Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Elliot

Post autor: Elliot »

[u:438083b931]Vaganovą[/u:438083b931] zakupiłam niedawno i jeszcze do końca nie rozrobiłam tych point, ale to bardziej z braku czasu - miałam je narazie dwa razy na nogach. narazie pozycja pół-palce jest problemem, bo czuję opór. mają wyskoką przyszwę i dość ciężko jest wypchnąć podbicie, więc jak ktoś ma płaskie podbicie, to nie radzę w ogóle ich kupować. no i do tego wąski czubek. ale noga bardzo ładnie w nich wygląda - optycznie wyszczupla i wydłuża :) naprawdę nie mogę napisać nic więcej, bo niewiele w nich tańczyłam.

a co do [u:438083b931]grishko 2007[/u:438083b931]; miałam podstawowy model (zwykłe 2007) parę lat temu, w dodatku twardość H i rozrabiałam je chyba ponad miesiąc. ale bardzo dobrze je wspominam, bo ze wszystkich point, które miałam najbardziej pasowały do mojej stopy.
teraz skusiłam się na [u:438083b931]model PRO[/u:438083b931] i jest dość duża różnica; przede wszystkim mają węższy czubek (więc trzeba uważać z doborem szerokości - 2007 miałam XX, a w Pro XXX). wydaje mi się, że Pro budową jest bardziej zbliżony do Vaganovej, bo ma wyższą przyszwę i większy profil. Dość szybko się wyrobiły i bez problemu przechodzę z demi-pointe na en pointe.

chyba bardziej jestem skłonna polecić 2007 pro, bo vaganova jest dość specificzna. ja mam bardzo długie palce i wyskoko wysklepioną stopę. wydaje mi się, że v. po prostu jest zarezerwowana na węższego grona użytkowników. a grishko 2007 czy pro, czy zwykłe jest tak jakby uniwersalnym modelem.
inaenka

Post autor: inaenka »

Ha! Czyli wszystko w porządku ze mną jak i z moimi butkami! Kurczę, fakt, że wszelakie turns robi się całkiem lekko, i w zasadzie pointy są tak elastyczne na stopie jak baletki. Tak więc - zwracam honor Fouette. Z drugiej strony, okazuje się, że model Grishko 2007 będzie akurat odpowiedzią na problem z wstawaniem on point. I tak będę mierzyć, ale chyba nie powinno być potem zonka :)
W sumie w ten sposób będę miała dwa rodzaje point, w zleżności od potrzeby. Fajnie :)
[b:0bfb3bfd2f]Elliot[/b:0bfb3bfd2f] dziękuję Ci bardzo za tego linka.
Elliot

ależ nie ma za co :) wpadłam na to całkiem przypadkowo. dziwi mnie to, że sklepy nie podają informacji czy jest to model eleve czy releve. wydaje mi się, że jest do dość istnotne przy zakupie point i przede wszystkim przy ćwiczeniach ;)
inaenka

Też sobie pomyślałam, że to bardzo ważny "szczegół" i w opisach modeli powinno to być dodane. Tak się nawściekałam, a to tak ma być. Hehe, a teraz patrzę na to jak na atut :)
Nataszaa

Capulet Juliet D3

Post autor: Nataszaa »

Niedawno trafiłam na pointy Capulet Juliet D30. Czy ktokolwiek wie coś więcej na ich temat?

[img:026b6642ca]https://dancewear.co.uk/uploads/products/standard/25032009140304.jpg[/img:026b6642ca]
[img:026b6642ca]https://dancewear.co.uk/uploads/products/standard/24032009120324.jpg[/img:026b6642ca]

:)
Elliot

na temat tych point wiem jedną ciekawostkę; w usa są sprzedawane pod logiem sanshy ;)
inaenka

Sansha jest dystrybutorem tylko.
Sama jestem ciekawa tych point. W UK to jedne z najdroższych, musi, że jakieś dobre chyba :)

[URL=http://www.youtube.com/watch?v=62zK2DBWpko]filmik[/URL]
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

"# The D30 Juliet is designed with the latest technology!
# Constructed with D3o material with intelligent molecules that flow as you move.
# The box is lined with D30 material, so no toe pads are needed!
# Designed to last up to 20 times longer than traditional pointe shoes!
# Fit 3 sizes down from street shoe size.
# Additional sizes and widths and out of stock sizes available for special order."

Tłumaczenie:
"# D30 Juliet są zaprojektowane wg. najnowszej technologii.
# Wykonane z tworzywa D30 z inteligentnymi molekułami, płynącymi gdy się poruszasz.
# Czubek jest wyłożony tworzywem D30, więc wkładki są niepotrzebne.
# Zaprojektowane by wytrzymać do 20 razy dłużej niż inne pointy.
# O 3 rozmiary mniejsze od obuwia do chodzenia.
# Dodatkowe rozmiary i szerokości oraz zapas rozmiarów dostępne na zamówienie."

Przepraszam, mogą być błędy. Poprawcie mnie. :)
Elliot

Russian Pointe / r-class

[quote:91ba7898be="Nataszaa"]oraz zapas rozmiarów dostępne na zamówienie." [/quote:91ba7898be]

raczej: rozmiary, których aktualnie nie mają na stanie dostępne na specjalne zamówienie.
a tak poza tym, to chyba ok. to już dość dużo informacji o tych pointach. tylko cena trochę odstrasza...

[b:91ba7898be]mam pytanie od siebie:[/b:91ba7898be] r-class to to samo co russian pointe?
inaenka

[URL=http://r-class.biz/about.php]r-class[/URL] i [URL=http://www.russianpointe.com/pages/about/10.php]russian pointe[/URL]. Wygląda na to, że russian pointe to przedstawiciel r-class w Stanach. Na stronkach mają genialne filmiki. Sporo ciekawych wskazówek choćby co do wyboru i przymierzania.
[b:1f0bdcd37b]Elliot[/b:1f0bdcd37b], znowu coś fajnego wygrzebałaś :)
ODPOWIEDZ