Halluksy, płaskostopie a taniec

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
uleczka

Post autor: uleczka »

No niezupłnie mówiłam o sobie, żeby nie było ze sie chwale, wcale nie mam wspaniałego podbicia, a kręgosłup w miare ruchomy, nie jest zle, ale mogłoby byc lepiej
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

moja kolezanka z którą byłam na obzie stwierdziła, ze mam obsesje na punkcie baletu (nie zaprzeczam)....... Co chwile robiłam żabki itp=)
Change

Post autor: Change »

Ja niestety z powodu baletowej choroby :P ciagle niszcze czubki butow... Musze sobie wyrobic jakos podbicie :lol: I czasem ta nie odparta chec zrobienia wymachacu noga w bok aby szczelilo w pachwinie...
Gość

Post autor: Gość »

Włąsnie znalazłam bradzo ciekawą notatke - wnika z niej, że tzw. wysokie podbicie jest schorzeniem:[quote:1423ebb817][i:1423ebb817]"Stopa wydrążona (pes cavus), a więc o nadmiernie wysklepionym łuku podłużnym, popularnie nazywana stopą o wysokim podbiciu, charakteryzuje się znacznie zmniejszoną powierzchnią konatku z podłożem. Jest to przyczyną nadmiernej kumulacji obciążeń, powodujących w dalszym okresie [b:1423ebb817]powstawanie modzeli skórnych[/b:1423ebb817] i [b:1423ebb817]silnych dolegliwości bólowych występujących zwłaszcza w czasie chodzenia[/b:1423ebb817]."[/i:1423ebb817][/quote:1423ebb817]Dlatego jeszcze raz powtórzę tym, którzy podbicie maja słabsze - na prawdę nie ma czego żałować
muszelka

Post autor: muszelka »

ale przynajmniej nie grozi nam płaskostopie :wink:
sisi

Post autor: sisi »

no nie wiem... tancerze często cierpią na tzw płaskostopie poprzeczne - nie wzdłuż, a wszerz.
Gość

Skąś to znam - u mnie gratis do podbicia mam: modzele, halluksy, własnie rzeczone płaskostopie poprzeczne, a do tego gdy zaczynam skoakać po przerwie nieznośnie boli mnie przednia część stopy. Kiedyś, gdy ktos mówił, że mogłabym mu oddać swoje podbicie, uznawałam to za komplement. Teraz z chęcia bym je komus opchnęła (wrzaz z wszystkimi problemami, jakie mi ono sprawia) :wink:.
Lupus

Post autor: Lupus »

[quote:5f6cd5d30a="Gość"] Kiedyś, gdy ktos mówił, że mogłabym mu oddać swoje podbicie, uznawałam to za komplement. Teraz z chęcia bym je komus opchnęła (wrzaz z wszystkimi problemami, jakie mi ono sprawia) :wink:.[/quote:5f6cd5d30a]

Ale czy po "opchnięciu" starego zdołałabyś nabyć takie, które prezentowałoby sie równie dobrze jak to na emblemacie? :wink: :)
Gość

Po za względami etetycznymi nie znalazłam żadnych praktycznych zastosowań dla rzeczonego. Wręcz przeciwnie - na pointach sprawia więcej problemów niz pożytku.
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

no ale w gruncie rzeczy to nikt układając choreografię nie martwi się zbytnio czy tancerce sie wygodnie stoi na poincie :wink:

a może nie daj Bóg ją coś...uwiera?! :lol:
ODPOWIEDZ