Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?
Oczywiście że tak :) samam jestem tego najlepszym przykładem... jeśli nie masz kup sobie taśmę do rozciągania do ćwiczenia stóp... http://allegro.pl/gumy-do-cwiczen-firmy-meteor-komplet-3-sztuki-i3769695273.html
do tego rób dużo ćwiczeń przy drążku/krześle/poręczy. releve, plie, battements itp ( później wykonuj te same ćwiczenia w pointach starając się bardzo mocno ściągać palce). Pamiętaj żeby ćwiczyć ścięgno achillesa... i pamietaj że wszystko przychodzi powoli... żeby na początku nie próbować od razu kręcić 16 fouette. kiedy będziesz już czuć się pewniej puszczaj się lekko drążka stojąc na releve ( w pointach) potem na jednej nodze a druga noga na passé i tak całyczas powoli podwyższać sobie poprzeczkę...
jeśli podejdziesz do tego poważnie masz szansę na sukces :smile:
do tego rób dużo ćwiczeń przy drążku/krześle/poręczy. releve, plie, battements itp ( później wykonuj te same ćwiczenia w pointach starając się bardzo mocno ściągać palce). Pamiętaj żeby ćwiczyć ścięgno achillesa... i pamietaj że wszystko przychodzi powoli... żeby na początku nie próbować od razu kręcić 16 fouette. kiedy będziesz już czuć się pewniej puszczaj się lekko drążka stojąc na releve ( w pointach) potem na jednej nodze a druga noga na passé i tak całyczas powoli podwyższać sobie poprzeczkę...
jeśli podejdziesz do tego poważnie masz szansę na sukces :smile:
Mam też podobne pytanie, myślę,że się tu zalicza...
Chodzę już 7 lat do ogniska, a 1 rok do społecznej sb...
Czy myślicie że w wieku 13 lat przyjeliby mnie do krakowskiej zawodowej szkoły baletowej?
Teraz zaczynam tańczyć na pointach...
Kiedy w wyżej wymienionej szkole sie zaczyna?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Chodzę już 7 lat do ogniska, a 1 rok do społecznej sb...
Czy myślicie że w wieku 13 lat przyjeliby mnie do krakowskiej zawodowej szkoły baletowej?
Teraz zaczynam tańczyć na pointach...
Kiedy w wyżej wymienionej szkole sie zaczyna?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
-
Beatrycze1998
Jest jakaś szansa?
No więc mam 15 lat i przyznam szczerze iż nie zawsze marzyłam o balecie. W wieku 6 lat zapisałam się do ogniska baletowego i spędziłam tam następne 5 lat. Po drodze były 2 lata spędzone na towarzyskim i rok na współczesnym. W klasie 5 musiałam przerwać balet, gdyż rozpoczęła się przebudowa naszej szkoły, a warunki były straszne. Potem miałam jakiś problem z kolanem i nie ćwiczyłam na w-f, ale to juz minęło. W sierpniu 2013 w radiu usłyszałam jezioro łabędzie i przypomniałam sobie jak to lubiłam. Natrafiłam na balet i wpadłam po uszy. Nigdy w życiu niczego tak nie kochałam jak baletu. Postanowiłam,że zacznę ćwiczyć. Z każdym małym kroczkiem wierzyłam,że może mi się uda. Minęły 4 miesiące a ja robię szpagaty i posuwam się na pointach. Skaczę, wyginam się i chyba nieźle mi idzie. Już czuję jak wyrabiają mi się mięśnie. Marzę by dostać się do Akademii Baletowej im. Romana Turowicza i pytanie: Jaka jest szansa,że mnie przyjmą?
-
balletlover
-
Beatrycze1998
-
balletlover
W sensie że zakończyli rekrutację na tamten rok tzn. rok szkolny 2013-2014 :) Ja mam 14 lat, rocznik 1999. Wiem, że trzeba mieć dobrze opanowane podstawy tańca klasycznego. Trzeba dostać przynajmniej ocenę dostateczną, żeby się dostać (bo jest przeprowadzany egzamin na rekrutacji). No i oczywiście predyspozycje - rozciągnięcie, podbicie, skoczność itd. :) Wszystko jest wypisane na karcie kandydata do klas starszych na stronie szkoły www.baletowa.pl :)
-
BaletowaWercia
-
balletlover
-
BaletowaWercia