Jak się przygotowywać do tańca w pointach
Moja nauczycielka poradziła mi, bym ćwiczyła przy drążku na puentach. Zdziwiłam się, bo ja taka zaawansowana nie jestem, ale chodziło jej o coś zupełnie innego.
Ponoć w rosyjskich szkołach, dziewczyny biorą swoje stare, połamane puenty i piorą je, by były miększe i ćwiczą w nich jak w baletkach, (jak w baletkach, wykluczam tutaj en pointe rzecz jasna) releve, piruety, jete, chaines, zaznaczam jeszcze raz, że robią wszystko na releve! Nie na point. :D Efekt - silniejsze podbicie, łydki oraz dla początkujących to świetne przygotowanie do ćwiczeń en pointe - czyż nie? Co o tym sądzicie? :)
Ponoć w rosyjskich szkołach, dziewczyny biorą swoje stare, połamane puenty i piorą je, by były miększe i ćwiczą w nich jak w baletkach, (jak w baletkach, wykluczam tutaj en pointe rzecz jasna) releve, piruety, jete, chaines, zaznaczam jeszcze raz, że robią wszystko na releve! Nie na point. :D Efekt - silniejsze podbicie, łydki oraz dla początkujących to świetne przygotowanie do ćwiczeń en pointe - czyż nie? Co o tym sądzicie? :)
a sluchajcie mam takie pytanie. juz kilka razy pisalam, ze uprawialam wczesniej akrobatyke i tancze balet juz jakis czas, no i mam pytanie... myslicie ze moglabym zaczac tanczyc na pointach pomimo tego, ze nauczyciel mi tego nie powiedzial? mam silne achillesy, musialam miec uprawiajac akrobatyke i calkiem niezle podbicie :p
-
Sagittaire
ale to nie tylko chodzi o to silne podbicie :) ale tez o to, ze jak sie uczy uzywania point samemu to to zadna nauka, bo z zasady wszystko sie rtobi źle, a nikt nie poprawia. nie lepiej zapisac sie na jakis balet dla poczatkujacych i robic to pod okiem kogos, kto by byl za to odpowiedzialny? bo tez co za przyjemnosc stanac en pointe zdla samego stanąć , jesli czlowiek nie ma nikogo, kto by tym pokierowal?
-
Sagittaire