VLADIMIR YAROSHENKO

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Idris

Post autor: Idris »

[quote45="Ali"]
[quote45="Idris"]... Vova jak zwykle wspaniały...[/quote45]
Moim zdaniem był jeszcze lepszy niż wcześniej. Jak zauważyła wyżej nasza baletowa Wyrocznia: "bardzo, bardzo dobry, w wariacji wręcz rewelacyjny". A te drobiazgi? Szczerze mówiąc nie zauważyłem... A poza wszystkim nasze (i wszelkie inne) gwiazdy baletu to nie androidy, ale żywi ludzie, więc na scenie bywają zapewne uzależnieni momentami od dyrygenta/tki (podobno debiutującej wczoraj), od partnerki, kostiumu, światła i wielu innych chwilowych uwarunkowań. Zatem nie oceniajmy ich raczej przez pryzmat wypatrzony trochę na siłę usterek jednorazowego wykonania, bo sprawia to wrażenie szukania dziury w całym. Liczy się całokształt, :smile: a ten był dla mnie u Vladimira i tym razem znakomity.[/quote45]

Oczywiście, zgadzam się z androidami, a raczej nieandroidami :) i żywymi ludźmi i tym wszystkim i ja też uważam, że Yaroshenko był znakomity. Czy jeszcze lepszy niż wcześniej, nie umiem powiedzieć. Wydaje mi się, że to niemożliwe:) .. Ja lepiej odebrałam całość właśnie tydzień wcześniej, ale naprawdę uważam, że dużo wpływu miały u mnie okoliczności przyrody. Traktuję to więc jako kompletnie subiektywne odczucie, którym jedynie postanowiłam się podzielić.
Do Vladimira nic nie mam. Był wspaniały.
P.S. Ja odczułam różnicę w dyrygentowaniu, choć nie umiem jej profesjonalnie określić. Masz rację, dla tancerzy to na pewno jest czynnik wielkiej wagi, o którym nie zawsze (albo wcale) pamięta się bedąc publicznością. Jeśli ja odczułam różnicę, to tym bardziej zespół.
Ali

Post autor: Ali »

[quote71="Idris"]... Był wspaniały...[/quote71]
Sympatyczne i jakże trafne spostrzeżenia pani Marty Kotarby-Kańczugowskiej wskazane na teatralnym fb o naszym ostatnim wspólnym spektaklu Idris - jakże nam :smile: bliskie:

"Basilio (w tej roli, dla mnie fenomenalny, Vladimir Yaroshenko) (...) tańczy on w sposób absolutny, z ogromną lekkością i dbałością o każdą figurę i detal. Jest w tym jednocześnie siła i kontrola. Widziałam go już parę razy w różnych rolach i za każdym razem, gdy pojawia się na scenie urzeka mnie jego kunszt i osobowość sceniczna. Poza tym cenię go bardzo za to, z jaką atencją tańczy z partnerką. Gdy jest na scenie sam, cała scena należy do niego, tańczy z rozmachem i zapalczywością. Gdy tańczy w parze jest skupiony na partnerce, na tym, aby właściwie asekurować ją przy określonych figurach. Tworzy on swoistą przestrzeń dla tancerki tak, aby mogła w pełni wybrzmieć".
Całość tutaj: http://pozszywanemysli.blogspot.com/2014/06/finaowe-fouette.html#comment-form
Ali

[quotedc="Idris"]... a Tobie udało się dostać teraz bilet (...) na Obsesje czerwcowe?...[/quotedc]
Zginęłaś :? Idris, a ja zaryzykowałem dzisiaj z „Obsesjami” i wślizgnąłem się na wejściówkę. Trafiłem na debiuty w „Adagio & Scherzo”. Pojawili się tam teraz Kitano, Walczak i Banka, zastępując trzy gwiazdy. Nie dorównali rzecz jasna Żuk, Woitiulowi i Yaroshence, ale to z pewnością wschodzące talenty. Za to Maksim Wojtiul świetny był w „Powracających falach”- wspaniale ekspresyjny, wysoce artystyczny, podobnie jak jego partnerka Marta Fiedler. Nie ma chyba nic cenniejszego w tego rodzaju „teatrze tańca” nad przyjemność smakowania warsztatu i osobowości znakomitych solistów w okresie ich szczytowej dojrzałości artystycznej.

I na koniec raz jeszcze porwały mnie „Moving Rooms”. Ten balet Pastora działa jak narkotyk, potęgując narastające z minuty na minutę emocje, które zawsze eksplodują na koniec owacją widowni. A w nim przede wszystkim diabolicznie pociągający, piękni i seksowni, zniewalający widza Maria Żuk z :smile: Vladimirem Yaroshenką oczywiście – chyba nie do zastąpienia!
Ali

26 czerwca, o godz. 20.30 na Zamku Królewskim na Wawelu odbędzie się uroczysta gala baletowa Grand Pas…!. Tego wieczoru w scenerii renesansowego Dziedzińca Arkadowego zobaczymy międzynarodowe i polskie gwiazdy baletu. Wystąpią soliści baletu znani z czołowych scen baletowych Europy – z Teatru Maryjskiego z Petersburga (Sofia Gumerova, Igor Kolb), Kremlowski Teatr Baletu (Michaił Martynyuk), Teatro San Carlo di Napoli (Anbeta Toromani, Alessandro Macario), Royal Swedish Opera (AdiLiJiang Abudureheman, Minji Nam), Polskiego Baletu Narodowego z Warszawy ([b11]Aleksandra Liashenko, Vladimir Yaroshenko, Yuka Ebihara[/b11]), Teatru Wielkiego z Poznania (Karolina Sierant, Mateusz Sierant) oraz soliści i zespół Opery Krakowskiej. http://www.opera.krakow.pl/pl/repertuar/spektakl/grand-pas-br-gala-baletowa

Czyżby tym razem jakieś :smile: pas de trois? Powodzenia!
Idris

[quote6d="Ali"]
Zginęłaś :? Idris, a ja zaryzykowałem dzisiaj z „Obsesjami” i wślizgnąłem się na wejściówkę. Trafiłem na debiuty w „Adagio & Scherzo”. Pojawili się tam teraz Kitano, Walczak i Banka, zastępując trzy gwiazdy. Nie dorównali rzecz jasna Żuk, Woitiulowi i Yaroshence, ale to z pewnością wschodzące talenty. Za to Maksim Wojtiul świetny był w „Powracających falach”- wspaniale ekspresyjny, wysoce artystyczny, podobnie jak jego partnerka Marta Fiedler. Nie ma chyba nic cenniejszego w tego rodzaju „teatrze tańca” nad przyjemność smakowania warsztatu i osobowości znakomitych solistów w okresie ich szczytowej dojrzałości artystycznej.

I na koniec raz jeszcze porwały mnie „Moving Rooms”. Ten balet Pastora działa jak narkotyk, potęgując narastające z minuty na minutę emocje, które zawsze eksplodują na koniec owacją widowni. A w nim przede wszystkim diabolicznie pociągający, piękni i seksowni, zniewalający widza Maria Żuk z :smile: Vladimirem Yaroshenką oczywiście – chyba nie do zastąpienia![/quote6d]

Witaj.
Nie zginęłam. Wessały mnie różne problemy i ogrom pracy ... bardzo intensywny czas.. Ale jestem jeszcze i po cichu zaglądam.
Cieszy mnie, że Tobie się udało. Mnie się nie uda raczej.
Nieustannie sprawdzam stan na stronie, pojechałam też do Teatru popytać w kasie, czy uda się coś na sobotę. Pani powiedziała, żebym się nie łudziła, bo się nie uda. Jeśli na stronie nie ma, to nie ma. A wejściówek nie będzie.
No to się zasmuciłam. :(
(A w ogóle śniło mi się dzisiaj, że byłam na Obsesjach najbliższych..ech... chociaż w snach :))

Wierzę, że "Moving Rooms" Cię porwało. Uwielbiam tę choreografię i właśnie, jak to pięknie napisałeś, diabolicznie pociągający duet Marii i Vladimira. I tego mi bardzo będzie brakować, bo powtórki z tego zniewolenia przez nich, tuż przed baletową przerwą, życzyłam sobie bardzo..

Przy okazji patrzę na ostatnie obsady Obsesji i wnioskuję, że dużo szczęścia miałam do Vladimira i w "Adagio&Scherzo" i w "Moving Rooms" za jednym spotkaniem :), bo teraz to na zmianę tańczy..

[quote6d]26 czerwca, o godz. 20.30 na Zamku Królewskim na Wawelu odbędzie się uroczysta gala baletowa Grand Pas…!. (...)Polskiego Baletu Narodowego z Warszawy (Aleksandra Liashenko, Vladimir Yaroshenko, Yuka Ebihara) (...)

Czyżby tym razem jakieś :smile: pas de trois? Powodzenia![/quote6d]

To dzisiaj! Powodzenia. :) Trzymać kciuków nie musimy. Na pewno będą fantastyczni.
Ali

[quoted1="Idris"]...Nieustannie sprawdzam stan na stronie, pojechałam też do Teatru popytać w kasie, czy uda się coś na sobotę. Pani powiedziała, żebym się nie łudziła, bo się nie uda. Jeśli na stronie nie ma, to nie ma. A wejściówek nie będzie. No to się zasmuciłam...[/quoted1]
Chyba pojawiły się jakieś bilety, Idris, na te ostatnie Obsesje: http://www.teatrwielki.pl/bilety/kup_bilety_online.html
Może warto spróbować raz jeszcze?
Idris

[quote7a="Ali"][quote7a="Idris"]...Nieustannie sprawdzam stan na stronie, pojechałam też do Teatru popytać w kasie, czy uda się coś na sobotę. Pani powiedziała, żebym się nie łudziła, bo się nie uda. Jeśli na stronie nie ma, to nie ma. A wejściówek nie będzie. No to się zasmuciłam...[/quote7a]
Chyba pojawiły się jakieś bilety, Idris, na te ostatnie Obsesje: http://www.teatrwielki.pl/bilety/kup_bilety_online.html
Może warto spróbować raz jeszcze?[/quote7a]
Ale po kliknięciu jest informacja, że nie ma już biletów. Fakt, ten stan jest teraz trochę inny niż wczoraj, bo wczoraj nie było tej żółtej kartki "ostatnie bilety", choć to że ona teraz jest, nic nie zmienia po kliknięciu.. hmm.. Spróbuję jutro się dowiedzieć. Szkoda, że do późna pracuję, ale może się coś uda... nie poddaję się tak całkowicie. Zadzwonię.

Ciekawe jak tam krakowska gala? :)
Idris

Z tego co się można zorientować po zdjęciach, tzn widziałam w sieci jedno zbiorowe z Gali w Krakowie, Vladimir z Aleksandrą tańczyli Tristana, a Yuka solo z Don Kichota. Nie mam możliwości przez telefon tego tu podrzucić.
Na razie nie dodzwoniłam się do TW.

Edit: w końcu się dodzwoniłam. Pani zapewniła mnie, że nie ma ani jednego biletu. Żegnajcie Obsesje. :-(
Ali

[quotebd="Idris"]... widziałam w sieci jedno zbiorowe z Gali w Krakowie, Vladimir z Aleksandrą tańczyli Tristana, a Yuka solo z Don Kichota...([/quotebd]
Ciekawe gdzie jest to zdjęcie? Ale sprawę wyjaśnia ostatecznie informacja na stronie PBN: http://www.teatrwielki.pl/polski_balet_narodowy/nowosci.html :smile: Ładne zdjęcia...
[quotebd="Idris"]...w końcu się dodzwoniłam. Pani zapewniła mnie, że nie ma ani jednego biletu. Żegnajcie Obsesje...[/quotebd]
Pani :evil: kłamała w żywe oczy (czy raczej ucho), bo jeszcze teraz (godz. 21.21) widzę trzy wolne bilety na jutro: http://www.teatrwielki.pl/bilety/kalendarium/obsesje.html?kid=1330
Idris

[quote9b="Ali"][quote9b="Idris"]...w końcu się dodzwoniłam. Pani zapewniła mnie, że nie ma ani jednego biletu. Żegnajcie Obsesje...[/quote9b]

Pani :evil: kłamała w żywe oczy (czy raczej ucho), bo jeszcze teraz (godz. 21.21) widzę trzy wolne bilety na jutro: http://www.teatrwielki.pl/bilety/kalendarium/obsesje.html?kid=1330[/quote9b]
ALI! Jesteś niesamowity, dziękuję! Uratowałeś mnie. :) Ale wcześniej tych biletów nie było, dokladnie nie powiem, o której ale koło 17.00 był ostatni raz sprawdzania, zanim się poddałam, mając juz w głowie słowa pani z Teatru.
[quote9b] Dziękujemy za zakup biletów.
Ten e-mail jest potwierdzeniem dokonania transakcji zakupu na stronie www.teatrwielki.pl. Zakupione zostały następujące bilety:
PODSUMOWANIE
Przedstawienie: OBSESJE
Data: sobota, 28 czerwca 2014
Godzina: 19:00
Sala: Sala Kameralna
Liczba biletów: 1[/quote9b]

:D :D :D Dziękuję.
Ale jesteś czujny. A ja po tylu próbach zrezygnowałam i głupia byłam...
A teraz od razu głowa boli mnie mniej.... albo jeśli nie mniej, to przyjemniej :)

[quote9b="Ali"][quote9b="Idris"]... widziałam w sieci jedno zbiorowe z Gali w Krakowie, Vladimir z Aleksandrą tańczyli Tristana, a Yuka solo z Don Kichota...([/quote9b]
Ciekawe gdzie jest to zdjęcie? Ale sprawę wyjaśnia ostatecznie informacja na stronie PBN: http://www.teatrwielki.pl/polski_balet_narodowy/nowosci.html :smile: Ładne zdjęcia...[/quote9b]
No i oczywiście wszystko się wyjaśnilo, czemu ja nie wzięłam pod uwagę tego, że Yuka tańczyła z Vladimirem, nie wiem.. chyba w ogóle nie myślałam, co piszę, a pisałam w wielkim pośpiechu i chaosie. I do tego na telefonie, ciężko używa mi się forum na tym urządzeniu, bo piszę i mnie wylogowuje i kasuje wpisy.
A to co ja widziałam, to na facebooku sobie czasem znajduję i to było takie zdjęcie grupowe wszystkich tancerzy. Nic specjalnego, z czyichś prywatnych zbiorów, więc nawet nie będę podrzucać.
ODPOWIEDZ