Typy point - opisy i opinie o różnych modelach point
[u:438083b931]Vaganovą[/u:438083b931] zakupiłam niedawno i jeszcze do końca nie rozrobiłam tych point, ale to bardziej z braku czasu - miałam je narazie dwa razy na nogach. narazie pozycja pół-palce jest problemem, bo czuję opór. mają wyskoką przyszwę i dość ciężko jest wypchnąć podbicie, więc jak ktoś ma płaskie podbicie, to nie radzę w ogóle ich kupować. no i do tego wąski czubek. ale noga bardzo ładnie w nich wygląda - optycznie wyszczupla i wydłuża :) naprawdę nie mogę napisać nic więcej, bo niewiele w nich tańczyłam.
a co do [u:438083b931]grishko 2007[/u:438083b931]; miałam podstawowy model (zwykłe 2007) parę lat temu, w dodatku twardość H i rozrabiałam je chyba ponad miesiąc. ale bardzo dobrze je wspominam, bo ze wszystkich point, które miałam najbardziej pasowały do mojej stopy.
teraz skusiłam się na [u:438083b931]model PRO[/u:438083b931] i jest dość duża różnica; przede wszystkim mają węższy czubek (więc trzeba uważać z doborem szerokości - 2007 miałam XX, a w Pro XXX). wydaje mi się, że Pro budową jest bardziej zbliżony do Vaganovej, bo ma wyższą przyszwę i większy profil. Dość szybko się wyrobiły i bez problemu przechodzę z demi-pointe na en pointe.
chyba bardziej jestem skłonna polecić 2007 pro, bo vaganova jest dość specificzna. ja mam bardzo długie palce i wyskoko wysklepioną stopę. wydaje mi się, że v. po prostu jest zarezerwowana na węższego grona użytkowników. a grishko 2007 czy pro, czy zwykłe jest tak jakby uniwersalnym modelem.
a co do [u:438083b931]grishko 2007[/u:438083b931]; miałam podstawowy model (zwykłe 2007) parę lat temu, w dodatku twardość H i rozrabiałam je chyba ponad miesiąc. ale bardzo dobrze je wspominam, bo ze wszystkich point, które miałam najbardziej pasowały do mojej stopy.
teraz skusiłam się na [u:438083b931]model PRO[/u:438083b931] i jest dość duża różnica; przede wszystkim mają węższy czubek (więc trzeba uważać z doborem szerokości - 2007 miałam XX, a w Pro XXX). wydaje mi się, że Pro budową jest bardziej zbliżony do Vaganovej, bo ma wyższą przyszwę i większy profil. Dość szybko się wyrobiły i bez problemu przechodzę z demi-pointe na en pointe.
chyba bardziej jestem skłonna polecić 2007 pro, bo vaganova jest dość specificzna. ja mam bardzo długie palce i wyskoko wysklepioną stopę. wydaje mi się, że v. po prostu jest zarezerwowana na węższego grona użytkowników. a grishko 2007 czy pro, czy zwykłe jest tak jakby uniwersalnym modelem.
Ha! Czyli wszystko w porządku ze mną jak i z moimi butkami! Kurczę, fakt, że wszelakie turns robi się całkiem lekko, i w zasadzie pointy są tak elastyczne na stopie jak baletki. Tak więc - zwracam honor Fouette. Z drugiej strony, okazuje się, że model Grishko 2007 będzie akurat odpowiedzią na problem z wstawaniem on point. I tak będę mierzyć, ale chyba nie powinno być potem zonka :)
W sumie w ten sposób będę miała dwa rodzaje point, w zleżności od potrzeby. Fajnie :)
[b:0bfb3bfd2f]Elliot[/b:0bfb3bfd2f] dziękuję Ci bardzo za tego linka.
W sumie w ten sposób będę miała dwa rodzaje point, w zleżności od potrzeby. Fajnie :)
[b:0bfb3bfd2f]Elliot[/b:0bfb3bfd2f] dziękuję Ci bardzo za tego linka.
Capulet Juliet D3
Niedawno trafiłam na pointy Capulet Juliet D30. Czy ktokolwiek wie coś więcej na ich temat?
[img:026b6642ca]https://dancewear.co.uk/uploads/products/standard/25032009140304.jpg[/img:026b6642ca]
[img:026b6642ca]https://dancewear.co.uk/uploads/products/standard/24032009120324.jpg[/img:026b6642ca]
:)
[img:026b6642ca]https://dancewear.co.uk/uploads/products/standard/25032009140304.jpg[/img:026b6642ca]
[img:026b6642ca]https://dancewear.co.uk/uploads/products/standard/24032009120324.jpg[/img:026b6642ca]
:)
"# The D30 Juliet is designed with the latest technology!
# Constructed with D3o material with intelligent molecules that flow as you move.
# The box is lined with D30 material, so no toe pads are needed!
# Designed to last up to 20 times longer than traditional pointe shoes!
# Fit 3 sizes down from street shoe size.
# Additional sizes and widths and out of stock sizes available for special order."
Tłumaczenie:
"# D30 Juliet są zaprojektowane wg. najnowszej technologii.
# Wykonane z tworzywa D30 z inteligentnymi molekułami, płynącymi gdy się poruszasz.
# Czubek jest wyłożony tworzywem D30, więc wkładki są niepotrzebne.
# Zaprojektowane by wytrzymać do 20 razy dłużej niż inne pointy.
# O 3 rozmiary mniejsze od obuwia do chodzenia.
# Dodatkowe rozmiary i szerokości oraz zapas rozmiarów dostępne na zamówienie."
Przepraszam, mogą być błędy. Poprawcie mnie. :)
# Constructed with D3o material with intelligent molecules that flow as you move.
# The box is lined with D30 material, so no toe pads are needed!
# Designed to last up to 20 times longer than traditional pointe shoes!
# Fit 3 sizes down from street shoe size.
# Additional sizes and widths and out of stock sizes available for special order."
Tłumaczenie:
"# D30 Juliet są zaprojektowane wg. najnowszej technologii.
# Wykonane z tworzywa D30 z inteligentnymi molekułami, płynącymi gdy się poruszasz.
# Czubek jest wyłożony tworzywem D30, więc wkładki są niepotrzebne.
# Zaprojektowane by wytrzymać do 20 razy dłużej niż inne pointy.
# O 3 rozmiary mniejsze od obuwia do chodzenia.
# Dodatkowe rozmiary i szerokości oraz zapas rozmiarów dostępne na zamówienie."
Przepraszam, mogą być błędy. Poprawcie mnie. :)
Russian Pointe / r-class
[quote:91ba7898be="Nataszaa"]oraz zapas rozmiarów dostępne na zamówienie." [/quote:91ba7898be]
raczej: rozmiary, których aktualnie nie mają na stanie dostępne na specjalne zamówienie.
a tak poza tym, to chyba ok. to już dość dużo informacji o tych pointach. tylko cena trochę odstrasza...
[b:91ba7898be]mam pytanie od siebie:[/b:91ba7898be] r-class to to samo co russian pointe?
raczej: rozmiary, których aktualnie nie mają na stanie dostępne na specjalne zamówienie.
a tak poza tym, to chyba ok. to już dość dużo informacji o tych pointach. tylko cena trochę odstrasza...
[b:91ba7898be]mam pytanie od siebie:[/b:91ba7898be] r-class to to samo co russian pointe?
[URL=http://r-class.biz/about.php]r-class[/URL] i [URL=http://www.russianpointe.com/pages/about/10.php]russian pointe[/URL]. Wygląda na to, że russian pointe to przedstawiciel r-class w Stanach. Na stronkach mają genialne filmiki. Sporo ciekawych wskazówek choćby co do wyboru i przymierzania.
[b:1f0bdcd37b]Elliot[/b:1f0bdcd37b], znowu coś fajnego wygrzebałaś :)
[b:1f0bdcd37b]Elliot[/b:1f0bdcd37b], znowu coś fajnego wygrzebałaś :)