Forumowe korepetycje baletowe

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
lj

Post autor: lj »

http://4.bp.blogspot.com/_s5d9OgVNISU/S2Kr9qeZeUI/AAAAAAAAAUE/lKY4Ir49GiI/s1600/Vaganova_vishinka.jpg czy spotkał się ktoś wcześniej z noszeniem szalików na lekcjach? Jakie to ma zastosowanie- rozgrzanie szyi czy może pomaga w "schudnięciu" szyi i podbródka (chociaż akurat uczennicom Vaganovej by to raczej nie było potrzebne, więc tym bardziej mnie to zastanawia).
Odetta.

Post autor: Odetta. »

Pisze się chyba pas courir (bo courir to jest biegać), w każdym na pewno Georgi chodzi o "pakiri" :D
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[b:ca4d147b04]lj[/b:ca4d147b04] no o schudnięcie szyi i podbródka to na pewno nie chodzi, bo 99 % tancerek nie ma tam z czego chudnąć :))
Raczej łatwiej się rozgrzać kiedy jest zimno, a poza tym taka moda :)
Mariola

Post autor: Mariola »

Wracając do pas courir...to są "kroczki" w VI pozycji, w nich nie powinno być widać praktycznie żadnej pracy nóg. Jeżeli chodzi o " kroczki" w V pozycji, to pas suivi, w nich jest praca kolan które powodują jakby "falkę" w nodze przez co jest to efektowne :)
lj

Post autor: lj »

[b:87deee308e]Bajaderka[/b:87deee308e], właśnie dlatego wydawało mi się to absurdalne, ale kto wie, w takiej szkole kilka milimetrów może mieć znaczenie, stąd przyszło mi to do głowy ;)

Pas suivi to jest w takim razie to samo co bourrée en couru, o którym pisałam wcześniej? Czy to jednak coś innego?

A w temacie dodam jeszcze pytanie- czy wykonywanie "kroczków" w V pozycji, to jest to samo co np.: tutaj http://www.youtube.com/watch?v=GtuZwMwxrMg w 4:47-4:50? Często spotkałam się właśnie z tym, że noga z przodu nie jest całkiem wykręcona, tylko widać ją z przodu i stoi czubkiem na podłodze z nogą w "skrzydełku". Chodzi mi o coś takiego: http://1.bp.blogspot.com/-DzBxIDf7ydM/T0iwldZ-oPI/AAAAAAAAACc/Xz4CqdayhdY/s1600/SHOE-POINTE-GRISHKO-2007.jpeg zamiast pięta przy pięcie tak jak tutaj http://www.youtube.com/watch?v=EX4y-YNlybE w 0:14 na przykład, w "mocnej" piątej.
Mariola

Post autor: Mariola »

pierwszy filmik to pas courir, drugi pas suivi, a ograzek to dla mnie taka pozycja ;p tyle ;) czasami tancerki leca w suivi w nie do konca docisnietej v pozycji, ale jest to teoretycznie blad techniczny, chyba za ruch odbywa sie w tyl, wtedy okropnie trudno byloby zrobic w zacisnietej ;) ;)
abba

Post autor: abba »

Kurs Balet dla początkujących prowadzi Paula
Gorąco zachęcamy i zapraszamy na kurs baletu dla początkujących.
Będziecie mieli szansę bardzo dobrze poznać podstawowe pozycje baletowe, technikę baletu, wzmocnić wasze mięśnie, poprawić sylwetkę, a przede wszystkim zapoznać się z tym wspaniałym stylem tańca.
Kurs pozwoli wam zakosztować odrobiny baletowej sztuki i na pewno zachęci do jej kontynuacji.
Start: 22/06 - 13/07/2013
Soboty, godz. 14:30 - 15:30
Cena: 80 zł/osoba, 4 spotkania

KURS balet gr. początkująca II st. - Paula
Balet dla dorosłych to m.in. rozciąganie, zestawy ćwiczeń pomagające w uzyskaniu prawidłowej pozycji całego ciała i utrzymaniu profesjonalnej
postawy nóg tancerza. Balet zwiększa sprawność ruchową i fizyczną a ponadto gibkość, lekkość, płynność i swobodę, uczy elegancji, ładnej
postawy i wyrazu.
Kurs kierowany do osób średniozaawansowanych, którzy uczęszczali już na
zajęcia baletowe oraz znają podstawy techniki i nazewnictwa.
Start: 19.06 - 12.07.2013
Środy i piątki godz, 17:00 - 18:00
Cena: 160 zł/ 8 spotkań
MissDance

Post autor: MissDance »

Hej, niedawno zaczęliśmy tańczyć na pointach. Mój problem polega na tym że prawie zawsze staje na tylnej krawędzi czubka, przez co nie mogę się utrzymać, obrócić itp. Czy ktoś podpowie co robić? Będę wdzięczna :)
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Ćwiczyć stopę, rozciągać podbicie oraz wzmacniać mięśnie przez releve, tendus i wszystkie inne ćwiczenia:)
Możesz na początek trochę bardziej rozrobić pointy.
doosek7

Post autor: doosek7 »

Jak pokazać dobrze emocje na scenie/w tańcu?
ODPOWIEDZ