Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

Trzymajmy się proszę tematu wątku.
vickop

Post autor: vickop »

W czasie tańca raczej się nie czuje bólu, ale przy rozciąganiu czy na klasyce to tak. Nawet bardzo. Ale jak boli, to trzeba jeszcze bardziej "dopchnąć" żeby ból był jeszcze większy - ja tak robię :lol: .
sisha945

Post autor: sisha945 »

[quote:4cac19cd0e="vickop"]W czasie tańca raczej się nie czuje bólu, ale przy rozciąganiu czy na klasyce to tak[/quote:4cac19cd0e]
a klasyka to nie taniec? :D
vickop

Klasyka to ćwiczenia, a BALET KLASYCZNY to taniec ;)
dede

Post autor: dede »

jak boli przy rozciąganiu to nie wiem czy dopychanie na siłę jest dobrym rozwiązaniem, chyba lepiej rozciągać się razem z oddechem, wypuszczasz powietrze i pogłębiasz. najlepiej jak pomaga ci kolega lub koleżanka:)
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

[quote:78732faf59="vickop"]Klasyka to ćwiczenia, a BALET KLASYCZNY to taniec ;)[/quote:78732faf59]

a ja myślę, że klasyka to potoczna nazwa tańca klasycznego;))
vickop

Może i niektórzy tak mówią, ale klasyka to ćwiczenia :!:

:)

[color=violet:3d04b13fa5]I w tym miejscu zakończmy ten offtop. :)[/color:3d04b13fa5]
Yoko

Post autor: Yoko »

Ostatnio przeżywam prawdziwy koszmar z moimi stopami, po godzinie drążku, a potem tańczeniu mam całe obdarte stopy, pod koniec zajęć w ogóle nie wchodzę na pointy, bo ból jest wręcz praliżujący. Znacie jakieś sposoby, żeby nie obdzierać sobie palców i żebym aż tak nie cierpiała? Bo to bardzo frustrujące kiedy dobrze coś robisz i to potrafisz, ale tego nie możesz pokazać, bo nie staniesz nawet na pointach pod koniec. :cry:
Gość

Post autor: Gość »

robisz lekcję w pointach/półpointach, że obdzierają Ci się na niej stopy?
czasem pomaga obklejanie plastrem bez opatrunku, ale to zależy od rodzaju skóry (w przypadku delikatnej może być odwrotny skutek)
do point pomagają dobre wkładki, są też takie specjalne [URL=http://www.discountdance.com/image/fullsize/bh010_inset3.jpg]nakładki[/URL] na palce
jeżeli już zejdzie skóra - pomaga alantan (zasypka, maść, krem). sama zwykle stosuję [URL=http://www.strefalekow.pl/product_photos/compeed-plastry-na-pecherze-waskie_blarge.jpg]plastry na pęcherze[/URL] (teoretycznie nie są one przewidziane na rany, ale dobrze się sprawdzają - długo się trzymają, zmniejszają ucisk, przyspieszają gojenie)
Yoko

Post autor: Yoko »

Dziękuję Gościu, spróbuję i się zobaczy efekty. :)
ODPOWIEDZ