Halluksy, płaskostopie a taniec

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.dulce.

Post autor: .dulce. »

tancze kilka miesięcy a noga boli mnie od 2 tygodni .. używałam różnych maści ale nic nie pomogło .
Joanna

Post autor: Joanna »

kilka miesięcy to niedługo. prawdopodobnie tak jak pisałam powyżej - jeśli od tego, to to nie jest jakiś wielki ból, może uciążliwy, ale nie wydaje mi się, że nie ma co się tym tak przejmować.
.dulce.

dzięki ;)
poprostu sie wystraszyłam że to może być coś poważnego i że nie będe mogła dalej tańczyć ..
Czajori

Post autor: Czajori »

Kochana, większość tancerek ma halluksy właśnie od intensywnej pracy na pointach i radzi sobie świetnie, więc nie ma się aż tak czym przejmować :wink:
.dulce.

ja nie tańcze w pointach bo właściwie nie tancze baletu tylko jazz .. staram się nieprzejmować ale przeszkadza mi ból :( .
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

Mam pytanie a propo point: czy ,w takim razie, lepsze są pointy w kształcie litery U, czy V ? Mi się wydaje, że U ...
Trudi

Płaskostopie a balet ...

Post autor: Trudi »

Mam 12 lat. Zawsze chciałam tańczyć w balecie, ale moi rodzice mi nie pozwolili, ponieważ podobno mam płaskostopie. I niby stopy płasko-koślawe .
Bardzo chciałabym tańczyć w balecie, ale chyba nie mogę?Moi rodzice przecierz nie są jakimiś wielkimi ekspertami od baletu ...
Mam nadzieję, że na tym forum ktoś odpowie na moje pytanie.

Pozdrawiam .
Czajori

Post autor: Czajori »

Stanowisko Twoich rodziców jest co najmniej zastanawiające. Że niby balet mógłby C jeszcze bardziej zaszkodzić? Jeżeli już, to regularne ćwiczenia stóp pomogłyby Ci w jakimś stopniu zwalczyć płaskostopie.
Joanna

Post autor: Joanna »

to zależy od rodzaju płaskostopia - jeśli poprzeczne, to balet je pogłębia (co może być w tym przypadku, jeśli stopy są teżpłasko-koślawe), natomiast ćwiczenia baletowe korzystnie wpływają na zapobieganie i leczenie płaskostopia podłużnego.

druga rzecz - nie wydaje mi się, aby balet w niewiekich ilościach, czyli np. dwie lekcje tygodniowo, mógł zaszkodzić...

co innego jeśli chodzi o profesjonalne tańczenie - wtedy płaskostopie poprzeczne może być przeszkodą, bo będzie się po prostu pogłębiać, powodując dalej niepotrzebne przeciążenia na stopy, kolana, itd.
Father

Post autor: Father »

Płaskostopie jest następstwem cywilizacji i należy przypuszczać iż za jakieś dwadzieścia, no może pięćdziesiąt pokoleń bedą je mieli wszyscy. Jak będzie wtedy wygladał balet? Napewno będzie dysponował coraz bardziej wyrafinowanymi technikami.[quote:10007a6556="Joanna"] nie wydaje mi się, aby balet w niewiekich ilościach, czyli np. dwie lekcje tygodniowo, mógł zaszkodzić..[/quote:10007a6556]
Też tak uważam.
ODPOWIEDZ