Jak sobie radzić z bólem?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Myślę, że jeżeli ból nie ustąpi, powinnaś skontaktować się z lekarzem w sprawie jakiegoś prześwietlenia.
Columbina

Post autor: Columbina »

Ale to mi sie pojawia tak okresowo... Raz mnie boli, potem przez jakis czas nie, potem tak... i tak w kolko :P
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Amnie bardzo często boli scięgno achillesa.Tzn. ja leczyłam go juz 3 razy i na jakiś czas przechodziło ale jak tak z 1 godz. pomęczę się na t.ludowym to ból się odzywa. Smaruję pięte i ścięgno ( bo tak jakby to naprawde boli mnie pięta) Reparilem. Tak mi lekarz szkolny zalecił.
drCoppelius

Post autor: drCoppelius »

Mozesz sprobowac tez reparil w sprayu (zamrazaczu). Ja uzywalam i naprawde polecam ;)
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Ja mam w żelu. Ale w sprayu nie upaćkam rąk, no nie?
drCoppelius

Post autor: drCoppelius »

nie, nie upackasz ;)
Julia

Prawidłowe ćwiczenie

Post autor: Julia »

Z mojego doświadczenia powiem Wam, że w przypadku bólu stawów, ścięgien, czyli po prostu kontuzji bardzo ważne jest prawidłowe ćwiczenie. Ja w swojej karierze miałam bardzo poważną kontuzję kolana i lekarze rokowali, że już nigdy nie będę tańczyć. Pomógł mi dopiero mądry nauczyciel, który nauczył mnie jak prawidłowo pracować, aby nie przeciążać stawu kolanowego, za co jestem mu bardzo wdzięczna. To bardzo ważna rzecz z której nie do końca wszyscy zdają sobie sprawę. Puszczona kostka po pewnym czasie spowoduje kontuzję kostki lub stopy. Tak samo jest w przypadku nieprawidłowej pracy kolan przy plie, skokach itd...Nie każdy przecież zdaje sobie sprawę,że w stopie są 3 punkty które trzeba odpowiednio obciążyć, aby prawidłowo pracować (o tym mówił zreszta kiedyś Kriczmariew na warsztatach). Ja wolę powtórzyć z dzieciakami które uczę 100 razy jakieś ćwiczenie, ale tak aby nauczyły się pracować prawidłowo i bezkontuzyjnie, a nie robić wszystkiego w pośpiechu i po łebkach, idąc jak to się mówi na żywioł. To bardzo ważne aby TAŃCZĄC MYŚLEĆ !!! Starajcie się myśleć jak ćwiczycie, a będziecie mieć mniej kontuzji i będzie Wam łatwiej tańczyć. Prawidłowe myślenie to już połowa sukcesu!!!
bluebird:))

Post autor: bluebird:)) »

Ja jestem moze troche z innego worka, ale ból tez nie jest mi obcy 8) Jeżdżę konno i bolą mnie kolana, łydki, tyłek i różne inne miejsca, ale przede wszystkim plecy. Pytałam sie o to mojej instruktorki i powiedziała, ze to naormalne, jak juz się lepiej jeździ i pracuje krzyzem. Macie może jakieś magiczne sposoby na ból pleców?? :)
Joanna

Post autor: Joanna »

Julia ma racje - prawidlowa praca z cialem to najlepszy sposob na bol. Ponadto polecam pilates, oraz wszelkie techniki relaksacyjne.
Gioia

Post autor: Gioia »

Julia, a czy mogłabyś napisać coś na temat prawidłowej pracy kolan? Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś napisała jakich błędów nie popełniać i może jakieś rady/wskazówki co robić aby uniknąć kontuzji.
Byłabym bardzo wdzięczna, ponieważ mam bardzo poważne problemy ze stawami szczególnie kolan właśnie. Mam nieprawidłowo zbudowane kolana (nie będę wnikac w szczegóły) i bardzo zaawansowane zwyrodnienia stawów. Objawia się to bardzo ostrym bólem. Rzeczą której np. nie mogę robić jest prostowanie nogi w kolanie (podstawa w balecie), ponieważ ból jest wtedy tak tak duży, że noga sama się wtedy zgina i człowiek klęka. Uważam na to przy wolnych ćwiczeniach, ale podczas skoków lub bardzo dynamicznych ćwiczeń nie jestem w stanie tego skontrolować i zdaża mi się niechcący wyprostować nogę.
Efekt - od ostatnich zajęć nie mogę chodzić. Znowu. :cry:
To samo zresztą dotyczy kręgosłupa...ech. :cry:
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i rady, bo nie chcę za kilka lat jeździć na wózku, a dostosowanie się do zaleceń mojego ortopedy nie wchodzi w rachubę ponieważ nie wyobrażam sobie życia bez żadnego ruchu.
ODPOWIEDZ