SB prywatna/niepubliczna, ognisko - jakie dają możliwości?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
kotecek

Post autor: kotecek »

Zgadzam się z większością waszych wypowiedzi, bo rzeczywiście niewiele jest w Polsce naprawdę dobrych szkół niepublicznych i ich poziom zależy od chęci uczniów i nauczyciela, ale też warunków technicznych(gdzie mają lakcje, czy mają dostępną salę itp.), dlatego myślę że nie powinniśmy porównywać szkół prywatnych i państwowych, bo jest to miom skromnym zdaniem nieco niesprawiedliwe i krzywdzące. Muszę się jednak zgodzić z tym że szkoły niepupliczne nie są w staniew pełni zrealizować całego programu szkół państwowych(chodzi mi o inne rzeczy poza klasyką). Uważam jednak, że zdarza się tak że niektóre szkoły niepubliczne nigdy nie dorównają tym niepublicznym, ale mogą być przecież i takie które są lepsze od państwówek no nie... :wink:
DOMA

Post autor: DOMA »

ale ja osobiście znam paru tancerzy którzy po prywatnej baletówce poszli na studia dostali się bez problemu i teraz juz maja dyplom tancerza (nie wiem jak sie dokladnie to nazywa) tańcza w teatrach itd. Aczkolwiek zgadzam sie z wami ze niepubliczne szkoly baletowe nie dorównuja SB. W Sb mozna nauczyc sie tez histroii tanca itd. a tu tylk otanczysz 2 czasem 3 razy w tyg. a szkoda...
Karolka

Post autor: Karolka »

To zależy od nauczycieli.Ja chodziłam do szkoły niepublicznej w której nauczycielami byli rosjanie.Poziom bardzo wysoki a wyniki bardzo dobre.
Francois

Czy jest mozliwosc dostania sie na wyzszy poziom?

Post autor: Francois »

Witam
chcialam się dowiedziec, czy jest taka mozliwosc,by dostac sie na wyzszy poziom w ognisku baletowym?
Pod koniec tego miesiaca,ide na przesuchanie,pani bedzie sprawdzac moje umiejetnosci czy sie nadaje w ogole, prawda? Czy tylko to ona sprawdza? czy sie nadaje? Czy tez do jakiej grupy mnie dac? Jest taka mozliwosc,by np dostac sie do grupy wyzszej ,powiedzmy trzeciej?

I chcialam sie jeszcze dowiedziec,jak to jest w ognisku baletowym,ile jest poziomow? I czy zdaje sie jakis egzamin do nastepnego? Jak on wyglada?

I czy przez 3 lata moge sie dosyc wiele nauczyc,tak zeby wystapic w jakiejs powaznej roli w jakims rzedstawieniu?
inaenka

Post autor: inaenka »

A jak Ci pomóc i niby w czym Ci pomóc? Nic o sobie nie powiedziałaś, nie wiadomo czy gdzieś tańczyłaś, czy masz jakiś poziom już potwierdzony. Poza tym informacji, jakich szukasz, mogą Ci chyba udzielić w ...ognisku baletowym. Ale na logikę - jeśli masz jakiś wyższy poziom, nikt Cie nie będzie wciskał w ognisku do maluchów, które dopiero zaczynają. Sama też mówisz, że po sprawdzeniu Twoich predyspozycji zapadnie decyzja [u:365f6311e0]gdzie[/u:365f6311e0] Cię dać.
Rozejrzyj się jeszcze na forum, zwłaszcza w wątkach dotyczących prywatnych szkół/ognisk baletowych.
Francois

Nigdy wczesniej nie tanczyłam,wiec sie zastanawiam,gdybym dobrze sie zaprezentowala,czy mogli by mnie dac do wyzszej grupy. Bardzo mi na tym zalezy,poniewaz stosunkowo pozno sie obudzilam, mam 16 lat, kocham balet i w tej chwili,jest to moje najwieksze marzenie by stanac na scenie i zatanczyc. No ale mam tylko 3 lata, czy ja przez te 3 lata naucze sie duzo??
Mam predyspozycje do tanca, mam swietne wyczucie rytmu,mam poprostu talent do tanczenia,ale za pozno sie obudzilam :(
Wiec pomyslalam sobie,ze moze jest szansa,zeby przyjeli mnie na wyzszy poziom nic poczatkujacy,zeby nie tracic czasu i wiecej sie nauczyc?
marysienka

Post autor: marysienka »

cóż. moim zdaniem, jeśli masz talent, a przed przesłuchaniem trochę poćwiczysz, jest szansa, że przyjmą Cię na poziom powiedzmy średniozaawansowany ;)
arizona

Post autor: arizona »

[quote:e08217ac66="Francois"]Mam predyspozycje do tanca, mam swietne wyczucie rytmu,mam poprostu talent do tanczenia,ale za pozno sie obudzila[/quote:e08217ac66]

nie chcę być złośliwa, ale skoro nigdzie wcześniej nie tańczyłaś, to skąd wiesz, że masz dobre warunki?
pozostaw opinię nauczycielom ogniska do którego się wybierasz. po prostu idź, a zobaczysz gdzie Cię przydzielą. nauczyciele od tego są.
Francois

W porzadku, kiedys poprostu tanczylam z kolezanka,uczyla mnie,powtarzalam po niej niektore ruchy,bardzo dobrze mi wychodzilo, a znam takie osoby ktore za nic by tego nie powtorzyly.
Dziękuje za odpowiedzi :)
Mam jeszcze jedno pytanie, jak to jest na przesłuchaniu,czy pani pyta sie,jakie pozycje,kroki umiemy? No bo jesli powiem jej,ze nigdy wczesniej nie tanczylam,to pewnie o to nie zapyta i co wtedy? Moze powinnam powiedziec ze nigdy wczesnije nie tanczylam,jednak znam niektore pozycje,kroki itp, ktorych uczyla mnie kolezanka(dobra baletnica) NO i gdy jej juz pokaze te "pozycje"(Battement tendu ,Demi plie itp) moze bedzie szansa ze mnie wezmie na wyzszy :)
ebaleciara

Post autor: ebaleciara »

Chryste, battement tendus, demi plie to nie są pozycje. Nie możemy mylić tak podstawowych pojęć. Powinnaś zapoznać się z teorią, zwłaszcza, jeśli chcesz się dostać do wyższej klasy.
ODPOWIEDZ