Studia: Pedagogika Baletu

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Gość

Post autor: Gość »

np. wszystkie pozycje, z których można robić piruety; wszystkie duże pozy; co to jest swing - pokazać, jaka jest zasada; jakiś krok z węgierskich, ale totalnie nie pamiętam; figura z krakowiaka (też nie pamiętam jaka) - ułożyć kilka taktów
tego typu były jak ja próbowałam. więcej niesty nie pamiętam. nie wiem też, czy dalej jest taka sama forma egzaminu
a matura z wotu ma z tym niewiele wspólnego (głowy nie dam, czy nie zdarzały się pytania stricte teoretyczne, ale przynajmniej ja takowych nie pamiętam)
eventail

Post autor: eventail »

Hejka, odświeżam temat.
Ostatnio zainteresowałam się bliżej tym kierunkiem. Jest jeden zasadniczy szkopuł. Na stronie pisze, że egzamin jest nie tylko z klasyki czy współczesnego ale również z tańców ludowych i charakterystycznych. Wiem, że większość startujących tam jest po OSB, ale nie zmienia to faktu że mogą tam być osoby też bez szkoły baletowej. Jak w takim razie mają takie osoby poznać jakiekolwiek podstawy z tańców charakterystycznych czy ludowych w praktyce? W teorii to na pewno jakaś tam książka się znajdzie, ale kurczę, gdzie można pójść chociażby na parę lekcji z tego, żeby mieć jakiekolwiek o tym pojęcie?
blancari

Post autor: blancari »

W niemal każdym większym i mniejszym mieście są Zespoły Pieśni i Tańca albo inne ludowe. Nie wiem, skąd jesteś, więc trudno coś polecić.

Ale na pewno tam znajdziesz kogoś, kto może udzielić Ci lekcji
eventail

Jestem z Warszawy i niestety nic nie przychodzi mi do głowy jeśli chodzi o te zajęcia poza czytaniem książek o tańcu ludowym i posiadaniem nadziei że jakoś to będzie :(
blancari

Post autor: blancari »

Na SGH działa bardzo prężnie świetny Zespół Pieśni i Tańca- warto się zainteresować. Są tam też dyplomowani instruktorzy.
eventail

Dziękuję, warto zapamiętać, aczkolwiek znalazłam coś takiego jak Dom Tańca na Lubelskiej gdzie się prowadzi w każdy poniedziałek warsztaty tańca ludowego i to prawie za darmo :) niby podejrzanie brzmi, ale przejdę się tam zobaczyć jak to działa.
A czy ktoś mógłby mi więcej powiedzieć na temat tych studiów? Czytałam oczywiście, że te studia nie są zamknięte przed ludźmi którzy nie chodzili do szkoły baletowej, aczkolwiek jest ciężko. jednakże wnioskuje że są realne szanse dostania się tam dla ludzi spoza osb?
Kometa

Post autor: Kometa »

[b:ed3173a631]eventail[/b:ed3173a631], AHE w Łodzi prowadzi nabór na między innymi pedagoga tańca :) O ile dobrze pamiętam, to egzamin polega jedynie na rozmowie kwalifikacyjnej.
eventail

Kometa: dobrze to słyszeć jednakże(bez urazy dla szkoły) interesuje mnie jednak kierunek, który wymaga większego wysiłku żeby się dostać, co przy okazji jest gwarancją że nie przyjmują byle kogo i trzeba posiadać sensowne umiejętności ;) Nie zamierzam tutaj urazić nikogo kto uczęszcza do tej szkoły, bo sama się zastanawiałam nad kierunkiem tancerz-choreograf na AHE, ale chyba wolę wybrać coś co będzie na miejscu, bo nie stać mnie na zamieszkanie w innym mieście ;)
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

No tak, Dom Tanca nie jest podejrzany bo to ludzie ktorzy znaja sie na tancu ludowym ale nie scenicznym. Takie tez prowadza zajecia. Profesjonalnie, z duza wiedza o danym tancu i rejonie Polski gdzie go tanczono. Nie wiem czy szkoly baletowe to akceptuja w tym przypadku kadra z pedagogiki - jesli tam chcesz zdawac to przede wszytskim musza to byc zajecia tanca ludowego opartego na balecie czyli np stopa na pointe nie na fleks. W Domu Tanca ucza tancerze czystych tancow ludowych bez baletowych nalecialosci - to jest ich glownym piorytetem. Lacza to z graniem i ze spiewem. Bralam udzial w ich warsztatach na temat mazurkow - zajecia niesamowite, bardzo duzo energii i przyjemnej nauki w tym bylo lacznie z wiedza na temat tych tancow.
eventail

Dobrze to słyszeć, tylko właśnie, pytanie teraz czy ucząc się czystych form tańców ludowych jest akceptowane. Zastanawia mnie czy ludzie którzy tam prowadzą warsztaty mogliby mieć jakąś wiedzę na ten temat. Zresztą, nie wiem czy się wyrobię w rok przygotowania do tego egzaminu na pedagogikę baletu. Dobre jest to że nie zaczynam totalnie od zera, ale mam już jakąś wiedzę, umiejętności i warunki, teraz to kwestia systematycznego i intensywnego treningu. Aczkolwiek wiem, że jeśli chodzi o balet to wymaga to intensywnej i długiej pracy(jednak nie zależy mi na tym aby być baletnicą, zresztą, za stara na to jestem, chodzi o to abym mogła uczyć, niekoniecznie w szkole baletowej). I tak to czemu chce się poświęcić to taniec współczesny, ale zauważyłam że dużo takich liczących się tancerzy ma ukończony ten kierunek. Chociaż tak naprawdę to tylko papier mający być dowodem na to, że się 'coś wie', bo wiadomo że można być i po szkole baletowej a być mimo to kiepskim tancerzem, ale nie da się ukryć że papier otwiera drzwi, chociaż by po to aby się móc zaprezentować. Eh.
ODPOWIEDZ