Pierwsze pointy
-
balletlover
To nie moje pierwsze pointy, ale mam takie pytanie- mierzyłam pointy Elite i pasowały mi idealnie w rozmiarze 3,5. Niestety, mam małe podbicie i odpowiada mi twardość M, ten rozmiar jest dostępny tylko w twardości H. W twardości M jest dostępne jedynie 4, ale one są już nie pasują tak idealnie na długość. Nie są dostępne nigdzie indziej w tym rozmiarze- pytałam też w Elite, a mierzyłam w Sawarcie. A zamówienie to 3 miesiące czekania, co mi nie odpowiada. Co więc polecacie, lepiej mocniej rozrobić 3, czy kupić te o pół rozmiaru większe M?
Dzięki [b02]Lorenzo[/b02], kupiłam H. W sumie myślałam, że różnica jest znaczna, mi łatwiej jest przy miększych pointach (ale też bez przesady, bo SS bym wykończyła szybko, więc nawet nie próbowałam. M był akurat optymalne dla mnie, ale bałam się, że na H mam jednak za słabe). Dzięki wielkie, trochę rozrabiania i myślę, że będą idealne. Może dzięki temu przy okazji wzmocnię stopę 
A taka informacja na przyszłość- Grishko Elite nie mają sznureczków ani gumek, a przynajmniej te, które ja mam- trochę jak Russian Pointe, trzeba z nimi uważać, żeby były dobrze dopasowane, najlepiej przymierzyć.
A taka informacja na przyszłość- Grishko Elite nie mają sznureczków ani gumek, a przynajmniej te, które ja mam- trochę jak Russian Pointe, trzeba z nimi uważać, żeby były dobrze dopasowane, najlepiej przymierzyć.
-
balletlover
Hej, mam taki problem bo chciałabym kupić sobie pointy Grishko Maya ale tylko tutaj jest rozmiar najbardziej zbliżony do mojego: http://www.skleptaneczny.com.pl/katalog/id,106,88,pointy.html Mam teraz pointy Grishko Elite i mam rozmiar 6,5 XXX i są za duże i to całkiem sporo. I na szerokość, i na długość. I zastanawiam się czy gdybym kupiła Grishko Maya 5,5 XX to myślicie że byłyby za małe? Mam ogólnie numer buta 39 a stopę w najszerszym miejscu ok. 9 cm. I mam jeszcze wkładki Grishko ale one nie zajmują za dużo miejsca w poincie. I jeszcze jedna sprawa - na stronie grishko.pl jest Maya ale tam jest rozmiar 6 X i chyba taka szerokość to będzie za wąska. :/
I jeszcze mam jedno pytanie, co sądzicie o pointach firmy Akces?
I jeszcze mam jedno pytanie, co sądzicie o pointach firmy Akces?
Moim zdaniem X dla 9 cm + wkładka będzie za małe. Co do długości- stań na kartce papieru, odrysuj stopy, objeżdżając ołówkiem/długopisem prostopadle do podłogi. Później zmierz, ile wynosi największa długość (pięta- najdłuższy palec). Porównaj z tabelą na stronie elite. Nikt na odległość nie jest w stanie określić, o ile za duże są Twoje pointy.
Co do modelu, elite jest raczej dla stopy 'giselle' (?), a Maya dla stopy egipskiej lub greckiej. Różnią się znacznie wysokością przyszwy. Zły dobór point jeszcze szybciej i w większym stopniu zdeformuje Ci palce.
Co do modelu, elite jest raczej dla stopy 'giselle' (?), a Maya dla stopy egipskiej lub greckiej. Różnią się znacznie wysokością przyszwy. Zły dobór point jeszcze szybciej i w większym stopniu zdeformuje Ci palce.
-
balletlover
Taka ciekawostka dla kupujących model Novice- spotkałam się tu ze stwierdzeniem, że Novice to nic innego, jak model Fouette o twardości SS. A w Sawarcie mają Novice oparte na modelu 2007. Dzisiaj na fanpage'u Grishko pojawiło się takie zdjęcie: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1167440_442091755904441_2117154976_o.jpg czyli wychodzi na to, że Novice są w wersji nie tylko 2007 i Fouette, ale też Elite i Vaganova. Jakoś nie spotkałam się nigdy, żeby w polskich sklepach internetowych była informacja o tym i jakakolwiek możliwość wyboru modelu.