Klasyka - Warszawa - zajęcia dla dorosłych

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
Magda

Post autor: Magda »

Dzięki za pokrzepiające słowa - nie mogę się już doczekać października! :D
Do zobaczenia na zajęciach!

Oczywiście mam jeszcze jedno pytanie (jakaś taka upierdliwa z natury jestem :lol: ) czy zaczynając w tym wieku można dojść do takiego poziomu, żeby tańczyć w pointach?
Dużo się nauczyłaś przez ten rok?
Migotka

Post autor: Migotka »

to i ja sie dolacze:) Mam 23 lata, nigdy nie tanczylam, ale od maja chce zaczac. I w zwiazku z tym mam pytanie jak bardzo musze byc rozciagnieta aby zaczac?? Bo mimo ze nigdy sie nie uczylam to na przyklad potrafie obciagnac palce tudziez ustawic nogi w pierwszej pozycji, wykrecajac je od bioder... ale z rozciagnieciem u mnie kiepsko bardzo, zaczelam trenowac rozciaganie jakies 4-5 tygodni temu, i jest coraz lepiej, ale nie wiem jaki poziom wyjsciowy powinnam osiagnac:) pomoze ktos??
aazrane

Próba odpowiedzi

Post autor: aazrane »

Drogie Panie!

Jako znawca pewnych sfer, spróbuję udzielić odpowiedzi na pytania. Otóż, jak wiadomo, ciało ludzkie nie tyle jest samą materią, a energią. Taniec, jako taki, stanowi wyzwolenie, oraz odnowienie tejże energii - jest to najczystsza dostępna człowiekowi jej forma. Zatem, ukierunkowując swą siłę wewnętrzną w harmonii, zacząwszy w nawet późnym wieku, a i także bardzo późnym, można osiągnąć wyśmienite rezultaty, po wielekroć przekraczające przyjęty masowo "przesąd".

Z uszanowaniem,
Radek Rzępołuch
Magda

Post autor: Magda »

W ogóle nie musisz być rozciągnięta i nie musisz nic wiedzieć na temat baletu, żeby sobie radzić. Ja się też bardzo stresowałam przed pierwszymi zajęciami (co widać we wcześniejszych postach :lol: )- zupełnie niepotrzebnie.
Tak naprawdę jak to mówi nasza pani profesor Zajdler, "jest to zabawa w balet".
Jeśli masz predyspozycje i talent myślę, że możesz naprawdę dużo się nauczyć, ale to zależy tylko od Ciebie, nikt tego od Ciebie nie wymaga tak jak np. w szkole baletowej.
Na zajęciach są różne dziewuszki;
wiek w przedziale: od 13-stu do "bez ograniczeń", o różnej tuszy i figurze, mające perfekcyjne wykręcenie albo żadne (ja na przykład), ćwiczące GA (była kilka razy mistrzyni polski w GA), balet od dziecka albo tak jak my, nie mające z nim nic wspólnego.
Poziom jest stopniowany od pierwszych zajęć, później ćwiczenia stają się bardziej zaawansowane i wymagające większego rozciągnięcia, ale wtedy na zajęciach również pojawiają się ćwiczenia stricte rozciągające - wszystko się ładnie uzupełnia.
Gdzie będziesz chodziła?
Migotka

Post autor: Migotka »

Planuje na Moliera, ale zobaczymy jak wyjdzie w maju:) i dziekuje za wyjasnienie.
Misour

Post autor: Misour »

Bardzo chciałabym chodzić na zajęcia klasyki na Moliera, lecz nie mogę. Przyczyną jest poźna godzina...ja muszę dojeżdżać do Warszawy 30 km więc jest do dla mnie problem. Dzisiaj odkryłam Egurrola Dance Studio
: http://www.taniec.com.pl/ . Zajęcia z klasyki dla początkujących odbywają się w soboty o 9:30 i trwają 90 min. Narazie jest przerwa i zajęcia zostaną wznowione po feriach :)
nataliamaria

Post autor: nataliamaria »

Witam,

Prowadze lekcje baletu dla dorosłych
wejdzcie na www.tancerze.pl
technika klasyczna
NataliaMaria Wojciechowska
zapisy otwarte i grupa poczatkujaca
Jakbyscie dzwonily tam i pytaly to zajecia byly wstrzymane, ale moga byc w kazdej chwili wznowione
Misour

Post autor: Misour »

Na jakim poziomie są zajęcia ? Czy są to tylko takie ćwiczenia dla "zabawy" ?
Asik

Post autor: Asik »

http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2065

spójrz tutaj
Asik

Post autor: Asik »

zajęcia właśnie zostały wznowione. Są w piątki o 7.45 (rano).
Zapraszamy!!!
ODPOWIEDZ