Otwarcie Bolshoy po remoncie i gala
-
Sagittaire
Otwarcie Bolshoy po remoncie i gala
Wczoraj w Moskwie wielka gala z okazji otwarcia teatru. Bilety zaledwie od 7.000 zł do 200.000 zł. Całośc była transmitowana, a teraz jest do obejrzenia tutaj.
http://www.youtube.com/watch?v=bxYUfsM58Zw&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=bxYUfsM58Zw&feature=share
Jak dla mnie średnia była ta gala. Sama realizacja (oglądałam na Arte, ale pewnie na rosyjskim kanale było podobnie) mi się podobała, szczególnie te przerywniki, np. jak zmieniał się budynek przez lata itp., ale dobór baletu w ogóle mi się nie podobał. Wolałabym, żeby już był jeden krótszy balet (np. Paquita) albo klasyczne pas de deux niż takie sceny zbiorowe i tańce charakterystyczne, i nudną Zakharovą jako Odettą. W sumie poza Niną Kaptsovą w Złotym wieku nic nie zrobiło na mnie większego wrażenia.
-
Sagittaire
Co do gali, to przyznam, że jak usłyszałam jakiś czas temu o cenach biletów, to nabrałam większych oczekiwań, a tymczasem okazało się, że na scenie Bolshoy nie raz i nie dwa, za mniejsze pieniądze, można było oglądac w przeszłości lepsze gale. Myślałam, że może zaproszą jakiegos gościa albo zrealizują jakąś ciekawą nową miniaturę choreograficzną specjalnie na wczorajszy wieczór.
Co do wyboru fragmentów, to jak już to miało polegac na tym, to przyznam, ze w zbiorze znalazły się wszystkie trzy balety, które osobiście bym chciała w tym teatrze najbardziej zobaczyc tzn: 1. Spartacus, 2. Kniaź Igor, 3. Płomień Paryża. To jest oczywiście sprawa bardzo subiektywna, ale w Bolshoy osobiście cenię pw męskie corps i generalnie facetów. Oprócz tego mój ulubiony moskiewski spektakl to Spartacus z Ivanem, który w tej roli jest najlepszy, a zatem dla mnie Spartacus to nr jeden. Do tego ten corps ach...
Co do Jeziora, to Zakharovą, jak juz koniecznie musiała tańczyc Jezioro, to chętniej bym widziala ją w czarnym pdd, które mniej lubię, ale w jej przypadku białe pdd mnie odrzuca (choc jak na jej wykonania, to tutaj wyjątkowo jakos mi się podobała - może dlatego, że zatańczyła krótki fragment i zdążyła "wypasc z roli" przez ten czas)l.
Co do wyboru fragmentów, to jak już to miało polegac na tym, to przyznam, ze w zbiorze znalazły się wszystkie trzy balety, które osobiście bym chciała w tym teatrze najbardziej zobaczyc tzn: 1. Spartacus, 2. Kniaź Igor, 3. Płomień Paryża. To jest oczywiście sprawa bardzo subiektywna, ale w Bolshoy osobiście cenię pw męskie corps i generalnie facetów. Oprócz tego mój ulubiony moskiewski spektakl to Spartacus z Ivanem, który w tej roli jest najlepszy, a zatem dla mnie Spartacus to nr jeden. Do tego ten corps ach...
Co do Jeziora, to Zakharovą, jak juz koniecznie musiała tańczyc Jezioro, to chętniej bym widziala ją w czarnym pdd, które mniej lubię, ale w jej przypadku białe pdd mnie odrzuca (choc jak na jej wykonania, to tutaj wyjątkowo jakos mi się podobała - może dlatego, że zatańczyła krótki fragment i zdążyła "wypasc z roli" przez ten czas)l.
[quote:d6ec63e703="Torin"][quote:d6ec63e703="Sagittaire"]Bilety zaledwie od 7.000 zł do 200.000 zł.[/quote:d6ec63e703]
Taaaa ciekawe, czy ktoś oprócz "nowych ruskich" był na niej ...
Gali jeszcze nie oglądałem ale uczynię to za chwile - to może sam zobaczę ;)
Torin[/quote:d6ec63e703]
Ja jestem w trakcie oglądania. Póki co podoba mi się.
Odnośnie "nowych Ruskich". Oni nie oglądali Baletu. Oni byli pobrylować ;).
Taaaa ciekawe, czy ktoś oprócz "nowych ruskich" był na niej ...
Gali jeszcze nie oglądałem ale uczynię to za chwile - to może sam zobaczę ;)
Torin[/quote:d6ec63e703]
Ja jestem w trakcie oglądania. Póki co podoba mi się.
Odnośnie "nowych Ruskich". Oni nie oglądali Baletu. Oni byli pobrylować ;).
-
Sagittaire
-
Sagittaire