tancerka, modelka a człowiek

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Edgar Degas

Post autor: Edgar Degas »

Szkoda tylko ,ze w naszych szkolach tak bardzo lubia wieszaki.

E.Degas
Czajori

Post autor: Czajori »

No tak, ale chyba wcześniej zostało już powiedziane, dlaczego takie "wieszaki" sprawdzają się w klasyce.
Zgadzam się ze wcześniejszą opinią, że zbyt chuda baletnica jest trochę "kanciasta" i jej ruch nie jest aż tak płynny...a może przemawia przeze mnie niedowaga przez całe życie, zawsze byłam kanciasta :wink:
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

a baletnica z tak zwanym "iksem"??
ma prawo bytu czy aut?
Lupus

Post autor: Lupus »

[quote:f36ce9f167="Czajori"]No tak, ale chyba wcześniej zostało już powiedziane, dlaczego takie "wieszaki" sprawdzają się w klasyce.
Zgadzam się ze wcześniejszą opinią, że zbyt chuda baletnica jest trochę "kanciasta" i jej ruch nie jest aż tak płynny...a może przemawia przeze mnie niedowaga przez całe życie, zawsze byłam kanciasta :wink:[/quote:f36ce9f167]

Ciekaw jestem co sądzisz o Dominice Krysztoforskiej, pierwszej solistce warszawskiego TW? To jedna z najszczuplejszych tancerek jakie widziałem. Jest przy tym dość wysoka. Myślę, że ma sporo ponad 170. Osobiście bardzo lubię Jej występy.
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:b1823e31cf="Lupus"]Ciekaw jestem co sądzisz o Dominice Krysztoforskiej, pierwszej solistce warszawskiego TW? To najszczuplejsza tancerka, jaką widziałem w życiu. Jest przy tym dość wysoka. Myślę, że sporo ponad 170.[/quote:b1823e31cf]

Moim zdaniem ona nie pasuje do wszystkich partii klasycznych. Np. w 'Jeziorze łabędzim' jest moim zdaniem właśnie zbyt 'kanciasta', mimo iż jest bardzo dobrą tancerka. Za to nie mogę sobie wyobrazić nikogo lepszego od niej w 'Czajkowskim' (Nadieża von Meck) czy w 'Carmen' Matsa Eka.
sisi

Post autor: sisi »

poza tym, jeżeli ktoś jest chorobliwie chudy, to ma zwiększone ryzyko kontuzji -np. kiedy upadnie może się łatwiej połamać...

I znowu dochodzę do stwierdzenia: przesada w żadną stronę nie jest dobra...
Paula

Post autor: Paula »

Film "Umrzeć dla tańca" był właśnie na temat tancerki która chciała być taka szczupła i prawie przestała jeść a to co zadła wymiotowała. I co...prawie zmarła. Organizm nie wytrzymał. A to po to żeby być "chudym".
Joanna

[quote:c78f6a0e19="sisi"]poza tym, jeżeli ktoś jest chorobliwie chudy, to ma zwiększone ryzyko kontuzji -np. kiedy upadnie może się łatwiej połamać... [/quote:c78f6a0e19]

No nie przesadzajmy! Chyba tylko wtedy, kiedy ktoś ma do tego stopnia wyniszczony organizm, że doszło do odwapnienia kości!

Proszę tu nie głosić żadnych herezji! :evil: :?
sisi

Post autor: sisi »

no przecież nie mówimy tylko o byciu chudym, tylko o byciu SKRAJNIE chudym - a co za tym się idzie, organizmowi jest dostarczane mniej witamin i minerałów z jedzenia. jeśli ktoś ich nie uzupełnia, może mieć problem.
Joanna

[quote:09ce6781d4="sisi"]no przecież nie mówimy tylko o byciu chudym, tylko o byciu SKRAJNIE chudym - a co za tym się idzie, organizmowi jest dostarczane mniej witamin i minerałów z jedzenia. jeśli ktoś ich nie uzupełnia, może mieć problem.[/quote:09ce6781d4]

Wiesz, to, że ktoś jest skrajnie chudy, nawet chorobliwie, nie oznacza jeszcze, że już ma zmiany w strukturze kostnej (chociaż jest prawdopodobne, że przy dłuższym niedożywieniu wystąpią).

Btw, mogłabym się czepić nieścisłości w stwierdzeniu "organizmowi jest dost. mniej wit. i min. z jedzenia", ale wiem o co Ci chodziło, więc już nie wnikam ;)
ODPOWIEDZ