Najlepsze książki o tańcu i tancerzach

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Kawka

Post autor: Kawka »

http://www.granice.pl/recenzja.php?id=5&id3=2538 - tutaj masz recenzję tej książki, w ogóle polecam w całokształcie stronę granice.pl :)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

piszę tez o tej ksiazce w najnowszym numerze Twojej Muzy - warto ale dla młodych i dopiero zaczynajacych swoją przygodę z tańcem i baletem. Ty Sagittaire wiesz chyba więcej o tańcu, zwłaszcza klasycznym niż tam jest napisame, a napewno równie wiele
Elliot

Post autor: Elliot »

Odnośnie książki Wielka Księga Baletu: Tak jak napisała Kasia G, jest to raczej książka dla osób rozpoczynających swoją przygodę z baletem. jest tam krótka (naprawdę krótka historia), po krótce opisane niektóre style tańca oraz ważniejsze postaci z życia baletu. są opisane podstawowe kroki oraz wskazówki odnośnie żywienia, stroju, czy wyboru szkoły. Duża doza różu powoduje wrażenie jakoby książka była napisana dla młodszych czytelników. nie mniej jednak, jest to chyba jedyna tego typu książka w języku polskim, kosztuje około 25 zł, więc można zakupić do domowej biblioteczki :wink:
kropa

Post autor: kropa »

Witam, jesteście wstanie mi pomoc ?
Potrzebuje książki "zagadnienia estetyczne tańca widowiskowego" oprócz tego potrzebowalbym coś nt folkloru bułgarskiego bądź serbskiego, bez róznicy tradyzji kulturowej tych kkrajów nt tańców i obyczajowości w ogóle pozdrawiam
Kasia G

może kogos zainteresuje mozliwośc kupienia książek Roderyka Lange i nie tylko:
http://www.rhytmos.pl/index.php?cPath=21_25
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

U mnie ten link jest zawirusowany.
Kasia G

??? u mnie wyswietla sie poprawnie i bez problemow. Acha, a tak w ogole to matury z WOT juz nie ma
Giselle12

Post autor: Giselle12 »

[quote3f="Kasia G"]??? u mnie wyswietla sie poprawnie i bez problemow. Acha, a tak w ogole to matury z WOT juz nie ma[/quote3f]

Z tego co wiem jeszcze jest i mój rocznik jest ostatnim, który będzie mógł ją zdać (matura 2014). Potem wchodzi nowy program nauczania i tu się faktycznie zmienia. Chyba, że coś pokombinowali, a ja o tym nie wiem....
Kasia G

jest właśnie tak, jak napisałaś, nawet wkleiłam tu kilka dni temu wyjaśnienie z cytatem z Gazety Prawnej ale chyba sie nie wkleił
Ali

Post autor: Ali »

A Teatr Wielki - Opera Narodowa wznowił(ła?) "Dziennik" Wacława Niżyńskiego, którego poprzednie wydanie rozeszło się jak świeże bułeczki...
ODPOWIEDZ