Równowaga-jak ją utrzymac?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
laliberte

Post autor: laliberte »

Przede wszystkim za słabe mięśnie :) ćwicz, ćwicz a już wkrótce opanujesz swoje ciało
July

Post autor: July »

wiem że chyba wszystko co można powiedzieć o trzymaniu równowagi zostało powiedziane, jednak... mi nic nie pomaga. po pierwsze nie jestem początkująca w tańcu ogólnie rzecz biorąc. Tańczę 7 lat i tańczyłam naprawdę dużo różnych technik jednak najbardziej skupiam się na współczesnym, który na moje nieszczęście skupia się głównie na równowadze. Balet też ćwiczę od ok. 3/4 lat. W tym roku zaczynam tańczyć na pointach i mój brak równowagi jeszcze bardziej daje o sobie znać. Wiem o ciągnęciu głowy w górę bioder w dół, spinaniu ciała, pochylaniu się lekko do przodu. Ćwiczyłam duzo przy drążku i na środku ale dalej nic. Więc może macie jakieś specjalne ćwiczenia sposoby dla osób totalnie ułomnych w utrzymywaniu równowagi? byłabym baaardzo wdzięczna za pomoc ;)
lailana

Post autor: lailana »

wzmocnij mięśnie brzucha i ćwicz podbicie, mi pomogło no i bądź cierpliwa
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

[quote:d338d9da75="July"]ciągnęciu głowy w górę bioder w dół[/quote:d338d9da75]
czemu ciągnięcie bioder w dół? Nam zawsze mówiono, żebyśmy wszystko ciągnęły w górę, bo inaczej "usiądziemy" na biodrze i to będzie po pierwsze brzydko wyglądało a po drugie zablokuje się nogę i wyżej się już nie pdniesie. :?
Ja dla złapania równowagi spinam brzuch i pośladki :wink:
sisha945

Post autor: sisha945 »

o tak, wzmocnij mięśnie brzucha - brzuszki, nozyce itp i używaj ich w tańcu (zwłaszcza przy obrotach pomaga)
Marta1991

Post autor: Marta1991 »

Ja nie tancze baletu ale zaczynam wspolczesny i jazz :) probowalam juz robic pierwsze pbroty (tak we wlasnym zakresie ale jednak :) ) i nie wychodzi mi...tzn na sucho mi nie wychodzi ale jak wlacze mutyke i sie wczuje to nawet nawet ale jeszcze nie chaines tzn na passe tylko zwykle z noga przy ziemi...:P
raz zrobie i jet ok ale juz chce drugi raz powtorzyc juz trace rownowage O.o tzn nie umiem utrzymac tak wzroku nieruchomo zeby utrzymac rownowage i wrocic wzrokiem do tego samego punktu O.o
HELP!!!! : ))
lailana

Post autor: lailana »

wszystkie rady i wskazówki zostały już spisane w tym temacie, przeczytaj, dostosuj się i bądź cierpliwa, z czasem wyjdzie, ale pracuj systematycznie
defant

Post autor: defant »

Witam, jestem nowa na tym forum. W tańcu właściwie również, ćwiczę od lutego, raz w tygodniu, więc bardzo mało. Mam mocne podbicie i dość duży point (chodzi o wygięcie w stopie ;) z góry przepraszam jeśli błędna nazwa), ale za to chyba bardzo słabe kostki, bo gdy stoję w releve to mam problem z utrzymaniem równowagi, kostki wyginają mi się w różne kierunki ;) czy są jakieś ćwiczenia nie na podbicie tylko właśnie na wzmocnienie kostek? Pomaga trochę jak "wpycham" obie nogi jakbym chciała je złączyć, ale nie wiem czy jest to prawidłowe, a męczące strasznie ;) proszę o pomoc.
Marta1991228

Post autor: Marta1991228 »

A jak robicie duzo foutte albo chaines po rzad to nie kreci Wam sie potem w glowie? O.o jak to z tym jest? :)
OlgaT

Post autor: OlgaT »

W teorii jak sie trzyma jeden punkt to nie powinno się kręcić w głowie, ale różnie to bywa :)
ODPOWIEDZ