SŁOWNIK TERMINÓW ZW. Z TAŃCEM WSPÓŁCZESNYM

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
nathaliye

Post autor: nathaliye »

w przypadku pierwszej, drugiej, poniekąd szóstej tak, ale czwarta to tzw swastyka
Maron

Post autor: Maron »

no tak, u reszty to trochę inaczej to wygląda ;)
.dulce.

Post autor: .dulce. »

no własni ot o mi chodzi jak to wygląda .. wiem ze ulozenie nog jest podobne do tego w klasyce ale czyms sie jednak rozni .
Maron

Post autor: Maron »

no właściwie się różni tym... że nie ma się kompletnie wyrkęconych nóg w czwartej i piątej pozycji tj. w klasyce - tylko troszkę są wykręcone...
nathaliye

Post autor: nathaliye »

trudno w internecie znaleźć zdjęcia, jak Cie to bardzo nurtuje to spytaj swojego nauczyciela, trenera..
Lady_Gold_Moth

Post autor: Lady_Gold_Moth »

Te pozycje czasem sie roznia w zaleznosci od opracowania - inaczej jest w ksiazce A.Bernarda, inaczej w innych, ale generalnie wyglada to tak:

nogi:
I - stopy ustawione paralelnie (rownolegle) wzgledem siebie
II - j.w. z tym, ze odleglosc miedzy nimi wynosi w przyblizeniu dlugosc stopy; wariantem do tej pozycji jest tzw. 'II poszerzona', gdzie stoi sie w wiekszym 'rozkroku'
IV - stopy dalej paralelnie, z tym, ze jedna wysunieta w przod
VI - podobnie do II, jednak jedna z nog opiera sie na polpalcu i jest 'wykrecona' tak,ze kolano zwraca sie lekko do srodka.

I generalnie we wszystkich tych pozycjach stoi sie z ciezarem 'do przodu', a piety mozna nieznacznie wykrecac na zewnatrz - znow na odwrot niz w klasyce.

Do tego dochodza jeszcze pozycje nog na podlodze :)

rece:
I, II, III - jak w klasyce, z tym,ze lokcie sa proste, palce zebrane
IV - jedna reka przed soba, druga z boku, tak, by miedzy nimi byl kat 90 stopni.
diagonalna w gore lub w dol - rece w ksztalcie litery 'V'
pozycje rownolegla/prostopadla - w pierwszym przypadku rece sa ustawione jakby w splaszczonej pierwszej baletowej (rownolegle wzgledem podlogi), w drugim - odkrecamy lokcie w dol, dlonie w gore i w ten sposob rece ustawione sa do podlogi prostopadle.

Sa jeszcze rece charakterystyczne, brodwayowe, afro itp.
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:90901c6668]VI - podobnie do II, jednak jedna z nog opiera sie na polpalcu i jest 'wykrecona' tak,ze kolano zwraca sie lekko do srodka[/quote:90901c6668]

czyli ta noga jest w koncu wykrecona (turned out)? bo jak kolano do srodka, to raczej zakrecona (turned in)...
Calineczka

Post autor: Calineczka »

ta noga ma być zakręcona, ciężko jest to wytłumaczyć bez rysunku ale jeśli stoisz na lewej nodze parallel (na całej stopie) to prawa jest zakręcona, na palcach z kolanem ugiętym i zakręcona, a środek ciężkości jest pomiędzy nogami (mam nadzieję, że trochę pomogłam i nic nie poprzekręcałam)
Joanna

Post autor: Joanna »

ok, juz rozumiem, dzieki :) nie potrzeba rysunku, wystarczy mi opis.
po prostu nie zrozumialam, czy ona jest wykrecona, jak bylo napisane, czy zakrecona, na co wskazywalby kierunek kolana, a nie mam pojecia, jak wygladaja pozycje w jazzie, stad pytanie.
Lady_Gold_Moth

Post autor: Lady_Gold_Moth »

Tak jest :) Oczywiscie jest zakrecona, napisalo mi sie odruchowo 'wykrecona' , ale to w tym sensie, ze po prostu jest przekrecona w biodrze ;) Ale rzecz jasna do srodka :) Czyli dokladnie tak jak w poscie wyzej :D
ODPOWIEDZ