Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Ni

Post autor: Ni »

Również kupiłam swoje pierwsze pointy :D Na lekcjach baletu powstał pomysł stworzenia grupy, która by się spotykała raz w tygodniu dla poćwiczenia w pointach. Sporo dziewczyn się zapisało, więc zakupiłam sobie pointy.
Godzinę chyba spędziłam w sklepie mierząc różne pointy i stając w nich. W końcu zdecydowałam się na może i nie najpiękniejsze, ale dla mnie najwygodniejsze Sansha Recitale 12M (mam rozmiar stopy 40). Potem tutaj na forum przeczytałam, że te pointy są dobre dla początkujących ;) A ja je wybrałam z jednej strony dlatego, że mi dobrze do stopy przylegają, a z drugiej strony, bo mają szeroki czubek ;)
Wzięłam się za rozrabianie przez zginanie w rękach i wydaje mi się, że już jest ok, teraz niech się same na stopach rozrobią, ale muszę wcześniej przyszyć gumeczki i tasiemki.
Samo stanie en pointe - myślałam, że będzie gorzej, ale muszę i tak stopy przyzwyczaić. Chciałabym przed rozpoczęciem zajęć w szkole bez problemu stać na dwóch nogach, na jednej nodze i chodzić ;) Z trzymanką.
Odetta

Post autor: Odetta »

chodzić z trzymanką? na twoim miejscu poczekałabym na zajęcia i nie próboawała sama nic robić bo możesz sobie zrobić krzywdę.
blancari

Post autor: blancari »

Witaj Ni :D

Tak myślałam, że tu zawitasz.

Stać na jednej nodze - zanim zaczniesz zajęcia w Szkole?

Jeśli masz tak silne stopy po tak krótkim stażu baletu (bo nie liczę barre au sol) no to podziwiam.

Obawiam się jednak, że Odetta ma rację - lepiej poczekaj na nauczyciela, zanim zrobisz sobie krzywdę.
Ni

Blanko, nie ma stresu ;) Nie mam kiedy się zabrać za przyszywanie gumek i wstążek, a pierwsza lekcja już w poniedziałek ;)
sugarplum

Post autor: sugarplum »

Witajcie :)
A ja mam takie pytanko, wszystkie polecacie pointy grishko i sansha, a ja znalazłam coś takiego:
http://www.decathlon.com.pl/PL/pointy-dla-pocz-tkuj-cych-199129131/
myślicie, że również mogą być dobre? mieszkam w Gdyni, a Decathlon jest w Gdańsku, więc zanim kupię swoje pierwsze pointy wolałabym je przymierzyć, a nie znam żadnych sklepów baletowych w okolicy. Może któraś z Was zna i mogłaby mi podać adres? :smile: Tańczę 9 lat, co prawda z 3 letnią przerwą w między czasie, ale kocham taniec całą sobą. Od września uczę się baletu i tak jak Cecylia nie mam trudności ze stawanie na poincie, jednak wiem że jeszcze duuużo pracy przede mną! No i marzę o nich od małego.
Ni

W Decathlonie są pointy Debutante z Sanshy. Dalej, niestety, nic o nich nie wiem....
To nie są te pointy ze zdjęcia, ale Sanshę widziałam w Decathlonie naocznie.
sugarplum

Post autor: sugarplum »

Mam nadzieję, że jak pojadę tam w najbliższym czasie to też będą :)
flyberry

Post autor: flyberry »

Ja mam te Pointy z Decathlona. Są to moje pierwsze Pointy, więc nie mam porównania, ale jestem z nich bardzo szczęśliwa. Z każdych bym była w sumie. Są dosyć twarde, ale jak dla mnie genialne, bo w końcu się doczekałam swoich Point! Kiedyś kupię lepsze, a teraz na początek każde dobre. Zresztą moim zdaniem są bardzo fajne. :)
Spidi

Post autor: Spidi »

trudno natrafic na pointy w decathlonie-przez caly okres gdy tam pracowalam,raz jeden jedyny w sklepie byly pointy,jedna(!) para :mrgreen:

ja mam teraz swoje pierwsze pointy...moze moja ocena nie bedzie miarodajna (rany boskie,w kazdym moim poscie musze sie chwalic moja niekompetencja :? ) ale sie wypowiem zeby chociaz orientacyjnie w dobraniu odpowiednich pomoc. sa to grishko vaganova,na moja stope o dlugosci troche ponad 25 cm,numer buta okolo 38,kupilam rozmiar 7,w halluksie mam 8,5 cm i wzielam szerokosc xx,sa ze sciagaczem. razem z wkladka uwazam,ze w rozmiar wstrzelilam sie idealnie.aha,twardosc M-naczytalam sie tutaj sporo o tym,jaki ten model jest meczacy i twardy,wiec wzielam najbardziej miekkie jakie byly w sklepie (tak,dobrze zgadujecie,wyprzedaz ellite po 50 zl :wink: ).po dwoch dnaich chodzenia i wyginania rekoma robie releve calkiem dobre. moze komus to pomoze w wyborze point :smile:
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Rozmiar 38 i 7 z Grishko??!!
Ja noszę 38 i mam Vaganovą 5 XXX (miałam tez 4,5 - były dobre)
ODPOWIEDZ