Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Cecylia

Post autor: Cecylia »

No poważnie się zastanawiam :D nad tymi.
Aczkolwiek przeraza mnie po prostu ta tabela
http://www.sansha.com/sizetable.htm
10- 41buta, mój boże! :)) No ale skoro muszą być większe...

Acha, jeszcze jedna wątpliwość- bo na tym forum właśnie, czytałam gdzieś, że pointy powinny być za ciasne, gdy stoi się normalnie, bo potem, gdy staję się en point, stopa jakby, ee 'opada', więc...
Cecylia

Dobra, raz kozie śmierć, kupiłam :P

najwyżej będę sobie czymś dopychać : )

Ha, kto zgadnie, jak się cieszę? : )
lailana

Post autor: lailana »

ja mogę zgadnąć :D pewnie skaczesz do sufitu :D sama pamiętam swoja radość po zakupie pierwszych point...
Katia

Post autor: Katia »

http://www.youtube.com/watch?v=pX-PNqJr9z4
Obejrzyj sobie, dobra metoda...

Do wszystkich dziewcząt... Pierwsze pointy powinny być bardzo dobrze dobrane... Najlepiej pojechać do sklepu, już zapłacić te 130 zł, ale mieć pewność, że są one odpowiednie. Tak na przyszłość ;)
marysienka

Post autor: marysienka »

po angielsku "break in pointe shoes" znaczy właśnie wyrabiać pointy ;)
sisha945

Post autor: sisha945 »

Po pierwsze zacznij od strony producenta - tam jest napisane dla kogo są przeznaczone dane pointy i potem najwyżej pytaj o konkrety.. chyba nie oczekujesz że ktos Ci opisze wszystkie modele blochów, grishko itd.
po drugie po Twoich wczesniejszych wypowiedziach w których radzisz innym użytkowniczkom:
[quoted5="Bella.996"]grishko fouette ss to jak novice tylko mają troszkę inny kształt. Jezeli masz małe podbicie i słabą stopę co utrudna Ci rozrabianie point to będą dobre.[/quoted5]
można by wnioskować ze masz jako takie pojęcie o pointach. Skoro nie masz to po co udzielasz "rad" tonem znawcy? :roll:
Cecylia

Hej, szkurcze, 10W okazało sie nieco za małe na moje 39 buta, jednak. Zakładam je na pięty dopiero po wepchnięciu palców w boks. O wkładkach nie ma mowy.

A teraz coś wyznam, bo nie moge wyjść ze zdziwienia. Otóż, pointy kupiłam nieco "na wyrost", czyli- za wcześnie, balet ćwiczę dopiero od paru miesięcy i tylko dwa razy w tygodniu... kupiłam z zamiłowania, żeby ubrać i SPRÓBOWAĆ ostrożnie stanąć, popatrzeć, przytulić, pomarzyć...
A tu niespodzianka. Stoję na pełnym czubku bez specjalnego bólu i wysiłku!! Oczywiście, bez szaleństw, ale i tak jestem super zadowolona i zdziwiona
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

Oczywiście nie chcę Cię urazic, tylko że stanąc na pointach nie jest tak trudno... Trudno w nich zatańczyc i o to chodzi w całym balecie... O grację poruszania się, delikatne a zarazem silne ruchy itp. Samo stanięcie na czubkach owszem jest sukcesem, jeżeli dopiero zaczynasz, ale to nie powód do ekstazy...
Mam nadzieję, że nie uraziłam, ale taki mam sposób wypowiadania się ;)
Cecylia

jejku, broń Boże, :)
nie wyobrażam sobie za wiele, wiem na czym to polega, że to żaden sukces, chodzi mi tylko o moje odczucia w kontraście do komentarzy, których się naczytałam tutaj, lub kiedy przepytywałam znajome osoby, które tańczą, że pierwszy raz na pointach to w ogóle jakiś dramat, że "totalny ból", że "jedna dziewczyna się popłakała", że "zero zero rownowagi" itd- i po prostu jestem super zdziwiona, bo zabierałam się przez do stania w pointach ze straszną zapobiegliwością <zwłaszcza, że za wcześnie>, a tutaj tylko hop!... i spoko :))

Aha no i wiadomo, wiem, że od samego stania do jakiegokolwiek tańczenia jeszcze nie raz pewnie zapłaczę, napocę się, zedrę paluszki... także, nie osiadam na laurach
venus-in-furs

Post autor: venus-in-furs »

I o to chodzi, powodzenia :D
ODPOWIEDZ