Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Oczywiście, ze TAK :-)
Giselle97

Post autor: Giselle97 »

Oczywiście że tak :) samam jestem tego najlepszym przykładem... jeśli nie masz kup sobie taśmę do rozciągania do ćwiczenia stóp... http://allegro.pl/gumy-do-cwiczen-firmy-meteor-komplet-3-sztuki-i3769695273.html
do tego rób dużo ćwiczeń przy drążku/krześle/poręczy. releve, plie, battements itp ( później wykonuj te same ćwiczenia w pointach starając się bardzo mocno ściągać palce). Pamiętaj żeby ćwiczyć ścięgno achillesa... i pamietaj że wszystko przychodzi powoli... żeby na początku nie próbować od razu kręcić 16 fouette. kiedy będziesz już czuć się pewniej puszczaj się lekko drążka stojąc na releve ( w pointach) potem na jednej nodze a druga noga na passé i tak całyczas powoli podwyższać sobie poprzeczkę...
jeśli podejdziesz do tego poważnie masz szansę na sukces :smile:
marine

Post autor: marine »

Mam też podobne pytanie, myślę,że się tu zalicza...
Chodzę już 7 lat do ogniska, a 1 rok do społecznej sb...
Czy myślicie że w wieku 13 lat przyjeliby mnie do krakowskiej zawodowej szkoły baletowej?
Teraz zaczynam tańczyć na pointach...
Kiedy w wyżej wymienionej szkole sie zaczyna?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Beatrycze1998

Jest jakaś szansa?

Post autor: Beatrycze1998 »

No więc mam 15 lat i przyznam szczerze iż nie zawsze marzyłam o balecie. W wieku 6 lat zapisałam się do ogniska baletowego i spędziłam tam następne 5 lat. Po drodze były 2 lata spędzone na towarzyskim i rok na współczesnym. W klasie 5 musiałam przerwać balet, gdyż rozpoczęła się przebudowa naszej szkoły, a warunki były straszne. Potem miałam jakiś problem z kolanem i nie ćwiczyłam na w-f, ale to juz minęło. W sierpniu 2013 w radiu usłyszałam jezioro łabędzie i przypomniałam sobie jak to lubiłam. Natrafiłam na balet i wpadłam po uszy. Nigdy w życiu niczego tak nie kochałam jak baletu. Postanowiłam,że zacznę ćwiczyć. Z każdym małym kroczkiem wierzyłam,że może mi się uda. Minęły 4 miesiące a ja robię szpagaty i posuwam się na pointach. Skaczę, wyginam się i chyba nieźle mi idzie. Już czuję jak wyrabiają mi się mięśnie. Marzę by dostać się do Akademii Baletowej im. Romana Turowicza i pytanie: Jaka jest szansa,że mnie przyjmą?
balletlover

Post autor: balletlover »

[b:13c92362b9]Beatrycze1998[/b:13c92362b9], też planuję iść na rekrutację do OSB w Warszawie w tym roku :) Dzwoniłam tam już w tamtym roku, ale niestety zakończyli rekrutację :( Powiedzieli mi że jeśli ktoś ma talent to go przyjmą. Zawsze warto spróbować, w końcu nic nie tracisz. :)
Beatrycze1998

Post autor: Beatrycze1998 »

jak to zakończyli? wiesz jakie mają wymagania? i ile masz lat bo może mamy różne szanse, ale miło ze nie jestem w tym sama balletlover :)
balletlover

W sensie że zakończyli rekrutację na tamten rok tzn. rok szkolny 2013-2014 :) Ja mam 14 lat, rocznik 1999. Wiem, że trzeba mieć dobrze opanowane podstawy tańca klasycznego. Trzeba dostać przynajmniej ocenę dostateczną, żeby się dostać (bo jest przeprowadzany egzamin na rekrutacji). No i oczywiście predyspozycje - rozciągnięcie, podbicie, skoczność itd. :) Wszystko jest wypisane na karcie kandydata do klas starszych na stronie szkoły www.baletowa.pl :)
BaletowaWercia

Post autor: BaletowaWercia »

No to widzę że nie jesteście same ;) Ja też się wybieram w tym roku, tylko ja rocznik 98 i zostałyby mi tylko 3 lata nauki tam, a to trochę mało, ale zawsze warto próbować ;) Szukałam właśnie osób które też idą na starsze roczniki i widzę że znalazłam :D To widzimy się 29 marca w Warszawie ;)
balletlover

[b:0ba670b7e1]BaletowaWercia[/b:0ba670b7e1], a na dzień otwarty 15 marca się nie wybierasz? :D
BaletowaWercia

Post autor: BaletowaWercia »

[b:e03318f4e4]balletlover[/b:e03318f4e4], Niestety nie mogę :sad: Bardzo bym chciała, ale jest akurat Dance World Cup w Krakowie i się wybieram ;)
ODPOWIEDZ