Pointy a wrastające paznokcie. Pomóżcie! :(

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Mnie nie wrastają paznokcie, nie mam sinych palców i pod paznokciami, nie zakrwaiają mi się palce (nawet jak długo cwiczę na pointach ze zwykłymi wkładkami za 3 zł z akcesu). Wydawałoby się, że idealne mam stopy nie.... a teraz lista problemów.....

-łamią mi się paznokcie
-boli mnie stopa jak długo postoję (pocwicze) na pointach
-no i mam bardzo małe podbicie co trochę wszystko utrudnia......

Ale jak zejdę z point i chwilkę dam stopom odpocząc to przestają mnie szybko bolec, a z paznokciami muszę się tylko pilnowac, żeby nie pozwalac im za bardzo urosnąc.
No i jest spoko.
Więc ja nie mam takich problemów. Całe szczęście!!!!!!!! :D
Lilia

Post autor: Lilia »

sisi,ja też mialam taki uczucie w miękkich pointach, kostki mnie bolały i podbicie :shock: moze masz za miękkie pointy albo źle dobrane...ja też miałam za wąskie czubki i krewwww sięęę [b:0a97feb60e]polała[/b:0a97feb60e]nie dość że podbicie mnie bolało,to też kostki 2 razy,krew się polała,a potem zmieniłam pointy i problem znikł jak ręką [b:0a97feb60e]odjął[/b:0a97feb60e]
sisi

Post autor: sisi »

no za miękkie to raczej nie... (partenaire). czubek też jest szroki (W) więc nie uciska mnie nic po bokach stopy. tylko te kostki :( potem nawet jak zdejmę pointy to bolą mnie przez ładne pare godzin :?
Czajori

Post autor: Czajori »

Co do czarnych paznokci: sińce pod paznokciami tworzą się wtedy, kiedy paznokieć odrywa się od palca (ouch...) Jak temu zapobiec? Ograniczyć ślizganie się stopy w poincie, czyli używać wkładek i nie nosić point na gołe stopy; poza tym obcinać paznokcie krótko i prosto.
Jesli ktoś już ma sińce pod paznokciami, należy moczyć stopy w ciepłej wodzie raz-dwa razy dziennie, przez jakieś 10 minut.

Sisi, co do Twojego bolącego palucha, to obawiam się, że możesz mieć mikrozłamanie kości paliczkowych. Powinnaś pić wapno i na razie nie obciążać tej stopy.
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

tańcząc to chyba będzie trudno nie obciążac stopy......
sisi

Post autor: sisi »

mikrozłamanie!! :shock: :shock: ale to coś poważnego? (czyt: czy mogę tańczyć?)
Czajori

Poważnego to nie, ale może trochę boleć, czego już doświadczyłaś...
Czasem, tzn. przy szczególnym wysiłku i braku wapnia w organiźmie w kościach powstają takie malutkie pęknięcia, które powinny zagoić się w ciągu kilkunastu godzin, ale nie zawsze tak się dzieje.
Jesli możesz, to zrezygnuj z point na jakiś tydzień. jesli ból będzie się utrzymywał, idź koniecznie do lekarza, bo to może być coś poważniejszego.
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

miałam mikrozłamanie ale w drugim palcu u stopy. po tygodniu wróciłam na zajęcia, okazało się że sie sam zrósł :wink:
Czajori

O. Potwierdzenie tego, co napisałam wcześniej :)

Btw, zauważyłam ostatnio, ze w pointach lepiej mi się stoi, jak mam niepomalowane paznokcie u nóg ( nie śmiejcie się, może to oczywiste i w baletówce nie wolno malować pazknokci - przypominam, że do baletówki nie chodze, bom stara :D). Wiadomo, pomalowane są twardsze.
Dzisiaj mam pierwszą lekcję w pointach od kwietnia, więc pewnie czegoś się dowiem i się z Wami podzielę :D
Paula

Post autor: Paula »

Trochę o wrastających paznokciach:
Paznokieć wrastający.

Wrastający paznokieć palucha stanowi częstą dolegliwość, szczególnie u osób noszących nieprawidłowe obuwie. Trwały i nadmierny ucisk krawędzi paznokcia na otaczające tkanki
miękkie wału okołopaznokciowego doprowadza do martwicy i związanych z nią dolegliwościami. Ucisk powoduje także wybrzuszenie paznokcia a wynikiem tego jest zagięcie ku dołowi jego brzegów, które urażają tkanki około-paznokciowe. Jeżeli na czas nie dojdzie do odbarczenia tkanek, pojawia się zapalenie, owrzodzenie a nierzadko zakażenie z wytworzeniem ropnia lub ropowicy. Sposoby zachowawczego leczenia niestety rzadko doprowadzają do trwałego wyleczenia i są długotrwałe, wymagające od chorego dużej cierpliwości i czasu. Jedną z najskuteczniejszych metod operacyjnych jest klinowe wycięcie płytki paznokciowej. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu miejscowym. Po operacji zakłada się opatrunek kokonowy i chory nie musi być hospitalizowany.

http://www.sport-klinika.pl/_pol/informator/img/paznokiec.jpg
http://www.sport-klinika.pl/_pol/informator/img/paznokiec2.jpg
ODPOWIEDZ