Co się stało ze "Złotą dwunastką baletów" w TV?

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

Solor Laurenta Hilaire'a według mnie to zniuansowana ekspresja, techniczna finezja i elegancja.

A co do scenografii i kostiumów, faktycznie przepych totalny, w stylu Hollywood, gdyby film D.W Griffitha "Nietolerancja" był kolorowy pewnie tak by wyglądał. Ale tak właśnie sobie życzył Nurejew, i mnie to bogactwo nie przeszkadza bo za tym stoi jakość, te cudowne tkaniny...
Maron

Post autor: Maron »

hm. a mnie nie zaskoczyło. mam tą samą wersję na komputerze. 8)
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Mnie sie bardzo podobał III akt. Strasznie długo wchodziły, ale spoko. Tylko druga wariacja (ta z przekątną na końcu) mi sie nie podobała... jakaś taka była wolniejsza i dziwna... Szczerze mówiąc bardziej podobała mi sie w wykonaniu Bajaderki... I i II też był spoko, ale troche mnie przynudział... Może mam też takie odczucie bo na II chciało mi sie spac i na 5 minut zasnęłam, ale kochana mamusia mnie obudziła :D Najważniejsze, że udało mi sie oglądnąc do końca i dziż w szkole nie zasnełam na lekcjach :D
Madleeen

Post autor: Madleeen »

Też mi sie nie podobała warjacja bajaderki w tym wykonaniu :wink: A poza tym to uważam, że akt drugi był najciekawszy :)
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Mnie sie najbardziej III podobał... ale to pewnie dlatego, że lubie takie całkime klasyczne (paczki...) kawałki baletów... :D A o co chodzi z tym IV aktem, którego nie było... co to jest za akt i w jakiej wersji Bajadery można go zobaczyc?
Joanna Bednarczyk

w wersji np: Makarowej, na video realizacja w wykonaniu Baletu Królewskiego z Londynu, solisci, Irek Muchamiedow i Altynai Asylmuratowa, Darcey Bussell
Nikiya

Post autor: Nikiya »

W TW ON też mozna popatrzeć na wydłużona wersję z błakajacym sie duchem Nikiyi i walącą się światynią. A ostatni akt otwiera taniec Złotego Bożka :D

Musze przyznać, ze w wersji Nuriejewa brakowało mi dramatyzmu sceny ze Złotym Bożkiem. Gdy ta postać otwiera akt, aż ciarki po plecach przechodzą, a w wersji z Opery Paryskiej ten taniec w II akcie juz tak nie powala :(
Madleeen

Post autor: Madleeen »

To prawda, nie byłam zachwycona tą wersją. Była jakaś taka nie ciekawa. A co do Złotej Dwunastki, to szkoda że został już tylko jeden balet. Jest cała masa baletów, a oni pokazali tylko 12, powinni więcej :wink:
Joanna

Post autor: Joanna »

Madleeen - oper jest zdaje się jeszcze więcej, a tez pokazali tylko 12 ;)

A jesli chodzi o ostatni balet... Szczerze, wolalabym, aby to byl np. Kopciuszek, niz Spartakus, bo tego ostatniego juz widzialam :)
O, albo Carmen (np. z Alicia Alonso, ale to chyba dosc krotkie jest, z tego co pamietam?), ale to już chyba raczej w sferze marzeń ;) (chociaz najbardziej w sferze marzen to byloby cos z Balanchine'a w naprawde dobrym wykonaniu - ale chyba nie doczekam sie, kiedy nasza telewizja pusci cos takiego...)
Joanna Bednarczyk

Moze to zabrzmi fantastycznie, ale z jakieś 10 lat temu w 10 rocznice, smierci Balanchine'a, Kaczyński prezentował wielką galę z NYCB z udziałem wybitnych tancerzy z całego swiata m.in. Isabelle Guerin w "Apollo i muzy", Darcey Bussell w "Agonie" ......

A jeszcze dawno, dawno temu, pamietam ciekawy dokument o Balanchinie.
ODPOWIEDZ