Technika baletowa na przestrzeni wieków

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

Tak, Porcelaine, to chyba własciwszy podział. Najlepiej sięgnij do jakiejś pozycji ksiazkowej na ten temat i wszystko sobie ułożysz. Nawet skierowana do młodszych dzieci Wielka księga baletu układa i krótko omawia poszczególne fazy rozwoju sztuki baletowej w układzie chronologicznym :) O Krotkim zarysie Turskiej już niewspominając
madonna311

Post autor: madonna311 »

Hej. Chciałabym odświeżyć temat :).
Przygotowuję prezentację do szkoły na temat baletu romantycznego, tańcu w okresie romantyzmu, niestety nie mam możliwości dostania książki Ireny Turskiej "Krótki zarys historii tańca i baletu", więc jeżeli ktoś posiadałby jakieś informacje, bądź też miał możliwość zeskanować mi akurat ten fragment książki i przesłać byłabym niesamowicie wdzięczna.
Pozdrawiam :)
Gajosek

Post autor: Gajosek »

Hmm... co znaczy stwierdzenie, ze nie masz możliwości dostania książki?
madonna311

nie mam skąd jej wypożyczyć ani też kupić bo tania taka wcale nie jest też
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

A skąd jestes? W większych miastach na pewno są egzemplarze tej książki w bibliotekach. Można też podzwonic po antykwariatach - może akurat mają i zobaczyc aukcje internetowe. Z tym, ze jeżeli nie interesujesz się tańcem i nie potrzebujesz tej ksiązki wcale po napisaniu pracy, to kupowanie by było zbędne. Ja bym mogła jakis fragment zeskanowac ale przez 2 tygodnie najblizsze nie bedę miała dostępu do scanera. A na kiedy potrzebujesz i jakie fragmenty dokładnie????
madonna311

Przejdę się jeszcze po Częstochowie i poszukam w bibliotekach, ale piszę tak na wszelaki wypadek. Zależałoby mi na tym jak najszybciej chodzi mi o przedział czasowy XVII - XIX wiek.
nathaliye

Post autor: nathaliye »

[quote:9dfd3f8f3b]Tak samo z baletem - generalnie romantyczny narodził się we Francji i najbardziej chyba rozwinął sie tez w Danii[/quote:9dfd3f8f3b]

Mam pytanie, czy ten rozwój baletu w Danii był związany z tylko z Augustem Bournonville czy był to szerszy zasięg? Pytam bo jestem szczególnie ciekawa rozwojem baletu w Danii (nie tylko tego romatycznego) i byłabym wdzięczna za jakieś informacje gdzie można znaleźć więcej informacji na ten temat.
ODPOWIEDZ