Coś o krakowskim Konserwatorium Tańca..

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Ola14

Coś o krakowskim Konserwatorium Tańca..

Post autor: Ola14 »

Za dwa lata przeprowadzam się do Krakowa, o ile się nie mylę jest tam 5 szkół baletowych..
Będe wtedy miała 16 lat, napisałam mejla do Konserwatorium Tańca i otrzymałam odpowiedź, że zostanę przyjęta pod warunkiem, że miałam już kontakt z tańcem bądź gimnastyką ;)
Co sądzicie o tej szkole?? Nauczycielom zalezy na uczniach? Czy rzeczywiscie uczą tam klasyki, czy uczennice się obijają.. czy zależy im na tańcu? Ktoś z Was może chodził do tam na zajęcia??
I jeszcze jedno, czy mam możliwośc zdobycia dyplomu tancerza.. czy musiałabym odbyc tam cały 9-letni cykl nauczania..? Będe baaaaaaaaaaaaaaaaardzo wdzieczna za wszystkie informacje!

PS. A może polecacie jakies inne szkoły baletowe w Krakowie?? :smile:
Gosia066

Post autor: Gosia066 »

W sumie o konserwatorium jest cały temat tutaj: http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=3011 .Znajdziesz tam naprawdę mnóstwo informacji :) Powodzenia z tym baletem. Mam nadzieję, że się uda, bo w Krakowie faktycznie możliwości są większe.
estelle

Post autor: estelle »

Konserwatorium to szkoła na najwyższym technicznie poziomie z Krakowie, zwłaszcza wspolczesny.Zajęcia odbywają się w mlodszych klasach (7-9lat) 3 razy w tyg po 3 godziny a w straszych 4-6 razy. Szkoła ma bardzo profesjonalna kadre po ogolnoksztalcacych szkolach baletowych. Dziewczyny są dobre, zdaja dyplomy w OSB i wyjezdzaja na profesjonalne studia za granice. Raczej zeby zostac przyjetym do klasy trzeba byc na poziomie klasy- program jest taki jak w OSB 8 klasa-program 8 kalsy. Z tego co wiem to do szkoly na lakowej przyjmuja wszytskich nawet strarszych bez podstaw. Tam moglabys spokojnie uczyc sie bez tempa, bo gdybys doszla do 7 czy 8 klasy to naprwade bardzo ciezko... aczkolwiek sa warunki to mozna wszytsko..
ODPOWIEDZ