rzeczpospolitej i nic o MAI :(

edit:
właśnie znalazłam notatkę: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/62553.html
M.

Post autor: M. »

Czy uważacie, że Maja powiedziała, że mamy w Wwie dobry zespół tylko z grzeczności?
Ayaka

Post autor: Ayaka »

[quote:2dc868cd71="Kasia G"]na pewno należy "polować" na następny program Piotra Nędzyńskiego "Wokół wielkiej sceny" bo ten dziennikarz wszystko filmowal i rozmawiał z Plisiecką w ciągu 3 dni jej pobytu w Warszawie.[/quote:2dc868cd71]

Polowanie będzie na pewno utrudnione, atrakcyjną porą nadawania tego programu w TVP tak ok 1-2 w nocy :? a szkoda bo ciekawy to program w dodatku chyba jedyny w tv zajmujący się tematyką baletu i nie tylko. :sad:
M.

z tego co widzę najbliższy program jest w czwartek o 19.30 na tvp kultura...[URL]http://www.tvp.pl/program-telewizyjny?offset=3[/URL]
Kasia G

[quote:37161fe8c4="M."]Czy uważacie, że Maja powiedziała, że mamy w Wwie dobry zespół tylko z grzeczności?[/quote:37161fe8c4]

nie podejmuję się odpowiedzieć na to pytanie, zwłąszcza ze swoją pochwałę Plisiecka okrasiła komentarzem ze gdzieniegdzie są zespoły np. o słabym corps ale z dobrym solistą lub solistką który wszystko ciągnie, a gdzieindziej np. świetne corps ale bez zwracających uwagę solistów a nasz zespół wydał jej się "w sam raz"... Myślę, ze częściowo była to grzeczność (przecież goszcząc u nas nie mogła powiedzieć"ale macie beznadziejny zespół") ale też w Annie Kareninie zespół warszawski mógł sprawiać naprawdę przyjemne wrażenie. Gorzej mogłoby być w jakieś "klasyce" ale też niekoneczie bo to zespół z potencjałem i w wyjatkowych okolicznościach i po pracy z dobrymi pedagogami i asystentami potrafi naprawdę dobrze zatańczyć np. ppremierę Bajadery - przy szczęśliwie zebranym zestawie solistów na okrasę. "Anna Karenina" - spektakl raczej kameralny i nie bardzo "techniczny" nie mógł więc dać Plisieckiej żadnego "pełnego" obrazu możliwości wykonawczych i dyspozycji naszego zespołu w innych choreografiach, innych stylach, w spektaklach abstrakcyjnych czy wielko obsadowych.. Inna sprawa zę na pewno widziala wiele gorszych będąc zapraszaną w różne dziwne miejsca na całym świecie
M.

Oglądaliście? Niechcący - dzięki bezsenności - natrafiłam na program przerzucając kanały dziś w nocy. I ledwo się powstrzymałam od obudzenia całej rodziny, choć strasznie chciałabym by rozumieli co czułam najpierw siedząc na widowni a potem opowiadając o tym jak Maja wyszła na scenę...

Ale do rzeczy, nie cały program był poświęcony Mai. Gdy go włączyłam pan Nędzyński przeprowadzał wywiad z jakąś śpiewaczką. W części poświęconej Kareninie można było zobaczyć krótkie rozmowy z wykonawcami nt. przedstawienia. Wypowiadali się tancerze z premierowej obsady: M. Fiedler i M.Wojtiul, dyrygent Volynsky i choreograf - pan Ratmański. Ich wypowiedzi były urozmaicone krótkimi wstawkami ze spektaklu. Dopiero na koniec reportażu pan Nędzyński podsumowując wrażenia z premiery dodał, że najważniejszym wydażeniem był przyjazd Mai i program został zakończony fragmentem jej występu na deskach Teatru. Króciutko i jak na to, że towarzyszył Mai przez cały czas - jak napisała Kasia, troszkę mało...ale, to w końcu wartościowe i na odpowiednim poziomie uwiecznienie tego wydażenia i warto sobie przypominać te miłe chwile :)
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

czytałam jej biografię,
ODPOWIEDZ