naciągnięte/nadwyrężone mięśnie i ścięgna

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
śnieżka_balerina

Post autor: śnieżka_balerina »

To dobrze że boli cię ścięgno w wewnętrznej części uda bo to znaczy że dobrze pracujesz . Musisz przed występem dobrze się rozgrzać bo to pomaga (przynajmniej mi)
Nusia

Post autor: Nusia »

Mam ostatnio problem przy rozciąganiu z lewą nogą - w utylnej części uda i pod kolanem czuję jakieś takie dziwne usztywniwnie (to nawet nie jest ból). Dzieje się tak zwłaszcza przy dwóch konkretnych ćwiczeniach: gdy robię skłon do nogi siedząc w siadzie płaskim i gdy robię szpagat na lewą nogę. Myślałam że może przeforsowałam tą nogę ale zrobiłam kilka dni przerwy i wydaje mi się, że to nic nie pomogło. Może ktoś wie co to może być? A przede wszystkim czy rozciągać się dalej, czy dać "odpocząć" tej nodze? Nie chciałabym jednak za bardzo tego robić, bo to i tak ta moja gorsza noga :(

(a najgorsze w tym wszystkim jest to, że nic takiego nie zrobiłam, po prostu pewnego dnia zaczęło boleć)
gonia

Post autor: gonia »

może dłużej się rozgrzewaj i przez jakiś czas rób trochę mniej forsowne ćwicenia- znaczy trochę mniej się rozciągaj, nie tak na maxa.
sisi

Post autor: sisi »

mialam to samo kiedys, to sie dzieje np. jak naciagniesz noge bez rozgrzewki. na poczatku nic sie nie czuje, zaczyna bolec dopiero po kilku dniach. najlepsza metoda na cos takiego to wygrzac (goraca kapiel, rozgrzewajace smarowidlo...) i troche mniej rozciagac przez kilka dni. a potem juz pamietac dokladnie sie rozgrzac przed cwiczeniem. bedziesz to jeszcze czuc przez jakis czas, a potem samo minie
Nusia

Post autor: Nusia »

Dziękuję sisi - będę wygrzewać i smarować Ben-Gayem. Cieszę się, że to raczej nic poważnego, tylko, tak jak przypuszczałam, dość popularny uraz.
A przy okazji chciałam zapytać, czy używał ktoś kiedyś do takiego rozgrzewania lampy Solux? Mam ją w domu i chyba zastosuję.
PavlovaAnna

Post autor: PavlovaAnna »

No w naszej szkole są takie lampy (podobne) i jak ktoś ma coś w Twoim stylu Nusiu, to pielęgniarki nagrzewają nią mięśnie.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

U nas w szkole jest lapba solux. Najpierw stosowany jest masaż, z użyciej żelu rozgrzewającego i następnie nagrzewanie lampą! Najczęściej na zakwasy! Pewnie we wrześniu gabinet będzie pełen :(
tutatis

Post autor: tutatis »

Witam!
Mam ten sam problem ze ścięgnem, tylko że ja już męczę się tak od ponad pół roku. Boli mnie przy zwykłym skłonie w przód, a czasem nawet podczas chodzenia.
Do niedawna wykonywałem wiele ćwiczeń rozciągających, ale niestety nie wiem w którym momencie doszło do tego urazu.
Jak myślicie czy to mi kiedykolwiek przejdzie???

Za wszystkie mądre rady z góry dziękuję:)
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

kiedyś napewno przjedzie. Przeczytaj cały ten topic i stosój się do rad :)
tutatis

Post autor: tutatis »

topic przeczytalem bardzo uważnie i mądre rady postaram się wykorzystać:)
Mam tylko nadzieję, że to nie potrfa do mojej emerytury. w tym momęcie czuję się jak sportowiec-inwalida (za dużo się tych wszystkich kontuzji nazbierało):/.
ODPOWIEDZ