O wszystkim i niczym
-
Sagittaire
-
marysienka
Szymborska być nie może? To pierwsze nazwisko, które przychodzi mi do głowy. Może poczytaj jej wiersze, ja akurat lubię np. "Pisanie życiorysu", "Nienawiść", niesamowicie na mnie (zresztą myślę, że nie tylko na mnie) oddziałuje "Kot w pustym mieszkaniu"...
Szukaj wytrwale, ważne, żeby to był "Twój" wiersz i żebyś naprawdę... wiedziała, co mówisz. ;)
Szukaj wytrwale, ważne, żeby to był "Twój" wiersz i żebyś naprawdę... wiedziała, co mówisz. ;)
-
venus-in-furs
-
margotczyk
.
Mój ulubiony; Jak po ostatniej kurtynie baletu Prokofiewa...
CYPRIAN KAMIL NORWID
[b:05c35e10ac]W WERONIE[/b:05c35e10ac]
I
Nad Kapuletich i Montekich domem,
Spłukane deszczem, poruszone gromem,
Łagodne oko błękitu.
II
Patrzy na gruzy nieprzyjaznych grodów,
Na rozwalone bramy do ogrodów --
I gwiazdę zrzuca ze szczytu;
III
Cyprysy mówią, że to dla Julietty,
Że dla Romea -- ta łza znad planety
Spada... i groby przecieka;
IV
A ludzie mówią, i mówią uczenie,
Że to nie łzy są, ale że kamienie,
I -- że nikt na nie... nie czeka!
Mój ulubiony; Jak po ostatniej kurtynie baletu Prokofiewa...
CYPRIAN KAMIL NORWID
[b:05c35e10ac]W WERONIE[/b:05c35e10ac]
I
Nad Kapuletich i Montekich domem,
Spłukane deszczem, poruszone gromem,
Łagodne oko błękitu.
II
Patrzy na gruzy nieprzyjaznych grodów,
Na rozwalone bramy do ogrodów --
I gwiazdę zrzuca ze szczytu;
III
Cyprysy mówią, że to dla Julietty,
Że dla Romea -- ta łza znad planety
Spada... i groby przecieka;
IV
A ludzie mówią, i mówią uczenie,
Że to nie łzy są, ale że kamienie,
I -- że nikt na nie... nie czeka!
Dziękuję za rady :smile:
P. Szymborska też by była ok, ale teraz ze względu na ostatnie wydarzenia nastała taka moda na jej poezję. W zeszłym roku mówiłam "Portret kobiecy" Pani Wisławy, więc teraz chciałam odmiany no i podejrzewam, że mnóstwo osób będzie mówiło jej wiersze w tym roku :wink:
Zaciekawiłyście mnie, bo wcześniej nie szukałam poezji Herberta tylko skupiłam się na Mickiewiczu i Norwidzie głównie, ale jeżeli tak go chwalicie to już ruszam na poszukiwania :mrgreen:
PS margotczyk: też uwielbiam ten wiersz, jeżeli nic innego mi się nie rzuci, to wybieram tan :smile:
P. Szymborska też by była ok, ale teraz ze względu na ostatnie wydarzenia nastała taka moda na jej poezję. W zeszłym roku mówiłam "Portret kobiecy" Pani Wisławy, więc teraz chciałam odmiany no i podejrzewam, że mnóstwo osób będzie mówiło jej wiersze w tym roku :wink:
Zaciekawiłyście mnie, bo wcześniej nie szukałam poezji Herberta tylko skupiłam się na Mickiewiczu i Norwidzie głównie, ale jeżeli tak go chwalicie to już ruszam na poszukiwania :mrgreen:
PS margotczyk: też uwielbiam ten wiersz, jeżeli nic innego mi się nie rzuci, to wybieram tan :smile: