Skurcze przy stawaniu na pointach :(

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
ciksa

Post autor: ciksa »

ostatnio ciągle zakładam ocieplacze. a kiedy łapią mnie lekkie skurcze, zdejmuję pointy i na nowo rozgrzewam palce...
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

Proszę o pomoc!
Dzisiaj miałam próbę do występu i rozgrzałam się normalnie tak jak zazwyczaj około 20-30 minut, ale potem złapał mnie straszny skurcz w jednej łydce, założyłam za kulisami ocieplacz, przysunęłam nogę do grzejnika i masowałam, jednak to nie pomogło. Na próbie tańczyłam ze skurczem...
Po 4 godzinach skurcz dalej "trzyma", mam nogę pod kocem i robię point-flex, wypiłam koktajl ze świeżego szpinaku, siemienia, gruszki i imbiru [duuuużo magnezu] i nic nie pomaga :sad:
Czy miałyście kiedyś takie długotrwałe skurcze???
Czy to może być spowodowane przeziębieniem?? [od 2 dni jestem na Gripexach i innych wspomagaczach...]
PS występ już jutro i chciałabym mieć jako taki komfort na scenie...
Giselle97

Post autor: Giselle97 »

A może to nie skurcz tylko jakiś mini-uraz, naciągnięcie albo coś takiego ? Wtedy właśnie jest uczucie takiego jakby napięcia, ciągnięcia... Spróbuj położyć sobie na łydce poduszkę elektryczną albo termofor. Polecam też gorącą kąpiel :3 Najlepsze lekarstwo na obolałe ciało. Jeśli jednak nie minie to pójdź to ortopedy bo może to faktycznie coś powazniejszego.
Su-szi

Post autor: Su-szi »

ja też tak kiedyś miałam, łyknij magnez, najlepiej rozpuszczalny, ja dodatkowo łykałam też collagen. Przede wszystkim mocny masaż, najlepiej jakimś wałeczkiem z kolcami albo piłeczką. Prysznic na przemiennie ciepły/zimny.
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

Ufff, całe szczęście już minęło, ale skurcz utrzymywał się przez parenaście godzin :shock:
Dzięki za odp, skorzystałam z prawie wszystkich rad :smile:
Giselle97

Post autor: Giselle97 »

No to się cieszę bardzo że minęło :D !
Przedator

Post autor: Przedator »

Skurcze mogą być spowodowane nie tylko niedoborem magnezu, ale też potasu. Warto wzbogacić dietę o banany, suszone owoce, pomidory i ziemniaki.
simple.dancer

Post autor: simple.dancer »

To chyba częsty objaw przy nadciągnięciu mięśnia.. mnie kiedyś trzy dni trzymało :/ najlepsze masaże. Ale najważniejsze, że przeszło :)
sylwiam95

Post autor: sylwiam95 »

prawidłowa praca stopy chyba też tu robi swoje? :wink:
simple.dancer

Post autor: simple.dancer »

na pewno. Nie powinno się jej nadwyrężać w pozycji wyciągniętej. Ja tak zrobiłam i łydka nie wytrzymała.
ODPOWIEDZ