Halluksy, płaskostopie a taniec

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Joanna

Post autor: Joanna »

Father, to nie do końca tak. Jedni mają, inni nie. Kobietom się może robić na przykład przez dużo chodzenia na wysokich obcasach (obciążenie przedniej strony stopy, podobnie jak półpalce i palce w balecie). Technika stawania na releve i ogólnie praca stopy raczej nie sądzę, żeby się miała zmienić ;)
Trudi

Post autor: Trudi »

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Niestety, moi rodzice nadal nie chcą się zgodzić. Cóż, niestety, nie wszystkie marzenia się spełniają, nawet wtedy, kiedy niewiadomo jak człowiek się stara ;(
"nie wydaje mi się, aby balet w niewiekich ilościach, czyli np. dwie lekcje tygodniowo, mógł zaszkodzić.."
Naprawdę? Moja mama, żeby zapytać się lekarza... (Jak zwykle, bo ma pewnie nadzieję, że on powie nie) [b:b69b0cc037]Może powinnam tak zrobić?[/b:b69b0cc037]
Father

Post autor: Father »

[quote:142fccd17f="Joanna"]Kobietom się może robić na przykład przez dużo chodzenia na wysokich obcasach (obciążenie przedniej strony stopy,[/quote:142fccd17f]
I to jest wlaśnie jeden z mniej ważnych przejawów cywilizacji. Są ważniejsze jak np niechodzenie wogóle bo zmuszani jesteśmy coraz bardziej pracować mózgami.
Gdy stworzymy wokół siebie świat automatów i to na dodatek inteligentnych to i nasze wyobrażenia estetyczne ulegną zmianie. A jakieś tam releve będzie anachronizmem bo będziemy mieli sztuczne stawy sterowane cyfrowo które za nas beda wykonywaly tę paskudną robotę a my będziemy tylko modulować programy które pozwolą im robić układy coraz bardziej zbliżone do doskonałości estetycznej.
Nie denerwuj się albowiem wszystko płynie bo to jest nieodzowny atrybut życia.
Zważ iż powyższa wizja spełni się wtedy kiedy po nas nawet nie zostaną kości. Tak, że puki co nalęży przyjąć iż masz rację w kwestji niezmienności techniki. :roll:
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

ja mam płaskostopie i przeprost
przeprost się przydaje, a płaskostopie praktycznie mnie nie rusza i mam nawet wyćwiczone podbicie jak tańczę :D
jeżeli tylko nie ma jakichś specjalnych zastrzeżen medycznych to namów rodziców i nie odpuszczaj
Joanna

Post autor: Joanna »

[b:a2cccdc995]Giselle12[/b:a2cccdc995], to nie chodzi o doraźne przeszkadzanie, a o to, że pewne wady narządu ruchu mogą na dłuższą metę prowadzić do przeciążeń, sumujących się mikrourazów, itp., co prowadzi do szybszych zwyrodnień - w przypadku amatorskiego ćwiczenia nie jest to raczej problemem, bo też nie ćwiczy się na tyle dużo i intensywnie, natomiast w przypadku tanczenia profesjonalnego jest to dość dużym problemem.
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

wiem, rozumiem, dlatego ja też zalecam kontakt z lekarzem
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Father, bardzo mi się ta twoja wizja współczesnego baletu podoba ;) ale wybiegasz daleko w przyszłość a nie wiadomo czy wogóle świat będzie istnieć po 2012 roku, więc bawmy się teraz, nawet jeśli mamy płaskostopia wzdłuż i wszerz.
Father

Post autor: Father »

[quote:0abac0fe32="Chiaranzana"]a nie wiadomo czy wogóle świat będzie istnieć po 2012 roku, [/quote:0abac0fe32]
Napewno bedzie istniał jeno, że więcej ludzi bedzie miało płaskie stopy bo to powoli zapisuje sie juz w genach. :wink:
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że kosteczki przed małymi palcami u stóp uwypukliły się, jakby halluksy, tylko że na zewnętrznej stronie stopy, coś jak na tym zdjęciu
http://www.google.pl/imgres?um=1&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&hl=pl&biw=1024&bih=577&tbm=isch&tbnid=ve25hmj0-YiUFM:&imgrefurl=http://www.tumblr.com/tagged/ballet%2520feet&docid=O1ZtWfji4-xMAM&imgurl=http://24.media.tumblr.com/tumblr_melwzabzX01rmcvaxo1_400.jpg&w=375&h=500&ei=BC_tUeDdOYiQOLXBgegC&zoom=1&ved=1t:3588,r:8,s:0,i:103&iact=rc&page=1&tbnh=184&tbnw=143&start=0&ndsp=10&tx=55&ty=83
Czy Wy też tak macie? Czy to normalne, czy muszę się udać do ortopedy? Czy powinnam przestać tańczyć na pointach?
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Chyba praktycznie każdy tancerz ma takie halluksy, mniejsze czy większe:)
Dopóki nie są jakieś wielkie i nie bolą to chyba nie ma się co przejmować:)
ODPOWIEDZ