Forumowe korepetycje baletowe

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

Co do nowych pytań boldem to zgadzam, się w stu procentach :)

Joanno, bazując na Twoich rozróżnieniach doszłam do wniosku, że ćwiczenie, które zostało wprowadzone na zajęciach (na razie powierzchoiwnie, ale ja jestem ambitna :wink:) to było sissone fermee do boku - chociaż zaznaczę, że użyto tylko nazwy "fermee" (podejrzewam, że to skrót myslowy :))

Pytając, czy robi się je bardziej do boku, czy do góry, miałam na mysli to, czy przy prawidłowo wykonanym sissone fermee tancerz powinien przemieścić się (jak w glissade), czy jest to skok wykonywany w miejscu?
Joanna

Post autor: Joanna »

Wielu pedagogów mówi po prostu fermee, ale wolałam się upewnić ;)

Odpowiadając na pytanie - zdecydowanie do boku! No ok, może nie tak zdecydowanie, żeby skok nie wyszedł zbyt płaski ;) ale tak, zmieniasz w nim miejsce, przemieszczasz się.
Nefretete

Post autor: Nefretete »

[quote:e40a3698b0="Joanna"] fermee[/quote:e40a3698b0]

a jak to się wymawia?? :) (wersję skrócona i pełną)??
Lirael

Post autor: Lirael »

[quote:c5f00737bc="Nefretete"][quote:c5f00737bc="Joanna"] fermee[/quote:c5f00737bc]

a jak to się wymawia?? :) (wersję skrócona i pełną)??[/quote:c5f00737bc]
Mogę się mylić, chociaż się uczę francuskiego już 3 rok.
Fermee (chyba tam jest akcentowane e pierwsze, prawda?) - Ferme
sissone fermee- sizon (cos pomiędzy ,,ą'' a ,,on'') ferme
Joanna

[sison] czy [sisą] (w każdym razie coś w tym stylu, aha, i zdarza się że niektórzy pedagodzy w liczbie mnogiej spolszczają, np. [dwa sisony] :) )

[ferme] - akcent na ostatniej sylabie
Książe Benno

Post autor: Książe Benno »

A ja mam takie pytanko:
[b:1a79c1a6d1]Pointy wymawiamy puenty?[/b:1a79c1a6d1]
a puenty wymawiamy PŁENTY? :oops:
a Attitude czytam jak? (ALETIUD - czy jak?)
milton

Post autor: milton »

Tak samo się wymawia. Czy pointy czy puety jest zawsz płenty. Zresztą jak wymówisz puenty?? Przecież ten wyraz czyta się jako jedno słowo bez dzielenia na sylaby. Więc zawsze "PŁENTY"

I prawidłowa wymowa to tylko sizon. Głoskę ą by się wymawiało kdyby nie było e. Jeżeli na końcu jest e (którego zresztą niegdy się nie wymawia....chyba że jest akcent) to zawsze on. Nie ma czegoś takiego jak pomiędzy on a ą. Wyrażne rozróżnienie jest bardzo ważne. Więc SIZON FERME.

I co do attitude. Jest głoska pomiędzy "i" a "u". Ja niemieckie u umlaut. Więc ATITÜD
Joanna

Milton, ale my nie mówimy, jak wymawiają to nauczyciele francuskiego, a jak polscy pedagodzy t. klasycznego ;)
Przecież nikt w Polsce nie będzie biegał po sali krzycząc z francuskim akcentem, tylko normalne, że fonetykę się spolszcza (stąd słyszy się na lekcjach sis[b:5704522d73]ą[/b:5704522d73], czy coś w tym stylu - przecież pedagog jest Polakiem i mówi z polskim akcentem...)
Nati

Post autor: Nati »

moja nauczycielka właśnie mówi SISĄ :P po prostu po polsku :)
milton

Post autor: milton »

A mi się wydawało że pytanie było jak się wymawia ( w podtekście jak się powinno wymawiać) a nie jak pedagodzy kaleczą francuski. Ja nie oczekuję żeby na lekcji rygorystycznie przestrzegoć wszystkich zasad. Rozumiem że nie będą używać francuskich głosek. ALE.....czasem są to błędy nie potrzebne i nie logicznę. Z kąd nagle tam "ą" się wzieło? Po polsku bardziej?? Nie koniecznie....jest zapis przecież przez on więc kto wymyślił te "ą"??
To tak samo jak z nazwą pewnego hipermarketu (Carrfoure)......ludzie sobie zamiast "a" to "e" uroili?? Po co ?? pojęcia nie mam. Ale tak w cale nie jest bardziej po polsku a jest tak samo polskie jak e. Ale napisane jest przez a więc??(off top)

Więc nie rozumiem dlaczego bardziej po polsku jest SISĄ niż SIZON?
ODPOWIEDZ