Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Ja jak będę je kupować to na pewno w Sawarcie więc rozmiar to najmniejszy problem.
Mam wąską stopę i zawsze mi się wydawało że każde pointy powinnam mieć z wycięciem V gdyż ładniej wyglądają. Z tego opisu chyba naprawdę kupię Fouette.

Czy Fouette pomagają jakoś kręcić fouette że się tak nazywają?
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Bisiuka, ja też mam właśnie typowo wąską stopę i rzeczywiście pointy, które są robione specjalnie na wąską stopę (czyli np. Fouette albo Bloch Amelie) lepiej na niej wyglądają. Wycięcie V też jest chyba odpowiedniejsze dla wąskiej stopy.

Nie zauważyłam żeby jakoś specjalnie pomagały kręcić, ale akurat jeśli chodzi o kręcenie to mnie się w nich bardzo dobrze to robi. Mimo małego czubka są stabilne.

Btw. Jeśli zastanawiasz się nad Grishko 2007 Pro lub Proflex to niestety w Sawarcie już ich nie mają (na stronie w opisie oferty są..), chyba, że jakieś pojedyncze rozmiary. Pani mówiła, ze ich teraz nie sprowadzili.
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Zawsze mogę poczekać na dostawę a poza tym będę w Łodzi więc zawsze mogę podejść do Elite.
Agausia

Post autor: Agausia »

Witam. Baaardzo długo mnie nie było, mało się udzielałam jak byłam, ale: w wieku 19 lat kupiłam swoje pierwsze pointy. Chyba za stara jestem na to...
A wiec są to Bloch Aspiration. Co o nich sądzicie? Ktoś miał?
White_Odetta

Post autor: White_Odetta »

Mam 16 lat i trenuję taniec od 8 roku życia. Należę do zaspołu w którym każdy posiada podstawę baletową, a do grupy tańczącej na pontach należą tylko chętni. Ostatnio zdecydowałam się chodzić na te zajęcia od września.

Pointy, które kupiłam to Grishko 2007. Nie mam porównania z innymi ale te wydają mi się dziwnie masywne i niezgrabne. Co o nich myślicie?
Co zrobić żeby pointa nie spadała z pęty i w którym miejscu przyszyć troczki? Bardzo proszę o pomoc! :D
Lorenzo

Grishko 2007 są dosyć ciężkie, ale z tą niezgrabnością to bym polemizowała. Moim zdaniem właśnie ślicznie wydłużają stopę:)
Troczki najlepiej przyszyć tak mniej więcej na wysokości kostki - możę troszkę przed (w sensie bliżej palców). Aby zapobiec spadaniu z pięt możesz doszyć gumki (za kostką) lub taką pętelkę na troczki z tyłu pointy:)
White_Odetta

Post autor: White_Odetta »

Dziękuję bardzo za pomoc :)
A czym podkleić pointy? Wiem, że można zamówić na internecie takie skórki, ale ja za dwa dni wyjeżdżam i nie zdąrzą przyjść.
Wiem, że moja koleżanka podkleja czubki zwykłym materiałem (pocięła starą białą piżamę). Czy to by się nadawało tak prowizorycznie? Jak wrócę z wyjazdu to zamówię skórki.
Agne$

Post autor: Agne$ »

Bardzo często ja i moje koleżanki z grupy podklejamy zwyczajnym białymi plastrem bez opatrunku. Na początku troszkę przyklejamy się do podłogi, ale po małym wybrudzeniu się plastra przechodzi :)
Lorenzo

W sumie nie musisz podklejać czubków, ale to dosyć wygodna metoda.
Ja akurat nie naklejam skórek (zbyt często zmieniam pointy i nie chce mi się w nie dodatkowo inwestować), ale robię tak:
-czubek obszywam na około muliną
-naklejam plaster bez opatrunku, taki biały, szeroki - dzięki temu mniej się ślizgam, satyna się nie zdziera i wygląda to w miarę estetycznie :-)
ewtimi

Post autor: ewtimi »

Ja wiem, że cały ten wątek jest o tym, ale nie mam siły przebijać się przez 30 stron, żeby wyłuskać potrzebne mi informacje. Chcę kupić pierwsz pointy i nie wiem na co zwrócić uwagę przy mierzeniu: czy powinny być idealnie przylegające, czy lekko ciasne bo się wyrobią, czy lekko luźne? jak się powinna stopa "czuć" w dobrze dobranych pointach? Czy dla początkującej osoby lepsze beda pointy twarde czy miękkie? Czego mogę oczekiwac od sprzedawcy - o co go konkretnie pytać?
Z góry dzięki za konkretne informacje, bo juz się zorientowałam, że lepszość Sanshy nad Grishko i odwrotnie jest nie do rozstrzygnięcia :)
ODPOWIEDZ