Państwowe Policealne Studium Zawodowe Wokalno - Baletowe
-
Lady_Gold_Moth
Przede wszystkim witajcie :)
Czy może się wypowiedzieć ktoś, kto zdawał niedawno do tej szkoły? Chciałam spróbować, ale niestety nigdy nie miałam do czynienia z tańcem (chociaż bardzo bym chciała). Rozumiem, że jeśli ktoś śpiewał, bądź śpiewa, a nie tańczył to nie ma szans tam się dostać? :(
Na stronie gdzie piszą co trzeba przygotować na egzamin jest taki punkt:
• taniec do dowolnego utworu muzycznego na ww nośnikach (3-5 min),
tzn., że nie da się tego nijak ominąć? Zdaję w tym roku na Akademię Muzyczną, ale wiadomo, konkurencja ogromna i chciałam gdzieś jeszcze popróbować, ale chyba jeśli chodzi o Gliwice to nie mam co marzyć, bo nie tańczę… :(
Czy może się wypowiedzieć ktoś, kto zdawał niedawno do tej szkoły? Chciałam spróbować, ale niestety nigdy nie miałam do czynienia z tańcem (chociaż bardzo bym chciała). Rozumiem, że jeśli ktoś śpiewał, bądź śpiewa, a nie tańczył to nie ma szans tam się dostać? :(
Na stronie gdzie piszą co trzeba przygotować na egzamin jest taki punkt:
• taniec do dowolnego utworu muzycznego na ww nośnikach (3-5 min),
tzn., że nie da się tego nijak ominąć? Zdaję w tym roku na Akademię Muzyczną, ale wiadomo, konkurencja ogromna i chciałam gdzieś jeszcze popróbować, ale chyba jeśli chodzi o Gliwice to nie mam co marzyć, bo nie tańczę… :(
-
Lady_Gold_Moth
-
calawtrawie
Egzamin wstępny odbędzie się:
28 czerwca 2010 r. godz. 10:00
w gmachu Gliwickiego Teatru Muzycznego (ul. Nowy Świat 55/57)
należy przygotować:
· 2 utwory wokalne zróżnicowane gatunkowo: piosenka, pieśń, aria (przynieść ze sobą
nuty, albo podkłady na kasetach, płytach CD lub na odtwarzaczu mp3 z wyjściem USB),
· taniec do dowolnego utworu muzycznego na ww nośnikach (3-5 min),
· przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej dotyczącej zainteresowań kandydata
wybraną dziedziną sztuki (wiedzą o teatrze muzycznym tj. operze, operetce,
musicalu i jego adaptacjach filmowych oraz aktualnych wydarzeniach z tym
teatrem związanych).
Warunki przyjęcia:
- ukończona szkoła średnia
- nie przekroczony wiek 23 lat
- bardzo dobry stan zdrowia
- dobry głos i słuch
- poczucie rytmu
- sprawność ruchowo – taneczna
- dobra aparycja
Na adres szkoły należy złożyć następujące dokumenty:
1. Podanie.
2. CV (napisane komputerowo)
3. Świadectwo ukończenia szkoły średniej (oryginał).
4. Zaświadczenia od lekarzy: internisty, ortopedy oraz foniatry lub laryngologa.
5. Dwa zdjęcia.
Atrakcją szkoły jest jej współgranie z Gliwickim Teatrem Muzycznym
w zakresie edukacji teatralnej: pedagodzy artyści, korzystanie
z warsztatów teatralnych, praktyka w teatrze, możliwość zaangażowania
przez teatr najlepszych absolwentów oraz słuchaczy tego studium
28 czerwca 2010 r. godz. 10:00
w gmachu Gliwickiego Teatru Muzycznego (ul. Nowy Świat 55/57)
należy przygotować:
· 2 utwory wokalne zróżnicowane gatunkowo: piosenka, pieśń, aria (przynieść ze sobą
nuty, albo podkłady na kasetach, płytach CD lub na odtwarzaczu mp3 z wyjściem USB),
· taniec do dowolnego utworu muzycznego na ww nośnikach (3-5 min),
· przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej dotyczącej zainteresowań kandydata
wybraną dziedziną sztuki (wiedzą o teatrze muzycznym tj. operze, operetce,
musicalu i jego adaptacjach filmowych oraz aktualnych wydarzeniach z tym
teatrem związanych).
Warunki przyjęcia:
- ukończona szkoła średnia
- nie przekroczony wiek 23 lat
- bardzo dobry stan zdrowia
- dobry głos i słuch
- poczucie rytmu
- sprawność ruchowo – taneczna
- dobra aparycja
Na adres szkoły należy złożyć następujące dokumenty:
1. Podanie.
2. CV (napisane komputerowo)
3. Świadectwo ukończenia szkoły średniej (oryginał).
4. Zaświadczenia od lekarzy: internisty, ortopedy oraz foniatry lub laryngologa.
5. Dwa zdjęcia.
Atrakcją szkoły jest jej współgranie z Gliwickim Teatrem Muzycznym
w zakresie edukacji teatralnej: pedagodzy artyści, korzystanie
z warsztatów teatralnych, praktyka w teatrze, możliwość zaangażowania
przez teatr najlepszych absolwentów oraz słuchaczy tego studium
witajcie :-)
Ja mam pytanka dotyczące właśnie tego studium wokalno baletowego w Gliwicach :-) Chcę w tym roku przystąpić do egzaminu. Zawsze marzyłam o tej szkole, niestety mam już 22 lata i jeżeli w tym roku się nie dostane to już najprawdopodobniej nigdy bo będę za stara. Więc bardzo proszę o pomoc :-) Czy wiecie może czy jest dużo chętnych do tej szkoły i ilu ludzi zazwyczaj przyjmują ??? I czy ten układ choreograficzny musi być bardzo skomplikowany ??? Bo ja lepiej czuję się w śpiewie i boje się bardzo tego tańca :(
I jeszcze jedno - na czym ma polegać ta rozmowa kwalifikacyjna, z czego najlepiej się przygotować ??? Niestety dopiero teraz zaczynam się przygotowywać do tych egzaminów i jestem troszkę przerażona. Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedzi :-)
Ja mam pytanka dotyczące właśnie tego studium wokalno baletowego w Gliwicach :-) Chcę w tym roku przystąpić do egzaminu. Zawsze marzyłam o tej szkole, niestety mam już 22 lata i jeżeli w tym roku się nie dostane to już najprawdopodobniej nigdy bo będę za stara. Więc bardzo proszę o pomoc :-) Czy wiecie może czy jest dużo chętnych do tej szkoły i ilu ludzi zazwyczaj przyjmują ??? I czy ten układ choreograficzny musi być bardzo skomplikowany ??? Bo ja lepiej czuję się w śpiewie i boje się bardzo tego tańca :(
I jeszcze jedno - na czym ma polegać ta rozmowa kwalifikacyjna, z czego najlepiej się przygotować ??? Niestety dopiero teraz zaczynam się przygotowywać do tych egzaminów i jestem troszkę przerażona. Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedzi :-)
-
calawtrawie
1. Dlatego próbuj w tym roku :)
2. W zeszłym roku było chętnych około 25/23 osób, przyjęli 15, ale potem robiono jeszcze jedne egzaminy wstępne, bo ktoś ze starszych roczników rezygnował lub dostał się gdzieś dalej. 2 lata temu było chętnych około 30 osób i dostało się ponad 20. W tym roku myślę że będzie przyjętych około 15 osób.
3. Układ nie musi być skomplikowany, liczy się bardziej poczucie rytmu. Potem każą robić jakieś obroty, grand battement...i w sumie już nie pamiętam. Tańca się nie bój tylko pokaż w tym układzie co najlepiej umiesz :)
4.Rozmowa kwalifikacyjna polega na tym że pytają się Ciebie czym się interesujesz i najlepiej zacznij sama opowiadać. Ja nie umiałam prawie nic na tą rozmowę, prawie we wszystkich pytaniach strzelałam i 2/3 trafiłam :D
Najlepiej się przygotuj z jakiejś operetki, opery. A jakbyś się interesowała historią teatru i jakąś konkretną epoką było by super.
2. W zeszłym roku było chętnych około 25/23 osób, przyjęli 15, ale potem robiono jeszcze jedne egzaminy wstępne, bo ktoś ze starszych roczników rezygnował lub dostał się gdzieś dalej. 2 lata temu było chętnych około 30 osób i dostało się ponad 20. W tym roku myślę że będzie przyjętych około 15 osób.
3. Układ nie musi być skomplikowany, liczy się bardziej poczucie rytmu. Potem każą robić jakieś obroty, grand battement...i w sumie już nie pamiętam. Tańca się nie bój tylko pokaż w tym układzie co najlepiej umiesz :)
4.Rozmowa kwalifikacyjna polega na tym że pytają się Ciebie czym się interesujesz i najlepiej zacznij sama opowiadać. Ja nie umiałam prawie nic na tą rozmowę, prawie we wszystkich pytaniach strzelałam i 2/3 trafiłam :D
Najlepiej się przygotuj z jakiejś operetki, opery. A jakbyś się interesowała historią teatru i jakąś konkretną epoką było by super.
Bardzo dziękuję za informacje :-) W sumie to nie interesuje się operetkami ani jakoś tak szczególnie jakąś epoką aczkolwiek zacznę się chyba od dzisiaj interesować i będę czytać więcej na ten temat :-) Dobrze, jak będę miała jeszcze jakieś pytania to będę pytać :-) I chyba będę próbować bo już się nakręciłam, byłam przed wczoraj w tej szkole po raz pierwszy żeby zobaczyć i ku mojemu zdziwieniu jest bardzo malutka ;-) ale jest obok (a prawie) w teatrze więc to jest jej wielki plus :D Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję :* Pozdrawiam :)
-
calawtrawie