Pointy - rozrabianie

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
.dulce.

Post autor: .dulce. »

a byłam przekonana że są średnie ( tak przynajmniej mi wmawiano :D ).
Raczej nie wracam tylko zaczynam wszystko od początku ;)
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

Ostatnio się zaczęłam zastanawiać, czy jest sens deptania po boxie... W sumie pointa się staje elastyczniejsza i lepiej się wchodzi na releve, ale jakoś mniej wygodnie/stabilnie się tańczy z miękkim boxem.
Następna sprawa, która mnie nurtuje to miejsce w którym łamie się pointy... Zawsze łamałam je mniej więcej gdzie kończy się box, ale ostatnio oglądałam filmik, gdzie dziewczyny łamały je w miejscu, gdzie kończy się pięta... Mam nadzieję że napisałam w miarę zrozumiale... :wink:
A gdzie Wy łamiecie podeszwy???
Byłabym wdzięczna za wskazówki :smile:
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Georgia, zmiękczanie boxu to już sprawa indywidualna. Niektóre dziewczyny nic z nimi nie robią, bo tak im wygodnie, inne zostawiają twardy tylko sam czubek.
Ja zazwyczaj dosyć zmiękczam box, bo czasami bolą mnie halluksy, kiedy wbijają mi się w twarde więc zmiękczam szczególnie wewnętrzna strone pointy. Poza tym wtedy lepiej mi się dopasowują do stopy, ale to kwestia indywidualna.

Raczej nie spotkałam się z celowym łamaniem point wogóle. Jedynie rozrabianie podeszwy lekko w zgięciu pod piętą. Niektorzy też wycinają kawałek podeszwy pod piętą i mają pointy 3/4. Nigdy nie spotkalam się ze zmiękczaniem ich w miejscu zakończenia boksu. U mnie same się tam zmiękczają kiedy chodzę na półpalcach, ale nigdy nie robiłam tego celowo.
Georgia~

A jaki model point lubisz najbardziej Lorenzo?
I, jeśli mogę spytać, jaki masz typ stopy? :smile:
Lorenzo

Obecnie tańczę w Grishko Fouette i Triumph (na partnerowanie je czasami zakładam, ale nie zawsze:)). Moja stopa hmm.. najdłuższy duży palec, stopniowo zwężana, szerokie śródstopie (reszta wąska), podbicie normalne, nie jakieś hyper-extented, raczej dosyć silna:)
Georgia~

O, to podobna do mojej... A nie boisz się zniekształceń stopy? Bo czytałam, że przy "naszym" typie stopy, najlepiej wybierć kwadratowe boxy w stylu Elite i Recital... Ja ostatnio wzięłam Mayę i niezbyt wygodne było dla mnie duże zwężenie boxu na czubku...
Lorenzo

Ja juz mam bardzo zniekształcone stopy, tego nie da sie uniknac jak się tańczy po 7 godzin dziennie... Recital zupełnie mi nie leżały, Elite miałam, ale maja za niską przyszwę jak dla mnie:-(
Chcę spróbować jeszcze Russian Pointe Entrada, one moga być fajne.
Georgia~

Ah, czyli jednak preferencje osobiste mają największy wpływ...
Dzięki Lorenzo :smile:
szkoda że w Polsce też nie ma takiej Pani o jakiej mowa w 0:55
http://www.youtube.com/watch?v=71yybBKXGSM
przydaliby nam się tacy specjaliści...
Katia

Post autor: Katia »

Zawsze mnie to ciekawiło (przepraszam od razu za maly offtop.) - Co ona ma na kolanie? Widziałam też takie naklejki na piłkarzach... W jakim celu to sie nakłada i po co to jest?
Georgia~

Z tego co się orientuję, te plastry "trzymają" kolano... Czasami jak ktoś zerwie więzadła to dają te plastry, ale zazwyczaj i tak kończy się operacją... Ale sportowcy noszą te plastry jako ochronę przed kontuzjami... Agnieszka Radwańska też nosiła takie na ramieniu... :smile:
ODPOWIEDZ